Bárányfelhős babaváró

Koós Réka eredetileg egyszemélyes – leánylakásnak” szánta a pasaréti társasház 38 négyzetméteres, harmadik emeleti otthonát. A kis alapterületet hamar belakták a szülőktől, barátoktól, rajongóktól kapott ajándékok, a külföldi utak emléktárgyai, majd a Tóth Gergely rendezővel kötött házasság utáni közös szerzemények.

 

 

Most mégis minden figyelmük a babaágy, a pelenkázóasztal, az apró mérleg, a plüssállatkák és a falat díszítő mesefigurák felé fordul. Réka és férje türelmetlenül, de nagy szeretettel várják a novemberre érkező új családtag érkezését.

 

– A baba születése határozza meg mostanában az életünket – mondja a kismamává átlényegülő ifjú énekes színésznő. – Átrendeztük a szobát, új polcokat szereltünk fel, ruhaneműt, játékokat vettünk. A férjem munkaeszközeként szolgáló számítógépeket hely hiányában a nagyszobából az étkező sarkába – száműztük”, s ez sokszor a nyugodt munka kárára válik. 1996-ban, mikor ide költöztem, nem gondoltam, hogy pár év múlva a változások hatására milyen kicsinek bizonyul majd ez a szívemnek kedves lakás.

 

Az előszobában jobbra a konyha-étkező-kamra, balra a nappali-háló, szemben pedig a fürdőszoba van. A lakás egészét

 

a fehér fal és a nyersfa színű bútorok jellemzik. A mellékhelyiségeket könnyen tisztán tartható világos járólappal, a szobát törtfehér padlószőnyeggel borították. A kihúzható ágyként is funkcionáló kanapé

 

a bejárattal szemközt kapott helyet.
– A bútorok az én ízlésemet tükrözik – folytatja háziasszonyunk. – Mindig vonzottak a természetes anyagok, a fabútorok,
a nádból, üvegből, porcelánból készített iparművészeti tárgyak, a praktikus, egyszerű kiegészítők, a pasztellszínek, a hangulatos, romantikát árasztó tárgyak. Soha nem érezném jól magam egy ultramodern – műalkotásban”. Beköltözésemkor – hála az előzőleg itt lakó fiatal házaspárnak – a lakás igen jó állapotban volt, s a fal és
a nyílászárók mázolásán kívül nem igényelt nagyobb felújítást. Még a beépített fehér konyhaszekrény és a fehér-halványszürke fürdőszobai összeállítás is beleillett az elképzelésembe, így viszonylag kevés átalakítással foglaltam el életem első önálló otthonát. Mostanára azonban – kedvenc tárgyaim megnövekedett száma miatt – kissé zsúfolttá vált a környezet.
Ennek ellenére a háziasszony példás rendben tartja a holmikat. A különleges hangulatot idéző számtalan díszgyertya feliratozott dobozban várja a megfelelő alkalmat, újabb doboz őrzi a gyöngyfűzés kellékeit, sarokba állítva várakozik a varrógép, hatalmas medvemancspapucs köszön rám, s a szekrények szinte roskadoznak a könyvek, lemezek, újságok alatt. Az ajtókon a külföldi fellépések plakátjai, a tévén két ezüst gyertyatartó.
– Külföldön kapott ajándékaim – mutat rájuk Réka. – Viktor Hugo Nyomorultakjában Jean Valjan két gyertyatartót lopott, ennek emlékére ezek másolataival búcsúztattak. A főiskola utolsó évében fél évre Wiesbadenbe, egy évre Duisburgba, majd egy évre Bécsbe szerződtem.
Mozgalmas időszak volt, sok lehetőséggel, új barátságokkal, rengeteg tapasztalattal
és nem kevés honvággyal. Örültem, mikor hazajöttem. Vártak a szüleim, a barátaim, majd megismertem a párom, és összeházasodtunk. Amikor elhelyeztük az ő holmijait is, kicsi lett a lakás, de beosztással lassan a helyére került minden.
– Szeretem a szép tárgyakat, ahogy
a családom többi tagja is – mondja Réka. – Anyósom, Kun Éva keramikus gyönyörű darabokkal ajándékozott meg, az esküvői ruhám pedig sógornőm, Tóth Bori textiltervező kivételes tehetségét dicséri. Néha én is varrogatok, gyöngyöt fűzök, vagy rajzolok. Pihentető és szórakoztató elfoglaltságok ezek a napi rohanás, fellépés, háztartás mellett.
Réka tehetsége nem csak a színpadon nyilvánul meg, bizonyítja a saját kézzel varrt babatakaró, a sötétítő függöny,
a gyerekkönyvi illusztrációknak is beillő, falra festett mesefigurák. A bárányfelhőkkel díszített pöttyös katicabogár, a tátogó halacska, a sárga kiskacsa, a léghajózó maci és a nevető napocska türelmetlenül várja kis gazdájuk érkezését.
– Mindent megvettünk és elhelyeztünk. Kicsit szűkösen, de boldogan éldegélünk. Az idei karácsony igazán felejthetetlen lesz, hiszen a baba ünnepi ajándék lesz
a fa alatt. Hogy a fenyőfát hová tesszük – Ez igazi rejtély. De addigra megoldódik!

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop