Tányéron innen és túl

Tányéron innen és túl

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Főzőműsorokban alkot, és a Kaldeneker Lekvárosház megnyitásával mára rég dédelgetett, lekvárokról szövögetett álmai is valóra váltak. Kaldeneker Györgynél jártunk, ahol igencsak megállja a helyét a lakberendezés nyelvére lefordított mondás: embert az otthonáról. A mosolygó szakács lakása épp olyan, mint amilyen színes egyéniség ő maga.

 

 

A változatos, pazar, mégis egyszerűen elkészíthető étkeiről ismert gasztroszakember már gyermekkorában is szeretett a konyhában sündörögni, nem véletlen hát, hogy e szenvedély meghatározta sikeres pályaválasztását, életét. Vendéglátóipari tanulmányai során elsajátította a szakma alapjait, megismerkedett a hagyományos magyar konyha ízvilágával, ám kíváncsisága a hazai ízeken „túllendítette”. Gyuri kiemelkedő eredményeivel eljutott a Szakma kiváló tanulója országos versenyre, így 1982-ben fél évvel korábban kaphatta kézhez bizonyítványát. Ahogy meséli élete színes élményeit, szinte megelevenednek a helyszínek, tájak, színekkel-ízekkel telnek meg a mondatok, kerekednek ki a történetek. Elsőként egy hatszáz főre főző pilisi étteremben debütált, ahonnan értékes tapasztalatgyűjtés után nekiindult a balatoni vendéglátósok kemény színtereit felfedezni, majd a budapesti Fórum Hotelben alaposan megtanulhatta a szakma rafinériáit. Nem árt, ha jókor főz jó helyen az ember fia, no de az sem elhanyagolható szempont, hogy jó szakács legyen az illető. Gyurinál mindez adott volt. Szakmai ranglétrájának jelentős fokát mászta meg, amikor a Kanada Budapesti Nagykövetségén eltöltött tíz év alatt öt nagykövet megelégedettségére készített különféle ínyencségeket.

Kaldeneker György szakácsmesterségét talán úgy lehet a legjobban aposztrofálni, hogy ő az a szakács, aki színesen, illatosan, egyszerűen, különlegesen főz. Szemben a megfizethetetlen és fellelhetetlen alapanyagokból összeállított gasztrokölteményekkel, az itthon is megvásárolható friss zöldségekből, gyümölcsökből, valamint a húsipar remekeiből állítja elő a hétköznapi ember által is elkészíthető fogásokat.

A mosolygós szakács nyolcadik kerületi háztetőkre kandikáló mediterrán teraszán saját maga által termesztett buja fűszernövénykert lombosodik. Illatos pompájában ragyog a citromfű, a menta és a bazsalikom, és jól érzi itt magát a tűzpiros és aranysárga termését ontó koktélparadicsom is, a folyton érő gigantikus citromfa társaságában.

– A mesterségem a hobbim is egyben. Utazásaim során ellátogatok a helyi piacokra, rajongok a friss fűszerekért, és igyekszem beszerezni különlegesebbeket is, amikkel gyarapíthatom kis kertemet. Amikor főzök, megszűnik a külvilág, az ízekre, színekre figyelve megpróbálok harmóniát alkotni a tányéron, éppúgy, mint magam körül. Nem érzem jól magam ingerszegény közegben. Amióta feltalálták a színes televíziót, színesben kell főzni. Oly sokszor találkozom kiaknázatlan színekkel a konyhában, pedig gondoljunk a föld színpompás terméseire, ott van a piros paprika, a petrezselyem, a nap érlelte citrom, és sorolhatnám…

Gyuri bátran bánik a színekkel a lakásában is, kedveli a merész párosításokat és az erőteljes színvilágot, kedvencei az olíva, narancs, citrom és a rozsdavörös. Az 52 négyzetméteres barátságos otthon és a 73 négyzetméteres csodás terasz szakmai és baráti összejövetelek kedvelt helyszíne, így érthető, ha nem szívesen akaródzik innen a vendégnek hazaindulnia. – Mindennek megvan a maga ideje, így a változásoknak is – mondja Gyuri –, és én ezt szeretem. Hét év után megválok az otthonomtól, hogy új utakon induljak tovább, és friss inspirációkat gyűjtve színesen- gazdagon főzhessek mindenkinek.

 • dsc03678
 • dsc03695
 • dsc03828
 • dsc03835
 • dsc03850
 • dsc03861


"Szeretek színesen élni, és amit az emberek nem kedvelnek, én leginkább azt teszem. Így élek, így főzök, ilyen vagyok: egy sokszínű szakács."

"Amikor főzök, megszűnik a külvilág, próbálok harmóniát alkotni a tányéron"

 

mediterrán sziget a magasban

Vendéglátónk rengeteget dolgozik, így amikor hazaér, szívesen nyújtózik egyet a pihenősarok padjain, és jólesik a kényelmes ejtőzés a restaurátorral felújíttatott mályvaszínű kádban is. Esténként színes mécsesek világítják be szórt fényükkel a gigantikus teraszt, sajátos meghittséget kölcsönözve a zajos város feletti idillnek. A barátok és a szakmai ismeretségből barátokká érett vendégek is szívesen látogatnak el a paradicsomkertbe, ahol Gyuri vendégszeretete és nem mindennapi főzőtudománya mindenkit rabul ejt. Hihetetlen, ám mégis igaz, hogy amíg alatta dübörög a város, idefent grillágyon sisteregnek a színpompás paprikák, cukkinik és egyéb finomságok. A falra felfutó babkompozíciók éppúgy részei a belvárosi édennek, akárcsak a buja citromfa és a bódító zöldfűszerek sokasága.

"A déli hangulattal megfűszerezett miliő minden nap feltölt. Jó itt ücsörögni."

Mosogatás közben a buja tetőkert és az ablakpárkányon sorakozó ínyencségek színterápiás kavalkádja vonzza a tekintetet.

 

 • 01
 • dsc03885
 • dsc03941
 • dsc03970
 • dsc03988
 • pano2

 

napsütötte lakóterek

Amikor a lakás kialakítása folyamatban volt, Gyuri kibontatta a falakat, megszüntetve az előszobát, hogy tágasabb, átjárhatóbb otthont kapjon. Bátran bánt a hangsúlyos színekkel, mégis sikerült megőriznie a szelídséget. A világos nappaliból kellemes tagolással különül el a konyha, a narancsszínű válaszfal napsütötte érzést kölcsönöz a térnek. A nagyméretű ablakokon egész nap élvezhető a zöld terasz panorámája. Az Ikea praktikus kisbútorai, tároló funkciójukon túl, ülőalkalmatosságok is egyben. Merész, mégsem hivalkodó választás a lila kanapé és a mérete ellenére sem tolakodó Vasarely-másolat a falon. A praktikusan berendezett hálóban és a fürdőszobában a földszínek dominálnak.

konyha egy személyre

Jó szakácsnak jó konyha kell. Itt minden igényt kielégítő, praktikus megoldások születtek. Egy méteren belül kéz alá esik az előkészítés, főzés, mosogatás munkatere. A párkányokon sorakozó színes üvegek és csecsebecsék egy-egy velencei, kenyai, indonéziai nyaralás emléktárgyai. Az épített, burkolt polcon minden kelléknek szerepe van, a fűszerek, üvegbe zárt gyógyteák, tésztakülönlegességek és fűszertartók napi használatban vannak. Itt minden a főzésről szól, nincsenek túlzások, vannak viszont tiszta egyszerűségükkel megkapó színfoltok: a narancssárga válaszfal, a csatos üvegekbe zárt saját készítésű szörpök, valamint az étkezőpult nappali felőli falszakaszára festett vonalkód. Maga az egyszemélyes kreatív főzőparadicsom.

Üvegbe zárt nyár

Levendulás eperdzsem, marcipános egres dzsem, mentás almazselé, paprika- és hagymalekvár, vargányás körtedzsem… Kis üzemben, kézműves technikával készülnek Kaldeneker György lekvárkölteményei. A csinos befőttesüvegek mindegyikébe maga a szakács kanalazza a lekvár t, és amikor rákerül a zárókupak, a mesterség egy darabkája is a polcra kerül. Hazai földeken termett zöldségek és gyümölcsök, a feldolgozás megkomponált gondossága fémjelzi az ínyencségeket.


 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.