Lepkék a nyári orgonán

Egyedül az erdő szélén. Távol emberektől, üzletektől és közlekedési eszközöktől, de távol zajtól, gondoktól, és feszültségektől is. Egy patakmeder közvetlen szomszédságában, valahol egy hegy tetején, ahol egy éve még rókák reggeliztek a teraszon, s kecses őzek járták körbe a telket. S ahol ma is mindennap lepkék százai lakmároznak a színét váltó nyári orgonából.

 

 

Ha nem tudnám, hogy Pest megyében erőlködünk fel a hegyre, s az alattunk elterülő völgyben szántóföld terebélyesedik, abba az álomba is ringathatnám magam, hogy a spanyol tengerparton járunk. A terrakotta falak, a melírozott, mediterrán cserepek, a hátsó fronton térdig leengedett tető, a fa nyílászárók ugyanis hamisítatlan délies jelleggel ajándékozzák meg az épületet. A villa orvos házigazdája túlhajszolt fővárosi életmódja elől menekült a zöldbe. A falu egyik utolsó utcájának legutolsó telkét vette birtokba, hogy álmai házát beépítse a dús levelű lombokkal övezett térbe.

 

A lejtős telek eredetileg nem kedvezett a ház megépítéséhez, de teraszos kialakítása révén ma már nem kényelmetlen. Az utca felől terméskővel burkolt, íves lépcsőn ereszkedünk le a lakáshoz, amelynek egyetlen bejárata a terasz közepén nyílik. Ily módon ugyan meg kell kerülnie a fél házat annak, aki be akar jutni az épületbe, de közben nem lehet észrevétlenül elmenni a terasz előtt feltáruló panoráma mellett sem: mezők, dombok, erdők bizsergetik a szemet. Körben minden csupa zöld.

 

A ház előtti pazar napozóteraszt fapallókkal burkolták, maga a házigazda szabta és helyezte el a lapokat, pszichológus felesége közreműködésével. Mint később kiderül, a hölgy ténykedése igazából a frissítő bodzaszörp kifőzését és szervírozását foglalta magába, de az eredmény így sem hagy kívánnivalót maga után. A kerti tó szintén közös munkájuk, itt a teraszok kialakításától az ültetésen és kődíszítésen át minden kettejük találmánya. A vízben úszkáló halak és békák meg is hálálják a gondoskodást, mint ahogy állandó látogatók a sárga pillangók is: a nyári orgonabokrokat szinte csokorba rendeződve lepik el.

 

A kétszintes ház alapterülete mindössze 130 négyzetméter, de vendéglátóinknak és tervezett babájuknak éppen elegendő. A földszinten tágas nappali?konyha?étkezőtér garantálja a gyakori együttléteket, hiszen mindenhonnan mindenhova átlátni, így akkor is együtt vannak, ha valójában mindenki mással foglalkozik. A társas együttlétek igen vonzó módon nem a televízió, hanem egy téglából rakott, valódi kandalló köré szerveződnek, így az esték meghittebbek és kedélyesebbek, mint a világ borzalmainak látványa. Ha mindenképpen szórakozásra vágynak, vesznek egy nagy levegőt, és beautóznak Budapestre, ami több tíz kilométeres kiruccanást jelent. A jelek arról árulkodnak, hogy ez mégsem akkora teher, hiszen efféle kulturális kirándulásokra egyre gyakrabban kerül sor.

 

Az itthon töltött idő egy részében a friss házasok inkább a tűzhely mellett zsonglőrködnek a fakanalakkal. A konyha fölött kerek hajóablakok sorakoznak, így a főzősarok akár egy tengerjáró belsejében is lehetne. A mélyvörös tálalószekrény szinte megszólal, hiszen magával ragadó bája és humora egyetlen bútor képében villantja fel vendéglátóink uralkodó jellemvonásait.

 

A falépcsőkön megközelíthető emeleten háló, gyerekszoba és egy családi fürdő, illetve két parányi, napsütötte erkély várja haza a bohém lakókat.
A sok fenyőfelület között nem nehéz észrevenni az egyre-másra felbukkanó fekete-fehér fotókat. A hatalmas, üveg mögé rejtett, zömmel szomorú képek stílusa egyértelműen hasonló, csak a művész neve nem ismerős. Ám sokra hivatott ifjú házigazdánk leleplezi a titkot, s immár vizuálisan érzékeny, amatőr fényképészként is bemutatkozik. S lássuk be, az orvoslástól a burkolásig felvonultatott szakképzettségek után már nem lepődünk meg azon, hogy a fiatalúr mestere a fényvarázslásnak is.
Az sem maradt titok, hogy az úr egyben autodidakta térvarázsló is, hiszen bár alig egy éve lakják a házat, az enteriőr irigylésre méltó otthonosságot áraszt. A natúr fafelületek, a kedvesen tarka, apró kiegészítők, a szertehagyott mécsesek, s a derűs textíliák vendégmarasztaló egyvelege bennünket is jó időre a kanapéhoz szegez. A lepkék és a bodzaszörp csak ráadás.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop