Merőleges együttesek

Szűcs Endre neve hallatán mindannyiunknak hagyományőrző családi házak villannak fel az emlékeinkben, elsősorban balatonfelvidéki, felújított, vagy tradicionális alapokon újonnan épített parasztházaké. Meseszerű környezetek ökörszemablakokkal, meszelt-vakolt felületekkel, vaskos oszlopokkal, és a világ elől elbújni vágyó lakókkal.

 

 

A Hegymagas belterületén oldalhatáron álló lakóépület utcára merőleges gerinccel készült. Elől keskenyebb, hátrafelé szélesebb traktusú a ház, amely előtt az oldalkert felé kódisállás, a végén fedett terasz nyeregtetői csatlakoznak merőlegesen. A tetősík felett a kéményfejek műkőből készültek, a kémények tetősík feletti részei lábazati vakolatot kaptak. Az épület külseje a terv szerinti helyeken vakolt, a nyíláskereteken simítva, mezőközben höbörcsös rusztikus vakolat készült.

 

{gallery}images/stories/verysimple/meroleges{/gallery}
 

Valamennyi vakolt falfelület és vakolatdísz fehér színt kapott. A pajta, a kódisállás és a fedett terasz padlóburkolata bontott, nagyméretű tömör tégla, a földszinti egyéb terekben a padlót kerámia burkolja. A tetőtéri helyiségek padlója hajópadló, a vizesekben kerámia.

A kerti külső utak és a hátsó fedetlen terasz kőburkolatú. A homlokzatot vastag oszlopok, boltívek, a tetőn ökörszem ablakok gazdagítják. Az utca felől a pajta homlokzatát födémmagasságig bazalt kő borítja. Az ablakok anyaga fa, egyedi gerébtokos kialakítással, a homlokzaton kétszárnyú ki-be nyílók, kívül fa zsalutáblákkal.

 

A ház belsejében egybenyitva sorakoznak a lakóterek boltíves nyíláskapcsolatokkal. A tetőtéri szobák közül a szülői hálóban a szép kilátás felé nagyméretű üvegfelület osztja az oromfalat. A kisméretű oldalablak a tetőgerendák alatt nyílik a fedett terasz légterébe. Az épületet a szülők és három gyermekük használja, sajnos csak nyaranta, hiszen egy német család pihenőhelye.

 

Szűcs Endre
Szűcs Endre hagyományőrző családi házak tervezésével foglalkozik, főként a Balaton-felvidéken. Markánsan alkalmazza tervein a helyi jellegzetességeket, népművészeti elemeket. A Szűcs Endre vezette MÉRMű Stúdió 1980-ban alakult Szépítők MTT névvel, műemlék-helyreállítási főprofillal. Az utóbbi tizenöt évben hagyományőrző családi házak tervezése vette át ennek helyét, főként a Balaton-felvidéken. Szűcs Endre markánsan alkalmazza terveiben a helyi jellegzetességeket, a népművészeti elemeket, de hangsúlyozza, hogy ezek a mai korban épülnek, a jelen vívmányaival felszerelkezve. A Balaton-felvidéken talán már nincs is olyan település, amelyben ne állna legalább egy lakóháza, ezek nem ritkán éppen a falvak büszkeségei.

KÖZREMűKÖDőK:

Építész:
Szűcs Endre építész – Mérmű Stúdió 1025, Bp., Battai lépcső 3.
Tel.: 30/954 8370

Kivitelezés:
Komáry Építő Kft.
Tel.: 1/200 8693, 70/331 9380

Antik hódfarkú tetőcserép
Tondach Rt.
9300 Csorna, Soproni út 66.
Tel.: 96/592 400
Fax: 96/592 445
Info-vonal: 40/27 3737 (40/CSERÉP)
E-mail: info@tondach.hu
Web: www.tondach.hu,
www.tetocserep.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop