Fából, kőből, szeretetből

Amikor az ember egy vízparti településre téved, nem érti, hogy akik a főút túloldalán élnek, hogyan képesek elviselni, hogy a túloldaliaknak olyan kincsük van, amiről ők odaátról csak álmodozhatnak. A kertek végében emelt gát mögött ugyanis ott csörgedezik a nagy folyó, nyáron csobogva, nagy habokkal, télen csendesebben, jégzajlásokkal, de minden évszakban megnyugtatóan.

 

 

Így járunk mi is ebben a felső-gödi házkeresésben. Egy ideig követjük a telefonos utasításokat, de aztán magával ragad a víz illata, hangja és csak a morajlás után megyünk. Mint kiderül, nem csalt meg a víz hangja, hiszen alig pár száz méterrel odébb érünk célt, mint kellene. Irigylésre méltó, hogy a háromgyerekes család milyen ötletes és ésszerűen elrendezett otthont építtetett magának a zsebkendőnyi telken. Az utcáról csak a házszámtáblát vesszük észre, az épület megbújik a buja zöldek erdejében. Alig néhány bontott tégla illetve pár méter fenyőgerenda adja hírül, hogy megérkeztünk.

A csendes, zsákutcában csak az út egyik oldalán állnak házak, szemközt a vízművek területe van, hatalmas zöldfelülettel, tág látóhatárt adva a szemnek. A fiatal tulajdonosok egy régi családi telken kezdtek építkezésbe, a nagyszülők közelségében, ami három kisgyerekkel nem elhanyagolható szempont.

{gallery}images/stories/verysimple/fabol_kobol/f1{/gallery}

A két szinten 158 nm-es ház földszintjén nappali, amerikai konyhás étkező, előszoba, fürdő, dolgozó és vendégszoba kapott helyet, míg az emeleten a 3 gyerek hálója, a szülők alvóhelye, egy gardrób és egy fürdő osztozik. Mindenkinek saját, szeparált kuckója van, tágas közösségi terekkel, mindennek megvan a helye és mindennek pont annyi helye van, amennyit minimálisan igényel.

 

A parányi telek beépíthetőségi arányai miatt egy sokszögletű házat húztak fel a lakók, amelyben kevés a derékszög. Fontosnak tartották, hogy az emelet is teljes belmagassággal bírjon, így nem épült tetőtér, hanem emelet került a földszintre.

 

Az udvarban áll egy 45 m2-es garázs, mindössze ez volt hajdan a telken álló házikó, tulajdonképpen e köré épült az új. A ház körül 12 m2 erkély és 30 m2 fapadozatos terasz fut körbe, az organikus építészet kellemes jegyeire emlékeztetve. Pergolák, növényrácsok, fa és kő mindenütt.

{gallery}images/stories/verysimple/fabol_kobol/f2{/gallery}
 

Érdemes megfigyelni a bejárati fakapu, illetve a bontott tégla kerítés egymásra rímelő elrendezési módját. Ugyancsak említést érdemel a bejáratnál kialakított szélfogó, amely a praktikum jegyében tolóajtóval készült, ezt ugyanis egy mozdulattal ki lehet tárni ha valaki esőben vagy hóesésben érkezik haza, s a kulcsra zárható bejárati ajtónál már fedett helyen lehet elidőzni a zárnyitással.

 

A belső térben szemrevaló a bejárattal szemközt húzott pengefal, amelynek egyik oldalán az előszobai fogas, illetve gardróbok sora osztozik, míg hátulja a nappali oldalfalát alkotja. Mindez nem ér a mennyezetig, így a fényt, a hangokat és a fűtést tekintve egybefügg a tér, mégis megoldott a szeparálódás.

 

Ennél szebben már csak a konyha-étkező közti átadóablak asztalosipari munkája sikerült. A körablak, mint egy hatalmas, kitátott száj, étvágygerjesztően hat arra is, aki nem ebédre hivatott e házba. A lépcsőfeljáró a „sírba vitte” a festőket, akik a háziak kedve szerint horizontális, felfelé keskenyedő csíkozással díszítették a hengeres falakat. A vizes helyiségek (amelyekből három is van) egyazon csempeburkolat háromféle színverzióját variálják, még viccelődünk is, milyen jó, hogy csak ennyi árnyalat volt a burkolatból, így nem kellett több fürdőt építeni. Talán ez az egyetlen módosítanivaló a ház asszonya szerint, aki azonban ma már jobban örülne egyetlen, tágas fürdőhelyiségnek, mint több apróbbnak. A problémával azonban mostanában nem találkozik nap, mint nap, hiszen egy évvel ezelőtt Bangladesbe költöztek üzleti okokból. A családfő dolgozik, a mama a háziasszonyok nem éppen egyszerű életét éli, a három gyerek pedig félszegség nélkül beilleszkedett a nemzetközi iskolarendszerbe, tanul angolul írni-olvasni-számolni, sőt a legkisebb szivacsként szívja magába az idegen nyelvet. Már csak ezért is megérte ez az egy év. Egy ugyan még hátravan, addig is minden szünidőben hazajönnek, hiszen a nagymama sütijét nem pótolja semmi, hiányoznak a barátok és a gödi Dunapart illatát és hangját is nehéz visszaidézni az ázsiai állam messzeségéből.

{gallery}images/stories/verysimple/fabol_kobol/a{/gallery}
 

Tervezői leírás

 „A külső falak szendvics szerkezetben készültek (30 cm falazó elem + 4 cm üveggyapot + légrés + dísztégla, illetve lambéria), így télen is és nyáron is rendkívül jó hőszigetelést biztosítanak. A földszinti és az emeleti födém helyszínen öntött monolit betonszerkezet. Az ereszcsatornák, lefolyók, ablakpárkányok és egyéb bádogos szerkezetek vörösréz kivitelben készültek. A külső nyílászárók anyaga vörösfenyő, 3 rétegű „A” kategóriás dupla hő- és hangszigetelésű, fóliázott, gáztöltésű üvegekkel (elektromos kapcsolású külső árnyékolás előkészítve). A belső nyílászárók tömör borovi fenyő kivitelben készültek, lazúrozással. A belső lépcső monolit betonszerkezet, tömör tölgyfaborítással, a beépített konyhabútor, illetve a gardróbok tömör bükkből készültek. A fűtés radiátoros és padlófűtés vegyesen, energiatakarékos kondenzációs gázkazánnal. A padlóburkolat hagyományos tömör tölgy parketta, illetve greslap. A riasztórendszer minden külső nyílászáróban gyári nyitásérzékelővel, helyiségenkénti mozgásérzékelővel, illetve rejtett rádiós egységgel ellátott, központi diszpécserhez bekötve.”

Melis István tervező

1986-ban végzett a BME építészmérnöki karán, azóta tervezőmérnökként dolgozik. Először a KÖZTI-ben helyezkedett el. Itt kórháztervezői osztályra került, Töreky Dezső, majd Marosi Miklós Műtermébe, ahol bevallása szerint még valóban meg lehetett tanulni a szakmát. Kórházak, rendelőintézetek mellett tervezett szállodát, idősek otthonát és irodaházat is. A KÖZTI-s évek alatt személyes kapcsolatok révén 1990-ben Stockholmban, majd 1991-ben Zürichben dolgozhatott néhány hónapot. 1991 végén a Graphisoft tervezőprogramjával, az Archicaddal kezdett dolgozni, amely akkor még forradalmian újnak számított. Ezek után két évig a Graphisoft CAD-stúdiójába került. 1994-től a Konstruál Tervező-Kivitelező Szövetkezetnél helyezkedett el. Emellett 1996 óta dolgozik a C-Studióban, Herrer Caesar csapatában, ahol családi házak, társasházak, szállodák, irodaházak külső és belső tervezésével foglalkoznak.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop