Szimbiózisban szellem és lélek

Beke Jenő építészben legalább két – de sejthető, hogy sokkal több – ember lakik. A tervező, aki már a BME Építészmérnöki Kar elvégzése előtt Magyar Péter mellett tanulta a szakmát, a Lakótervben és a BVTV-ben örök ellenségévé fogadta a tervezőirodai légkört.

 

 

Beke Jenő építészben legalább két – de sejthető, hogy sokkal több – ember lakik. A tervező, aki már a BME Építészmérnöki Kar elvégzése előtt Magyar Péter mellett tanulta a szakmát, a Lakótervben és a BVTV-ben örök ellenségévé fogadta a tervezőirodai légkört. Egyéni fejlődése azonban nem szenvedett csorbát, szellemi épülésére olyan korai modernek gyakoroltak átütő hatást, mint Loos, Rietveld, Mackintosh és Wright. A modern és szerves hatások integrálódását, szellemi identitása kialakulását segítette az a számos erdélyi felfedezőút is, amelyen részben magánemberként vett részt, de feledhetetlen élményt és tapasztalatot nyújtottak a Skóciába, Egyiptomba és Izraelbe tett tanulmányi utak is. A szellemi nyitottság kapuit tágra táró tervező a Mesteriskolán Turányi Gábortól és Janáky Istvántól tanulta a legtöbbet az emberi léptékű, kiegyensúlyozott arányokat mutató, maradandó építészeti formákról. Később Tihanyban, Csobánkán és Fóton főépítészként dolgozott, s a nyolcvanas évek végétől 2001-ig lakóépülettervezést tanított az építészkaron.

 

Mindeközben pályaíve fordulatot vett, és – nem szakítva a tervezéssel – felszínre tört benne egy másik lény, aki az államigazgatás különböző területein, a KTM-ben, az OMvH-ban, majd az OM-ben vett részt
a szakmájától olykor távoli feladatokban. A hivatali munka feloldásaként fotózni kezdett, s a bolondos, groteszk, vagy éppen fájdalmasan valós etűdök létrehozásában újabb alkotó tevékenységre lelt.
Beke Jenő a tervezés során igyekszik minden manírtól mentesen, kifejezetten a feladatra és az adottságokra koncentráltan megoldani a munkát. A sallangoktól és gyorsan változó divairányzatok hatásaitól mentes gondolkodásában nagy szerepet játszott Scarpa, Herzog és de Meuron, valamint Zumthor építészek munkásságának tanulmányozása, valamint hogy közelebbről is megismerkedett a keleti, főként japán építészettel és a buddhizmussal. Házai magukon viselik az elképzelést, miszerint a természetbe fonódva nem bűn elzárkózni a világtól, ha a mikroklímán belül adott a lehetőség nyitottnak maradni a szépre, a jóra, a felemelőre, az örömre és a gondtalanságra.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop