Denevérlak

A Mecsek oldalában csendes, nyugodt utcák várnak a Denevér-dűlőn. A fiatal házaspár azért vásárolta meg a tíz évvel ezelőtt épült házat, mert vonzotta őket igencsak egyedi megjelenése, zegzugos elrendezése. A terméskő borítást és a cseréptetőt azonban a világos sárga szín emeli ki igazán, ami már az ő választásuk volt. Szembetűnő érdekesség, hogy Borza Endre tervező alaprajzai egy denevért formálnak.

 

 

A denevér bal “szárnyában” található a fürdő, a háló, egy félszoba és a gardrób. “Fejében” elfért az étkező és a konyha. A jobb “szárny” teljes terjedelmében a nappalit rejti. A belső tér igényes kialakításához a tulajdonosok Markó Viktória lakberendezőt kérték fel. Egyetlen kívánságuk volt, hogy a modern és az olaszos jelleg egyaránt jelenjen meg otthonukban. Nemcsak igényes lakásra vágytak, de munkájukból adódóan reprezentálni is kívánnak otthonukkal. Sok mindenben szabad kezet adtak a lakberendezőnek, a burkolatok kiválasztását azonban egyedül szerették volna lebonyolítani.

 

Az izgalmas belső tér sok lehetőséget tartogatott: az alsó szinten található a nappali és egy nagy terasz szinteltolással, pár lépcsőn át közelíthető meg a konyha és az étkező. Az eredeti korlátokat meghagyták, mert pontosan illettek az új lakók elképzeléséhez. A denevér “csőrébe” került az étkező, a hosszúkás térben elfér az asztal és a tálalószekrény. Az ívelt ablakok okoztak némi fejtörést a lakberendezőnek, ám ötletes megoldásként nem a karnisok követték az ívet, hanem egyenes függönytartót szereltek fel, és az anyag alját szabták rafináltan.
 

Szerencsés adottságokkal rendelkezik a fürdőszoba is, hiszen több oldalról kap természetes fényt, ezért bátran lehet variálni a színekkel. A mohazöld falcsempéhez árnyalataiban hasonló ék-szerhatású mozaikot választottak. Természetesen innen sem hiányozhat a lakáson végigfutó cseresznyeszínű fabútor.

 

Utcára néző ablakai vannak a hatalmas konyhának. A tér közepére nyúló reggelizőpult magasabb, mint a többi bútor, hogy optikailag takarja a konyhát. A cseresznye frontokhoz tökéletesen illenek a mattüveg betétes fiókok.

A hálóban jó választásnak bizonyult a tapéta, strukturált felületével ugyanis melegebb hatást lehetett elérni. A házigazdák kívánsága volt egy mindent elrejtő láda, aminek az ágy mellett sikerült helyet varázsolni, mégpedig úgy, hogy az egy apróságokat rejtő üvegpolcos elemmel folytatódik.

 

Bár a házaspár nem saját magának építette a házat, mégis első látásra beleszerettek, a lakberendező segítségével pedig sikerült valóban szerethetővé tenni azt.

{gallery}images/stories/verysimple/deneverlak{/gallery}

 

Tervezői leírás

 “Lejtős hegyháton, a Mecsekben helyezkedik el a többszintes, szinteltolásos lakóépület. A telek kicsiny, ezért az épület sem lehetett nagy, így sok kicsi szoba és egy nagyobb összefüggő közös tér alakult ki.

Természetes formák és anyagok jellemezik a 10 éve készült házat. Miután ez soha nem volt trendi épület, így nem ment ki a divatból, megmaradt olyannak, ahogy megterveztem. A közvetlen környezetével együtt használható, a teraszok, kertek hozzá tartoznak a belső terekhez. Nehéz dolga lehetett a lakberendezőnek, mert a szokatlan forma miatt az árnyékolás, berendezés, esetleges bútorozás nagy kihívást jelentett. Viszont a fények, árnyékok játéka érdekes, ez teszi igazán szerethetővé a házat, egész nap valamelyik nyíláson, vagy oldalról, vagy felülről vagy, alulról kapja a természetes fényt.”
Borza Endre
építész

Borza Endre építész
A BME Építészmérnöki karán végzett.
Két építésztársával (Hatman Hajnalka és Tabi Ákos) együtt 1997-ben megalapították a Borza és Társai Építésziroda Kft-t. Céljuk mindenféle jelzők nélküli építészettel foglalkozni, épületeket, házakat tervezni.
Tevékenységeik: Építészeti tervezés és belsőépítészet. Új épületek, átalakítások és felújítások tervezése. Műemléki épületek felmérése, felújítása-tervezése. Hasznosítási tanulmányok készítése.

Markó Viktória lakberendező
A pécsi tervező 1994-ben szerezte meg oklevelét, azóta ez a munkája, a kedvtelése, a legfontosabb érdeklődési köre. Megtiszteltetésnek veszi, ha valaki – segítségére számítva – bevonja az életébe. Legfontosabbnak a funkcionalitást tartja, ezután következik az esztétika és a bekerülési költségek. Kompetenciája arra terjed ki, hogy környezetünk szebbé, élhetőbbé tételében vegyen részt. Nincs számára “nemszeretem” feladat. Nincs kis kihívás, vagy elutasítandó megkeresés. A nehezen legyőzhető akadályok viszont felvillanyozzák. Célja a fantázia erejét a megoldás szolgálatába állítani.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop