Ízek, hazák, eszmék - Ivan Bandic, a sportos nagykövet

Ízek, hazák, eszmék - Ivan Bandic, a sportos nagykövet

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Messzi földön híres a horvát-magyar barátság. És ki tudna erről szebben mesélni, mint az, aki évek óta képviseli hazája értékeit országunkban, és tekinti harmadik otthonának Magyarországot. Ivan Bandic, Horvátország budapesti nagykövete fogadott bennünket a követségi rezidencián.

 

 

"A magyarok kedvelik a közeli sós tengert, a finom halakat és tengeri herkentyűket, szívesen időznek a horvát éttermek teraszain. És a horvátok is kedvelt úti célként tekintenek Magyarországra."

Házi süteménnyel, forró kávéval kínálnak, a horvátok vendégszeretetével fogadnak bennünket. Érezzük, különleges nap ez, egy rezidencia ajtaja nyílt meg előttünk. Körbetekintek az eleganciát sugalló termekben, és úgy érzem, valami mégis hiányzik. Mondják, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy asszony, így amikor arra kérem a nagykövetet, meséljen a családjáról, azonnal belevág a közepébe.

– Diplomáciai tevékenységem sokfelé szólított az évek alatt: a javában dúló háború alatt Szarajevóba, majd Hollandiában, később Belgrádban dolgoztam, ezért a feleségemmel úgy döntöttünk, ő otthon marad Zágrábban a lányainkkal, őrzi a családi fészket, gondoskodik az otthoni teendőkről. Beismerem, ez igen nagy áldozat a feleségem részéről, amit nagyra értékelek, hiszen nélküle sem én, sem a lányaim nem lennénk ilyen sikeresek. A nagyobbik jogot tanult, mint jómagam is, míg a kisebbik az édesanyja hivatását választotta, és közgazdász lett. Az egyik legmeghatározóbb ember az életemben az édesanyám, akihez nagyon kötődöm érzelmileg. Számomra még mindig ő a világ közepe.

Adódik a kérdés: hogyan alakul a kötődése, milyen gyökereket ereszthet az az ember, aki a felnőtt életét a szülőhazájától távol, ráadásul más-más országokban éli. – Elsőként Bosznia-Hercegovinához tartozónak vallom magam, másodízben Horvátországot tartom hazámnak, és igen erősen kötődöm Magyarországhoz is, ahol már tíz éve élek – vall a nagykövet. 2002-ben lépett először magyar földre főkonzulként, majd előléptették nagykövetté, és a tervezett hat hónap tíz évvé kerekedett. Nem csoda hát, ha harmadik hazájának tekinti Magyarországot. – Magyarország és Horvátország rendkívül jó kapcsolatot ápol egymással, erre igen jó példával bírnak az itthon is eredményes horvát-magyar érdekeltségű vállalkozások, mint az Agrokor, az ételízesítő porairól ismert Podravka, a Mol Nyrt., az OTP Bank. A kitűnő gazdasági kapcsolatokon túl a két ország közötti turizmus is eredményes. És azt is megtudom, hogy nem csak nyaralunk, hanem építkezünk is horvát területeken.

  • _mg_3194
  • _mg_3230
  • _mg_3288

Fogadóirodájában külön asztalkán sorakoznak csillogó kupák, érmek. Sportos nagykövettel van dolgunk. Szemében megcsillan valami, ragyogó arccal meséli, hogy mennyire szereti a Margitszigetet, minden este fut, a sport az élete része. – Olyan ez, mint az adrenalin – mondja –, nélküle nem teljes az ember. A karateedző és mester szabadidejében teniszezik, focizik és motorozik. – Amikor motorra pattanok, megszűnik a külvilág, ezt a fajta szabadságot nem lehet felülmúlni semmivel, szelíd motorosként „száguldozom”, vigyázva mások és jómagam épségére is. Ivan Bandic szereti a magyar konyhát, kedvence a túrós csusza, a somlói galuska és a jóféle házi rétes. Örülhetnénk a Margitszigetnek, a jó ételeknek és még sok egyébnek, a magyar mégis kicsit keserű nép, legalábbis a nagykövet szemében szomorúbbnak tűnünk a horvátoknál, pedig csodás országban élünk.

nagykövet mandátuma mára lejárt, új országban várják új feladatok. De bárhová is viszi az útja, Magyarországtól sosem szakad el. Ahogy mondja: tíz szép év élménye és emléke nem tűnik el nyomtalanul.

"A dolgozószoba nem csupán a munka színtere, a két ország közötti hidat jelenti számomra"

fénnyel festett terek

A gigantikus méretű tereket hófehér falak határolják. Az impozáns étkezőben központi helyet foglal el az ovális asztal a székekkel. A fényes parketta, a szárnyas ablakok, a tagolt bútorzat letisztult eleganciát és nemes egyszerűséget sugall. A hangulatfestést Rudolf Sablić „Függőleges kép, hangsúlyos rajzzal” című festménye adja meg. A boltíves, kazettás ablak egyértelműen a nappali ékessége: ragyogó fényárban táncoltatja a helyiséget, miközben metszett üvegeivel már önmagában is különleges látványt nyújt. A bőr ülőgarnitúra egy budapesti kárpitosműhelyben készült, még 1993-ban, azóta a rezidencia vendégmarasztaló bútora.

,,A fényes nappaliban a kávé és a munka is édesebb

A nagy társasági események színteréül szolgáló szalonban berendeztek egy kellemes társalkodósarkot is.

szalonélet

Korábban házi hangversenyek színesítették a szalon hétköznapjait. Az esteken többnyire horvát előadóművészek léptek fel a diplomáciai testület tagjai és más vendégek előtt. Legemlékezetesebb talán, amikor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Zágrábi Zeneakadémia hallgatóinak közös budapesti hangversenyét követően a két intézmény tanárai spontán örömzenét szolgáltattak a rezidencián.

  • _mg_3201
  • _mg_3227
  • _mg_3264
  • _mg_3300
  • _mg_3333

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}