Tányéron innen és túl

Tányéron innen és túl

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Főzőműsorokban alkot, és a Kaldeneker Lekvárosház megnyitásával mára rég dédelgetett, lekvárokról szövögetett álmai is valóra váltak. Kaldeneker Györgynél jártunk, ahol igencsak megállja a helyét a lakberendezés nyelvére lefordított mondás: embert az otthonáról. A mosolygó szakács lakása épp olyan, mint amilyen színes egyéniség ő maga.

 

 

A változatos, pazar, mégis egyszerűen elkészíthető étkeiről ismert gasztroszakember már gyermekkorában is szeretett a konyhában sündörögni, nem véletlen hát, hogy e szenvedély meghatározta sikeres pályaválasztását, életét. Vendéglátóipari tanulmányai során elsajátította a szakma alapjait, megismerkedett a hagyományos magyar konyha ízvilágával, ám kíváncsisága a hazai ízeken „túllendítette”. Gyuri kiemelkedő eredményeivel eljutott a Szakma kiváló tanulója országos versenyre, így 1982-ben fél évvel korábban kaphatta kézhez bizonyítványát. Ahogy meséli élete színes élményeit, szinte megelevenednek a helyszínek, tájak, színekkel-ízekkel telnek meg a mondatok, kerekednek ki a történetek. Elsőként egy hatszáz főre főző pilisi étteremben debütált, ahonnan értékes tapasztalatgyűjtés után nekiindult a balatoni vendéglátósok kemény színtereit felfedezni, majd a budapesti Fórum Hotelben alaposan megtanulhatta a szakma rafinériáit. Nem árt, ha jókor főz jó helyen az ember fia, no de az sem elhanyagolható szempont, hogy jó szakács legyen az illető. Gyurinál mindez adott volt. Szakmai ranglétrájának jelentős fokát mászta meg, amikor a Kanada Budapesti Nagykövetségén eltöltött tíz év alatt öt nagykövet megelégedettségére készített különféle ínyencségeket.

Kaldeneker György szakácsmesterségét talán úgy lehet a legjobban aposztrofálni, hogy ő az a szakács, aki színesen, illatosan, egyszerűen, különlegesen főz. Szemben a megfizethetetlen és fellelhetetlen alapanyagokból összeállított gasztrokölteményekkel, az itthon is megvásárolható friss zöldségekből, gyümölcsökből, valamint a húsipar remekeiből állítja elő a hétköznapi ember által is elkészíthető fogásokat.

A mosolygós szakács nyolcadik kerületi háztetőkre kandikáló mediterrán teraszán saját maga által termesztett buja fűszernövénykert lombosodik. Illatos pompájában ragyog a citromfű, a menta és a bazsalikom, és jól érzi itt magát a tűzpiros és aranysárga termését ontó koktélparadicsom is, a folyton érő gigantikus citromfa társaságában.

– A mesterségem a hobbim is egyben. Utazásaim során ellátogatok a helyi piacokra, rajongok a friss fűszerekért, és igyekszem beszerezni különlegesebbeket is, amikkel gyarapíthatom kis kertemet. Amikor főzök, megszűnik a külvilág, az ízekre, színekre figyelve megpróbálok harmóniát alkotni a tányéron, éppúgy, mint magam körül. Nem érzem jól magam ingerszegény közegben. Amióta feltalálták a színes televíziót, színesben kell főzni. Oly sokszor találkozom kiaknázatlan színekkel a konyhában, pedig gondoljunk a föld színpompás terméseire, ott van a piros paprika, a petrezselyem, a nap érlelte citrom, és sorolhatnám…

Gyuri bátran bánik a színekkel a lakásában is, kedveli a merész párosításokat és az erőteljes színvilágot, kedvencei az olíva, narancs, citrom és a rozsdavörös. Az 52 négyzetméteres barátságos otthon és a 73 négyzetméteres csodás terasz szakmai és baráti összejövetelek kedvelt helyszíne, így érthető, ha nem szívesen akaródzik innen a vendégnek hazaindulnia. – Mindennek megvan a maga ideje, így a változásoknak is – mondja Gyuri –, és én ezt szeretem. Hét év után megválok az otthonomtól, hogy új utakon induljak tovább, és friss inspirációkat gyűjtve színesen- gazdagon főzhessek mindenkinek.

 • dsc03678
 • dsc03695
 • dsc03828
 • dsc03835
 • dsc03850
 • dsc03861


"Szeretek színesen élni, és amit az emberek nem kedvelnek, én leginkább azt teszem. Így élek, így főzök, ilyen vagyok: egy sokszínű szakács."

"Amikor főzök, megszűnik a külvilág, próbálok harmóniát alkotni a tányéron"

 

mediterrán sziget a magasban

Vendéglátónk rengeteget dolgozik, így amikor hazaér, szívesen nyújtózik egyet a pihenősarok padjain, és jólesik a kényelmes ejtőzés a restaurátorral felújíttatott mályvaszínű kádban is. Esténként színes mécsesek világítják be szórt fényükkel a gigantikus teraszt, sajátos meghittséget kölcsönözve a zajos város feletti idillnek. A barátok és a szakmai ismeretségből barátokká érett vendégek is szívesen látogatnak el a paradicsomkertbe, ahol Gyuri vendégszeretete és nem mindennapi főzőtudománya mindenkit rabul ejt. Hihetetlen, ám mégis igaz, hogy amíg alatta dübörög a város, idefent grillágyon sisteregnek a színpompás paprikák, cukkinik és egyéb finomságok. A falra felfutó babkompozíciók éppúgy részei a belvárosi édennek, akárcsak a buja citromfa és a bódító zöldfűszerek sokasága.

"A déli hangulattal megfűszerezett miliő minden nap feltölt. Jó itt ücsörögni."

Mosogatás közben a buja tetőkert és az ablakpárkányon sorakozó ínyencségek színterápiás kavalkádja vonzza a tekintetet.

 

 • 01
 • dsc03885
 • dsc03941
 • dsc03970
 • dsc03988
 • pano2

 

napsütötte lakóterek

Amikor a lakás kialakítása folyamatban volt, Gyuri kibontatta a falakat, megszüntetve az előszobát, hogy tágasabb, átjárhatóbb otthont kapjon. Bátran bánt a hangsúlyos színekkel, mégis sikerült megőriznie a szelídséget. A világos nappaliból kellemes tagolással különül el a konyha, a narancsszínű válaszfal napsütötte érzést kölcsönöz a térnek. A nagyméretű ablakokon egész nap élvezhető a zöld terasz panorámája. Az Ikea praktikus kisbútorai, tároló funkciójukon túl, ülőalkalmatosságok is egyben. Merész, mégsem hivalkodó választás a lila kanapé és a mérete ellenére sem tolakodó Vasarely-másolat a falon. A praktikusan berendezett hálóban és a fürdőszobában a földszínek dominálnak.

konyha egy személyre

Jó szakácsnak jó konyha kell. Itt minden igényt kielégítő, praktikus megoldások születtek. Egy méteren belül kéz alá esik az előkészítés, főzés, mosogatás munkatere. A párkányokon sorakozó színes üvegek és csecsebecsék egy-egy velencei, kenyai, indonéziai nyaralás emléktárgyai. Az épített, burkolt polcon minden kelléknek szerepe van, a fűszerek, üvegbe zárt gyógyteák, tésztakülönlegességek és fűszertartók napi használatban vannak. Itt minden a főzésről szól, nincsenek túlzások, vannak viszont tiszta egyszerűségükkel megkapó színfoltok: a narancssárga válaszfal, a csatos üvegekbe zárt saját készítésű szörpök, valamint az étkezőpult nappali felőli falszakaszára festett vonalkód. Maga az egyszemélyes kreatív főzőparadicsom.

Üvegbe zárt nyár

Levendulás eperdzsem, marcipános egres dzsem, mentás almazselé, paprika- és hagymalekvár, vargányás körtedzsem… Kis üzemben, kézműves technikával készülnek Kaldeneker György lekvárkölteményei. A csinos befőttesüvegek mindegyikébe maga a szakács kanalazza a lekvár t, és amikor rákerül a zárókupak, a mesterség egy darabkája is a polcra kerül. Hazai földeken termett zöldségek és gyümölcsök, a feldolgozás megkomponált gondossága fémjelzi az ínyencségeket.


 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}