Díszletek nélkül

Kentaur (Erkel László) a hazai művészvilág meghatározó személyisége. Igazi polihisztor, hiszen díszlettervező, rockzenész, saját zenekarának zeneszerzője és szövegírója, valamint rendkívül tehetséges grafikus és festőművész. Felmenői között hazánk egyik legjelentősebb zeneszerzője, Erkel Ferenc is megtalálható. Budán, a hegyoldalban egy csodálatos ősfákkal benőtt kertben található otthona és egy kis műteremház. Eme idilli helyen látott bennünket vendégül, és engedett bepillantást mindennapjaiba.

 

 

Az ezerötszáz négyzetméter alapterületű telken megbúvó villa az utcáról szinte egyáltalán nem látszik. Ahogy a kertben sétálunk felfelé a házhoz, épp hogy felsejlik homlokzata a hatalmas fák közül. A hetvenes évek derekán épült egyszintes házat és a mögötte meghúzódó nyári lakot meghittség és kedves báj lengi körül.

 

Vendéglátóink két éve költöztek új otthonukba. Több hónapon át tartó komoly munkálattal az egész házat átalakították, hogy ideális legyen a kis család számára. Az, hogy a ház ura a terek kialakításának művésze, megmutatkozik a villa minden egyes szegletén. Az ajtón belépve már az előszoba letisztult és ízlésesen berendezett enteriőrje lenyűgözi a vendéget. Itt a fő fókuszpont az emeletre vezető lépcső, amely rusztikus sötétbarna felületével, szabadon hagyott látványos szerkezetével egyszerre régi és modern is. A sötétbarna felület remekül harmonizál a fal tejeskávé színével, amely színvilág végigvonul az egész házon.

 

A nappaliba belépve kitárul előttünk a tér. „A titok nyitja: Lepj meg!” – mondta Peter Brook rendező, az angol színházi élet egyik legjelentősebb személyisége. Itt megtörténik a varázslat. Az egyazon térben lévő nappali, étkező és dolgozószoba minden egyes részletén szívesen időzik a pillantásunk.

 

Légies könnyedségű függönyök, krém- és csokoládészínű falak, keserűbarna bőr kanapék, a gyarmatvilágot idéző, sötétre pácolt teakfa parketta, puha tapintású törtfehér szőnyegek, párnák és hangulatlámpák, tucatnyi gyertya, egyedi festmények… A ház remek tájolásának köszönhetően a nappali reggeltől késő délutánig fényárban úszik. A napsugarak percről percre változó fény- és árnyjátéka izgalmasan fűszerezi meg a teret. Remek választás a bőr asztalka, strapabíró és különleges is egyszerre. Számtalan érdekes tárgy található a házban. Van köztük egyszerű fa doboz, amelyet Kentaur arany festékkel műtárggyá emelt, de említésre méltó az az akvarellsorozat is, amelynek keretéről a festék lecsiszolása után előbukkan a nyers fém. Nem kell sokat várni

 

a vakrozsdára sem – így érkezik meg a tárgy Kentaur világába. Külön figyelmet érdemel a ház világításának tudatos sokfélesége. Az egy térben lévő nappali és a dolgozószoba csúsztatható, fém keretbe foglalt tejüveg ajtóval két külön helyiséggé alakítható.

 

Ez biztosítja a „munkába temetkezés” lehetőségét, de egyúttal azt is, hogy együtt legyen a család. A dolgozószoba berendezése egyszerű és célirányos, ám mégis szerves része a nappalinak.

 

A tigrismintás székek és a falat díszítő festmények között szinte észrevétlenné válnak a számítógépek.

 

Az étkezőt és a fürdőszobát a ház urára oly jellemző lilásbordó színek uralják. A fürdőkád fiókos beépítése Kentaur kreativitását és keze munkáját dicséri. A konyha alázatosan szolgálja lakóit, ahol a hivalkodásnak még a csíráját sem látjuk. Minden a család kényelméért van. Míg a földszint a közös lét színtere, addig az emeleti szobák lehetővé teszik az elvonulást. A háló nyugodtsága olyannyira intim, amennyire annak lennie kell, igazi tere a pihenésnek. Innen egy kedves kis tetőterasz nyílik, ami tágítja a szoba terét. A sötétbarna falakra beeső napfény nem csak ellensúlyozza a sötét tónust, de egyfajta meghittséget is kölcsönöz a térnek. A gyerekszoba monokromitása, egyensúlya biztosítéka lakói nyugalmának. Kialakításakor fő szempont volt, hogy a gyerekek maximális csendben, nyugalomban és harmóniában pihenhessenek. Míg a legtöbb gyerekszobát a színkavalkád jellemzi, itt a meghittség és a minőség az úr. Ebben a kis kuckóba olyan puha, csöndes környezet fogadja a kis lakókat, amire szükségük van. A szülők a gyerekeknek a legnagyobb nyugalmat szeretnék biztosítani, így látogatásunk alatt a nagyobbik gyermek a nagyszülők óvó szeretetét élvezte.

 

A kert végében megbúvó kis műteremházat két részre osztották. Egyik tér a festőművészet színtere, a másik pedig a díszlettervezésé. Ez utóbbiban, számítógép segítségével váltja valóra Kentaur a díszletálmait. A külön kis háznak önálló terasza van, amely eggyé olvad a benti terekkel. Ez a műterem biztosítja számára az alkotás nyugalmát.

 

Ebben a birodalomban semmi szokványos, hivalkodó sincs, mégis befogadó. Mi magunk is azt érezzük, itthon vagyunk.

 

Egy forró tea, napi történések beszámolói, finom ízek, illatok… Nyugalom és szeretet érződik e falak közt. Azt, hogy miként érik el ezt vendéglátóink, nem tudni, nem látni, hiszen náluk minden olyan természetes, emberközeli. Nem úgy tesznek, „mintha”, ők valóban ilyenek.

Névjegy
Titokzatosság, esszencializmus, sokoldalú nyitottság, Ez mind-mind Erkel László. A művész Gerzson Pál tanítványaként végzett 1988-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. Tagja több rangos művészeti stúdiónak, Derkovits ösztöndíjas. Képei sajátosan „kentásak”, mentesek még a skatulyázás lehetőségétől is. Rólunk, földi halandókról, sebeinkről, sebezhetőségeinkről szólnak. Készített több zenei albumot, számos reklámgrafikát színházaknak, lemezkiadóknak, valóra váltotta Eszenyi Enikő, Marton László, Alföldi Róbert és saját díszlet- és jelmezálmait, s teszi ezt ma is. A maximalista művész részese Roman Polanski, Cameron Macintosh produkciójának éppúgy, mint Friderikusz Sándor sikerének. 2007-ben munkásságáért Jászai Mari-díjat kapott. Alkotásaival bejárta a világot, keletre, nyugatra, északra és délre egyaránt. Tudatos és ösztönös polihisztor – Igen. Valamennyiünk örömére. Munkásságáról többet is megtudhatunk honlapján (www.kentaur.hu).

Aki a nívót garantálta

Gyerek- és fürdőszobabútor
Möbel Produkt Kft.
5790 Zalaszentgrót, Erzsébet királyné útja 3.
Tel.: 30/908 6451
mobelproduktkft@citromail.hu
www.mobelproduktkft.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop