Nem is kacat

Nem is kacat

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha hallasz belül egy hangot, ami azt súgja: nem tudsz festeni, akkor okvetlenül állj neki festeni, és a hang elnémul. Vincent Van Gogh gondolata Enikőtől is eredhetne, aki először a pénztárcabarát bútortuning okán, saját szórakoztatásra ragadott ecsetet, és mártotta Annie Sloan festékbe. A többi pedig már történelem…

nemiskacat 720


Városból vidékre, lakásból házba költözni nem pusztán logisztikai feladat. Gyökerek, érzelmi szálak szakadnak, de jó földben megerednek a hajtások… Enikőék jó földre találtak Biatorbágyon, egy csendes, kedves kis utcában. Belvárosi, nagypolgári lakást hagytak maguk mögött, mert úgy érezték, hogy az örökös lárma, a színes, de fárasztó forgatag helyett valami egészen mást adnának gyermekeiknek.

A település szigorúan őrzi utcaképét, de belül, a parasztházak formáját mutató házban Enikő szabadon élhetett a vágyának: megteremteni a nagy betűs otthont, a fészket a kis Polett érkezésével öt főre gyarapodott családnak. Maximalizmusából eredő bizonytalanságból Enikő szakemberre bízta a terek megtervezését, aztán egy ponton visszájára fordultak a szerepek, és Enikő állt elő ötletekkel. A legnagyobb változást a régi konyha, az előszoba és a vizes helyiségek átszabása jelentette. A talpalatnyi előszobában képtelenség lett volna a kényelmes készülődést és a tárolást megoldani, az L-alakú fürdőszobában semmi sem stimmelt, így ott átforgatták a falakat. Fordult az otthon központi egységét, a család szeretetét élvező konyha is, amikor egy félszigettel a fényt adó étkező felé fordították. A közös térben életre kel a ház, a visszavonulást három hálószoba (a nappalival határos egyelőre játszószoba) biztosítja.

A költözés stílusváltást is hozott: a mediterrán stílusjegyeket nem „dobozolták be”, egy sokkal játékosabb, szabadabb, az egyediséget ünneplő stílus, a shabby chic adja az alaphangot. Enikő szerelmese e világnak, de a pénztárcájukat túl nagyra mégsem akarták kinyitni, így befészkelte fejébe a kérdés: hogyan adhatna új életet saját maga a régi, szívhez szóló bútoroknak? Ecsetet ragadott, és próbálkozott. Tapasztalatait, érzéseit, festéshez, antikoláshoz fűződő ügyes-bajos dolgait pedig megosztotta velünk. A Nemiskacat blog sikereiről, a dicséretekről még ma is hitetlenkedve és hálával mesél: a banki életből egyszer csak belecsöppent a saját maga kreálta világba, amire mindig is vágyott.

Óriási öröm és még nem is sejtett üzleti fonal bomlott ki Enikő előtt, amikor megtalálta a tökéletes tökéletlenséget adó Annie Sloan krétafestéket. Felejtsd el a csiszolást, az alapozást, csak töröld le, és fess! Annie, a Nagy-Britanniában mintegy húsz éve festékgyártással foglalkozó hölgy feloldotta Enikő minden gátlását. És kritikus helyzetben is pótolhatatlannak bizonyult: amikor kiderült, hogy a ház legnagyobb, legköltségesebb bútordarabját, a nappali fenyő polcrendszerét egy tévedés miatt rossz bútorviasszal kezelték, csak a krétafesték segíthetett… Egyre többen szerették meg a festéket és filozófiáját, Enikő pedig csak rendelt, és rendelt, majd nagyot fordult a történet: lelkes vásárlóból hazai forgalmazóvá vált. Ecsetet ragadni Enikő számára egyet jelent annak a bizonyítékával: az antikolt bútor nem sóvárgott, drága tárgy, a régi holmi pedig nem is kacat.

A krétafesték a bútorainkat és az életünket is kiszínezte
Nem hiszek az egyen-otthonokban, sokkal inkább megérint egy-egy régi tárgy megmentése. A nappali csíkos kanapéja köré aukciós oldalakról vadásztam a székeket. A bőrszékhez nem nyúltam, a karfás ülőalkalmatosság mai szépsége felújítás, kárpitozás eredménye.

Az öt méteres polcrendszer ajtóira tulipánmintát festettem, Várdai Szilárd „Magyar díszítmények” című könyvében találtam rá. A polcokon egy helyre gyűjtöttem a szakácskönyveket, az otthonról szólókat, a sorozatokat, és színek szerint kupacoltam. Mert a részletek fontosak.

A falakon a családi fotóink, ereklyéink mesélnek: a 91 éves dédi, fiatalkori felvételek a szülőkről, a nagyi mirtuszkoszorúja, régi bizonyítvány. A család szentsége a gyermekeink számára is érték.

Hagyjuk a gyerekeket is kibontakozni: a folyosó nálunk játéktér! A falon táblafesték, fölötte egy fém huzalon és a színes keretekben állandóan változó rajzkiállítás látható.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.