Ikerházasság

Egy igazi barátság sok próbát kiáll. A költözés miatti elszakadást, az élet alakulásának eltérő ritmusát, közös anyagi vállalásokat. Jelen esetben még azt is, hogy egy fedél alatt épüljön a barátoknak egy minden tekintetben kétpetéjű ikerház, gyökeresen más ízlés szerint kialakított belsőkkel. Mi most a ház egyik felébe látogattunk.

 

 

Angéla és Attila, valamint ikerszomszédságukban lakó barátaik évtizedes barátsága még valahol egy Hajdú megyei településen kezdődött. Aztán az évek alatt elsodródtak egymás mellől, de a sors úgy akarta, hogy többféle megfontolásból közösen vásároljanak telket a piliscsabai Magdolnavölgy lakóparkban, s arra együttes erővel ikerházat építsenek. A tervek elfogadása, a ház küllemének megformálása kemény harcokba vonta a két fiatal párt, hiszen míg az élet sok területén teljes egyetértésben élnek, az otthonukat másképp képzelték el. Aztán kompromisszumok sora árán végül kialakult egy külső arculat, belül pedig mindenki megvalósíthatta legvadabb álmait is. Vendéglátóink kettesben vágtak bele az építkezésbe, mára azonban a 2 és fél éves Gergővel és az egyhónapos Larával teljesedett ki a család.

 

Bár az építészettől merőben eltérő dolgokkal foglalkoztak, Angéla és férje a fotóalbumok terén valóságos könyvmolynak bizonyult. Így ismerkedtek meg Frank Loyd Wright terveivel is, amelyek ma már valósággal etalonként élnek a szemükben. A környezettel való egybeolvadás, a természetes anyagok használata, a panorámaüvegek jelenléte, és a kint és bent harmóniája kiindulási alapot adott a ház megtervezésekor. Szerencsére a házaspár a nagy dolgokban hasonló ízléssel bír, de az tagadhatatlan, hogy a ház meleg színei és anyagai a feleség, míg a fekete színek, a bőrbútorok, a króm és inox felületek a férj jóvoltából kerültek a lakásba.

{gallery}images/stories/verysimple/ikerhazassag/f{/gallery}

 

A lakásba lépve egy szűk, ám annál világosabb szélfogóba érünk. Innen egy lépés, és máris az étkezős konyhában találjuk magunkat, a pult fölött körbefutó ablakkal, térközépre állított hatszemélyes étkezővel, és diagonálban lerakott fényes grespadlóval. Két lépcsővel lejjebb a nappaliba jutunk, amely az enyhén lejtős telken így éppen egy szintbe került a kerti terasszal. Itt a sötét bőrgarnitúra uralja a teret, de biztosan akad olyan napszak, amikor az egyszerűségében elegáns kandalló veszi át a főszerepet. Le Corbusier híre széke a háziak egyik legnagyobb büszkesége. Nem véletlenül került a bejárattal szembe, egy szabadon hagyott térbe, ahol egyedül van és magára vonhatja a figyelmet, s ahol a természetes kőburkolat, illetve a bauhausos körablak tereli felé a pillantásunkat. A minimalista vonalakkal, ám nemes anyagokkal kibélelt térben megannyi apró részlet kelti az otthonosság érzetét.

 

A hűtő oldalán felsorakoztatott dekormágnes gyűjtemény tagjai egytől egyig nyaralások emlékeit őrzik. A két ablak közé ékelt rideg tartóoszlop parafaburkolata meleg hatást kelt, s egyben faoszlopnak láttatja a betontömböt. Az emeletre vezető falépcső a feleség, míg a krómkorlát a férj jelenlétét erősíti. Odafent tágas fürdőszobát rendeztek be duplamosdóval, térbe állított káddal, s egy észrevétlenül beépített, arányaiban mégis nagy szaunával, amely a szokásokkal ellentétben hagyományos gőz- és infrakabin is egyben.

{gallery}images/stories/verysimple/ikerhazassag/a{/gallery}
 

A tetőtér még négy helyiséget, két gyerekszobát és egy hálót foglal magába, valamint egy jól hasznosított, tágas gardróbszobát, mennyezetig körben polcozott szekrényekkel.
Igazi kakukktojás a szülői háló, hiszen a minimál mellett éppolyan rajongással kedvelt angolos stílusnak is helyet akartak adni a lakásban. Ide kerültek az örökségből származó art deco fotelek és a spanyolos, komoly franciaágy, az angolos, csíkos tapétával.

 

A többi helyiségben megszokott mennyezeti lámpa helyét itt egy kristálycsillár vette át, s az egyszerű függönyök helyett is drága drapéria került az ívben meghajló ablakokra. A díszes kialakítás dacára jelenleg lakatlan ez a helyiség, hiszen míg a mama az egyhónapos Larával leköltözött a földszinti vendégszobába, amely így most „bőgető-sirató” szobává vált, addig a papa átköltözött kisfiához, és a két férfi együtt alszik a kinyitható laticelen. Még egy darabig. A ház urát ugyanis ma is napi háromórányi autókázás választja el a munkahelyétől, a közeljövőben pedig még messzebb jár majd dolgozni, így ha látni akarja kislánya első lépéseit és hallani első szavait, közelebb kell lakóhelyet találni maguknak. Az üresen maradó házfél tehát új gazdára vár, remélve, hogy a régi jó barátok megint „ikertestvérre” találnak majd.

 

 

Tervezői leírás

 

„Az épület Piliscsaba Magdolnavölgyben, egy újonnan parcellázott területen áll. A nyeregtetős ikerház földszint, tetőtér kialakítású, terasz alá futó pincével kiegészítve. A földszinten garázs, előtér, nappali, konyha, fürdő és vendégszoba, az emeleten három háló, fürdő és gardrób kapott helyet. Az ablakok műanyag thermopán nyílászárók, a tető vörös színű alpesi cserép, a nyeregtetőt kiugrások törik meg. Az enyhén lejtős telek terepadottságaihoz alkalmazkodva, a nappali tér kis szintkülönbséggel bír. A földszinti fürdőszoba egyben háztartási helyiség is, hiszen teret ad a kazánnak, illetve a lépcső alatti holttérbe rejtve a mosógépnek is. Az épület fűtése padlófűtéssel kombinált radiátoros cirkófűtés.”

 

Akik a nívót garantálták:
Építész:
NEDEYKOV ÁKOS

Dryvit szigetelés:
NIKECELL Kft.
8184 Fűzfőgyártelep Pf. 60.
Tel.: 88/596.208
Web: www.nikecell.hu

Külső- és a körablak körüli
gyöngyössolymosi vulkanikus terméskő:
LILAKő-BÁNYA KFT.
3231 Gyöngyössolymos, Jókai u.43.
Tel.: 30/928 4392
E-mail: info@gyongyossolymosiko.hu
Web: www.gyongyossolymosiko.hu

Műanyag nyílászárók:
FENSTHERM KFT.
3390 Füzesabony, Hunyadi u. 72.
Tel/fax.: 36/542 591
Web: www.fenstherm.hu

Franciaágy:
CASSANDRA LAKBERENDEZÉS
Max City 2045 Törökbálint Tópark u. 1/A
Tel.: 23/530-095

Étkezőbútor, lámpák:
KIKA LAKBERENDEZÉSI KFT.
2040 Budaörs, Kinizsi u. 5.
Tel.: 23/448 000
Web: www.kika.hu

Parafa oszlopburkolat a nappaliban:
STARTCOLOR KFT.
1023 Bp. Ürömi u. 24.
Tel.: 1/335 0735
Web: www.startcolor.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop