Erdő mellett de jó lakni!

A gyerekmondókára rácáfolva vendéglátóink már két éve élvezik az erdő közelségét. A falu eldugott zugában él a kétgyerekes család, szoros kapcsolatban a természettel. Ottjártunkkor seregnyi cinke lakmározott a gyümölcsfákra lógatott szalonnabőrkéken. Szerencsés esetben akár őzzel, nyúllal, sőt még vaddisznóval is találkozhattunk volna. Csend volt és puhaság, ami kis időre feledtette a város komor szürkeségét.

 

 

A családfő húsz évig élt Dániában, így határozott elképzelései voltak leendő otthonát illetően. Át akarta menteni azt a puritán, de melegséget keltő hangulatot, ami a természetes anyagokkal, a fa széles körű használatával és a finom világításokkal családias fészket teremt. Ehhez csatlakozott a ház asszonya, aki természetgyógyászattal foglalkozik, így nem csoda, hogy kettejük ötleteiből Földes László építész letisztult vonalú, egyszerűségében is kiváló házat tervezett. ő maga is élt és tervezett két évig Finnországban, így azonnal ráhangolódott a család igényeire.

 {gallery}images/stories/verysimple/erdomellett/f{/gallery}

Mivel igen meredek a telek, az utcaszinten csak a gépkocsibeálló kapott helyet. Innen hosszú lépcsősor vezet a lakószintre, az étkezőkonyhához és a nappalihoz. Érdekes és egyben praktikus megoldás, hogy a tér teljes egészében körüljárható. Bent mindent átjár a fény. Köszönhető ez a hatalmas üvegfalaknak, a konyha számos ablakának, az átlátható térkialakításnak. A nappali középpontja a kemence. Bontott téglából rakott fala mentén jólesik lekucorodni egy könyvvel. Az ülőkék alatt tárolják a fahasábokat, így soha nem okoz gondot a tűz táplálása. A kemence nemcsak a szoba temperálására szolgál, tököt, céklát, krumplit, sőt kenyeret is sütnek benne. A fenyő hajópadló könnyen tisztán tartható, ami nem utolsó szempont a kisgyerekes családnál.

Mialatt beszélgetünk, a négyéves Bibi és az elsős Bendegúz a fotós körül tüsténkednek, próbának minél több képen rajta lenni.

{gallery}images/stories/verysimple/erdomellett/a{/gallery}

Az összefüggő téren belül a különböző tevékenységi részeket szinte csak a burkolatváltás osztja meg. Az előtér és a konyha átlósan lerakott, nagyméretű padlólapjai tovább tágítják a teret. A konyha fali-csempéin visszaköszönnek a padló barnái, bézsei, míg a zöld padló a zöld borovi nyílászárókra rímel. Ez utóbbiak a ház urának kívánságára kapták színüket. Érdekes megoldás a mennyezet fenyőgerenda borítása, amely végigmegy a teljes szinten.

 

Házigazdáink tudatosan élnek összhangban a környezettel, ahogy a bio tölgyből készült szekrényeik, a konyha gőzölt bükkje, a teraszok, erkélyek borovi fenyő padozatai, a külső bontott tégla burkolat, a kert Balaton-felvidéki homokkő járóútjai is erről mesélnek. Az üvegfal mentén terrakotta kaspókban napfürdőznek a növények, a gerendákon vadszőlő fut, a gyümölcsfákon harkály kopogtat.
Idilli otthon ez, élhető, egészséges, ahol a környezet maximálisan a családért van.

 

Földes László
Tanulmányait a Műegyetem Építészmérnöki Karán végezte, majd 1998-ban Helsinki University of Technology ösztöndíjasaként folytatta Osmo Lappo professzornál. Később elvégezte a MÉSZ Mesteriskolát. Szemléletformáló volt életében az 1989-1991 közötti időszak, amikor Finnországban a Järvinen-Airas építészirodában iskolák, óvodák és lakóházak tervezésében vett részt. Turányi Gábor hívására hazajött, és vele dolgozott 1994-ig. Ehhez az időszakhoz kötődik a Visegrádi Erdei Iskola terve, amelyre Pro-Architectura díjat kaptak. 1994-ben alapított önálló építészirodát. Itteni fontosabb munkái: három lakóház Hollandiában. W.E.T. Innovációs Központ Pilisszentivánon, Toldy Gimnázium tornaterme. Elsőként építette be Losonczi Áron fiatal tervező azóta világhírű találmányát, a „fényáteresztő betont” egy budapesti családi házba. Ezzel az épülettel tavaly elnyerte a Média Építészeti Díjat.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop