Az érték a formákban, színekben van

Egy mindenre nyitott, fantáziadús házaspár, egy jó tervező-megrendelő viszony, sok-sok, munkamániájában egymásra találó mesterember, és igényesség mindenekfelett. Ennyi a recept az ötletes, kényelmes és eleganciájában is meghitt, otthonos élettér kialakításához. Ha pedig mindezt egy kedvezőtlen adottságú telken és az építési előírások kereszttüzében kell lebonyolítani, duplán gratulálhatunk a közreműködőknek.

 

 

A lakás tulajdonosai szívesen beszélnek otthonuk kialakításának körülményeiről. A belépő látogatót azonnal megragadja az eleganciával párosuló meghitt hangulat, amely jellemző a lakás minden zugára. Belsőépítész szemem lassan felfedezi azokat a trükköket, amellyel e hatást elérték, bár szinte teljes egészében ösztönösen, szakember bevonása nélkül alakították ki otthonukat a tulajdonosok. Lakberendező csak a világítás, a földszinti padlóburkolat és fürdő tervezésében működött közre, a színek, anyagok, bútorok összeválogatása a házaspár érdeme. Munkájuk során biztos vezetőre támaszkodtak: saját ízlésükre, és az otthonról vallott elképzelésükre, amelyben szemmel láthatóan a családi élettér melegséget sugárzó légkörének megteremtése játszotta a főszerepet.

 

Az előszoba erős terrakotta falszíne a megszállott festőmester unszolására került a falra, azonnal megadva az alaphangulatot. Az előszoba amúgy is foglalata az utána következő terekben fellelhető élményeknek. A padló közepén szolíd mozaik, az ajtókban itt-ott melegbarna üvegbetét, egyszerű vonalú, szellemes belsőt rejtő szekrény, és egy mívesen megformált, márványlapos kovácsoltvas kisasztal, amely eredetileg cipők tárolására készült. Végül olyan szépre sikeredett, hogy most csak ott áll, önmaga dicsőségére. Együtt vannak az alapmotívumok, beljebb lépve következnek a variációk a témára.

A földszinti padlót kellemesen visszafogott, meleg terrakotta lapokkal burkolták. Az élénk színű bőrgarnitúra modern vonalai ellenére a lakás legrégebbi darabja. A falak meleg színe és textúrája a festőmester és a háziasszony közös munkáját dicséri. A letagadhatatlan mediterrán hatás kellékei még a kandalló kőburkolata, a meleg-barna színek, és a finom mívű kovácsoltvas berendezések.

 

A háziasszony nevetve meséli, csupa magukhoz hasonló „bolonddal” sikerült együtt dolgozniuk. A ház összes belső nyílászárója és a nappali, illetve előszoba beépített bútorai, nem utolsósorban pedig a gyönyörű lépcső egy kiemelkedő képességű asztalosmester, Angyal Henrik keze alól került ki, aki a már elkészült konyhabútor színkódja alapján találta el a faszerkezetek kellemes vörösesbarna színét. Henrik neve mindenütt előbukkan, bármerre megyünk a házban. Egyszerű vonalú bútorai minden helyiségben maximálisan igazodnak az adottságokhoz, eleganciájukat éppen szerénységüknek köszönhetik. Ugyancsak egyedi és minőségi asztalosmunkák kötődnek a 11 éve működő Szint-N Kft. nevéhez, ők készítették a konyha, illetve a fürdőszoba íves fabútorait, amelyeket azóta is elragadtatással használnak a tulajdonosok.

{gallery}images/stories/verysimple/azertek/f{/gallery}

 

Külön figyelmet érdemelnek a fürdőszobák ízléses burkolatai. A nagyfiú ugyan színesebbet szeretett volna, de szülei rábeszélésének engedve végül mégis elfogadta a zöld üvegmozaiksorral díszített, érdekes felületű fehér csempét, amely remekül illik a zöld üvegmosdóhoz és a barna fa bútorokhoz. A földszinti felnőtt fürdőben a travertin burkolat a főszereplő, amely a sarokba állított, üvegfalakkal körülvett kádat övezi. A klasszikus stílusú helyiség érdekessége a geometrikus mintázatú redőny, újabb bizonyítékául annak, hogy saját lakásunkban bátran vállalhatjuk egyéniségünket. Az anyagok és formák szép együttese a burkolómestert is megihlette, aki a zuhanytálca kőből épített alját egyedi hullámos mintázattal tette csúszásmentessé.

 

A szülők gardróbjában ismét a racionális tervezésé a főszerep, minden a helyén van, de hogy az összhatás ne legyen katonás, a szekrényajtók felületére nádszövet betétek kerültek. Ettől, no meg a fogantyúkon elkövetett kis tréfától – a férfi oldalon teknősbéka, a női oldalon gömbhal – az amúgy teljesen funkcionális helyiség is ugyanazt az otthonosságot sugározza, mint a lakás egésze.

 

Kalauzunk, a háziasszony szerint nekik nem voltak a stílust illető ismereteik, csak „érzésből” tették a dolgokat egymás mellé. Szívesen beszélnek az otthonukról, mert mint a férj hozzáteszi: szeretetből csinálták és formálják a mai napig is. Ennél többet egyetlen szakember sem tehetne, az eredmény pedig önmagáért beszél.

{gallery}images/stories/verysimple/azertek/a{/gallery}
 

 

Tervezői vallomás

Annak, hogy egy ház lakható legyen, sokféle, az egyetemen nem tanított – és nem is tanítható trükkje van. Nekem szerencsém volt mindezeket egy floridai tervezőirodában ellesni, még pályám kezdetén. Ehhez hozzájárult egy dániai ösztöndíj, ahol a letisztult praktikusságot, célszerűséget – és szintén az otthonosság, a bensőséges, családias hangulat formába öntését – volt módom átvenni. Munkám során e két tapasztalatot ötvözöm a magyar éghajlat által meghatározott hagyományokkal, követelményekkel – mindig igyekszem a hely szellemének megfelelően gondolkodni.
Szerencsém van, amikor olyan megbízóval találkozom, aki mindenre fogékony, akivel lehetőségem van a sablonokon túlmutató, valódi életteret biztosító házat terveznem.
Az első minták, amelyek az igényeket, elképzeléseket tükrözték, szárazabb, sablonosabb épületeket ábrázoltak. Örömömre szolgált, hogy a tulajdonos pár képes volt ráhangolódni egy változatosabb tereket és környezeti kapcsolatokat nyújtó koncepcióra. A tervezéssel kapcsolatos nehézségek sorában rögtön az első a telek formája volt: egy hegyesszögű háromszög alakú saroktelek, jelentős szintkülönbséggel. A déli tájolás ráadásul a hegyesszög csúcsa…! És mindehhez az épületmagasságot, a beépíthetőséget meghatározó – önmagukban érthető és indokolt, de itt az építészt mégis szinte megoldhatatlan feladat elé állító – helyi építési előírások.
Végül sikerült a tervezői koncepciót oly módon kialakítani, hogy az épület megjelenésében és funkcióban semmiféle kényszer nem tükröződik, minden magától értetődőnek, természetesnek látszik. A kert felé nyitott nagy fedett terasz a család kedvenc tartózkodási tere, mellette a nappali nagy üvegfelülete, fölötte félköríves ablakmagasítással – amelyen keresztül a belső élettérbe ömlik a fény.
Belül a dupla légteres nappali és az étkező egy egységet alkot, elválasztást a térbe állított, két irányba nyitott kandalló jelent. Általa nagyvonalú, mégis otthonos tér alakult ki. A térhez csatlakozik a konyha is a nappaliból egy térbővületben, szinte alig láthatóan, mégis, a háziasszonyt sem elszakítva a családtól.
A földszinten elfért még a szülői hálótraktus is – önálló gardrób- és fürdőhelyiséggel, míg az emeleten a gyerek- és vendégszobák találhatók.
Mind a tervezés, mind a kivitelezés során fontos szempont volt az energiatakarékos megoldások alkalmazása: a nyáron hűvöst, télen meleget biztosító redőnyökkel, valamint az épületgépészeti megoldásokkal – amelyekhez külön tereket, belmagasságokat kellett biztosítani. Így a belső terek atmoszféráját a műszaki megoldások tudatos tervezése eredményeként kialakuló, mindig kellemes klíma is fokozza…
Az épület összességében jó minőségben, nemes anyagokból valósult meg. Remélem, a jövőben is még sok hasonlót lesz szerencsém tervezni.

Tervezők, kivitelezők:

Építész: Pénzes Marina – Atelier Bt. Tel.: 1/409 1954, marinap@t-online.hu

Tetőcserép: Bramac Kft. 8800 Veszprém, Házgyári út 1. Tel.: 88/590 783

Napkollektor: Thermo Kft.1122 Krisztina krt. 27. Tel.:1/356 2046, 1/355 7462, 1/212 1955,
www.thermo.hu, www.geosolar.hu

Kerti medence: Aqualing Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 120. Tel.: 1/206 5600,
Fax: 1/371 1515, www.aqualing.hu, info@aqualing.hu

Medence körüli és kerti burkolat: Semmelrock Stein & Design Burkolatkő Kft.
2364 Ócsa, Bajcsy Zsilinszky út 108. Tel.: 29/578 112, www.semmelrock.hu

Kerti bútorok: Landmann-Peiga Hungaria Kft. Tel: 29/555 069

Belső nyílászárók, belső lépcső, bejárati ajtó, előszoba, nappali, hálószoba, gyerekszoba bútorok, gardróbok: Angyal Henrik – Fagus.hu Faipari Kft.
Tel.: 20/416 2896, www.fagus.hu

Konyhabútor, fürdőszobabútor: Szint-N Kft. 3200 Gyöngyös, Délikülhatár u. 14.
www.szint-n.hu, csordas@enternet.hu, Tel: 30/955 1769, 37/502 108

Burkolás: Laczkovics László 6041 Kerekegyháza, Kölcsey u. 131. Tel.: 30/967 9009

Szárazépítés – gipszkarton, válaszfal, tetőtérbeépítés, álmennyezet: Spisák József
3300 Eger, Hadnagy út 11. Tel.: 020/945 3890, 36/321 723

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop