Mediterrán sorozat

 

 

Nyolc évvel ezelőtt Zelenai Tamás még alkalmazottként dolgozott egy nemzetközi vállalatnál, mikor egy általa tervezett családi ház önkormányzati különdíjat nyert Az év háza pályázaton. Egy olyan pályázaton, amire nem is maga az építész, hanem az egyik építészettel foglalkozó szaklap nevezte be az épületet. A váratlan siker nemcsak újabb megrendelőket vonzott a mester tervezőasztala mellé, de megadta

 

a lendületet az önállósodáshoz, a saját cég megalapításához és a sokrétű vállalási terület kialakításához is. Az Építész Bt. azóta is sikerrel veszi az akadályokat, Zelenai Tamás építészeti, és felesége városrendezési munkájának előretörésével. A cég elsősorban lakóépületeket, ezen belül társas és családi házakat egyaránt tervez, de papírra vetették már nem egy középület, iroda, hivatal, patika vázát is. Sőt, ez utóbbiaknál a belsőépítészeti kialakítást is magukra vállalták, állandó tervezőtársaik segítségével. Amennyiben a megrendelő igényli, a lakóépületeknél szintén belefolynak a belső terek kialakításába is, sőt gyakran a kerttervezést is magukra vállalják, szakavatott mesterek közreműködésével.
Zelenai Tamás ma elsősorban mediterrán jellegű lakóépületeket tervez. Az indíttatás nem a divathullám meglovagolásának volt köszönhető, hanem sok évvel ezelőtt egy éppen Görögországból hazánkba települő német üzletember kívánságának. Az úr ugyanis ragaszkodott a déltengeri környezetben megszokott miliő megteremtéséhez s a fehérre meszelt falakkal kialakított, résablakos otthonhoz. A ház olyan jól sikerült, hogy további megbízatások sorát hozta az építésznek. A tervező azóta is igyekszik játszani a tömegekkel, a tömbszerű kialakítás helyett inkább eltolni egymáson az emeleteket, szellősebb, teraszosabb, lazább térformákat létrehozva. Ragaszkodik a természetes anyagokhoz, soha nem épít falat például ytongból vagy betonból, a fémtető helyett előszeretettel alkalmazza a hagyományos cserepet, és a nyílászárókat is inkább fából képzeli el. Házai fő homlokzata túlnyomórészt óriási üvegfelületekkel fordul a világ felé, s különböző oszlopsorokkal, szokatlan dőlésszögű tetőkkel, meglepő tömegalakítással vonja magára a figyelmet. A megrendelők persze sok esetben megijednek a tervek láttán, s nem merik felvállalni az építkezéssel járó szervezési nehézségeket vagy anyagi terheket, de a tervező büszke arra, hogy soha nem kellett olyan kompromiszszumokat kötnie, melyek vállalhatatlanná tették volna egy-egy megvalósult tervét.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop