Habitat-házak önkéntes munkával

A Habitat for Humanity Magyarország elnevezésű jótékonysági szervezet segítségével építenek házakat rászoruló családok számára Hajdúböszörményben. A karitatív segítség a legjobb helyre érkezett, hiszen a Hajdú-Bihar megyei városban a lakosok harminc százaléka a minimálbér alatt keres.

 

 

Az önkormányzat adatai szerint 450 családnak nem megfelelőek a lakhatási körülményei, sokan mezőgazdasági területeken található romos tanyákon laknak.

 

A Habitat for Humanity Magyarország szervezésében nyolc családnak építenek új otthont a hajdúk fővárosában, ahol a programban részt vevő családoknak átlagosan havi húszezer forintot kell fizetniük huszonöt éven át. Az öszszeg családonként változik a gyermekek számától és a szülők jövedelmétől függően. A rászorulók írásban jelentkezhettek a programban való részvételre, majd a szervezet úgynevezett “családjelölő bizottsága” választotta ki a leendő lakástulajdonosokat, akiknek vállalniuk kell azt is, hogy maguk is részt vesznek házuk építésében: átlagosan ötszáz munkaórát dolgoznak saját lakásuk és a többi kiválasztott család otthonának felépítésében.

A kiválasztott hajdúböszörményi családok közös jellemzője, hogy az átlagosnál nehezebb körülmények között élnek, a szülők dolgoznak és gyermeket nevelnek. Köztük van a 31 éves Földesi Attila és 24 éves felesége, akik három kicsi gyermeket nevelnek. A család a betanított munkásként dogozó Attila szüleinél lakik, egy 15 négyzetméteres szobában, amely nemcsak szűkös, de penészednek a falai is, ami különösen a gyerekek egészsége miatt aggasztja a szülőket. Részt vesz a programban a 36 éves Gajdán Márton és 30 éves felesége, ők két gyermekről gondoskodnak. A négytagú család az asszony szüleinél lakik, így a szülői ház összesen tíz embernek ad otthont: Mártonnak és feleségének összesen egy szoba jut a gyerekekkel. Az asszony szakápolóként, Márton nádszövőként dolgozik. A Habitat jóvoltából juthat otthonhoz a 41 éves Szabó Lajos és 36 éves felesége is, a négyéves gyermekükkel. A férfi az egyik szemére vak, így rokkantnyugdíjas, a felesége pedig könyvelő az egyik helyi kft.-nél. A család albérletben lakik egy lakótelepi lakásban.

A Habitat for Humanity önkéntes munkával, pénzadományokkal, felajánlásokkal minimális költséggel épít új lakásokat, vagy renovál régi ingatlanokat. A lakásokat nyereség nélkül adja az építkezésben részt vevő és a megfizethető részletfizetést vállaló partnercsaládok tulajdonába. A tulajdonosok havi törlesztő részletei a jótékony pénzadományokkal együtt egy kölcsönalapba kerülnek, amelyből újabb házak építését finanszírozzák. A Habitat fő támogatója a Citi Alapítvány, amely a hajdúböszörményi építkezéshez – a Citibank Zrt.-vel közösen – 40 ezer dollár adománnyal járult hozzá, sőt a bank dolgozói a vezérigazgatóval együtt az idén három alkalommal vettek részt a hajdúböszörményi építkezésen is.

A szervezet 2006-ban elkészült hároméves stratégiája alapján szeretné kiterjeszteni programját minél több rászoruló közösségre. A mindenki számára elérhető, tisztes lakhatás magyarországi megteremtésének elősegítőjeként kíván működni, ezért a Habitat a programban évente részt vevő családok számát jelentősen – 2009-re százra – kívánja növelni.

l A Habitat for Humanity Magyarország az Amerikai Egyesült Államokban 1976-ban létrehozott Habitat for Humanity International (HHI) tagszervezete. A HHI felekezetektől független, keresztény jótékonysági szervezet, amely a nyomorúságos lakáskörülmények felszámolásán fáradozik. A Millard és Linda Fuller által alapított szervezet 1976 óta az Egyesült Államokban több mint 50 ezer házat épített, és további 175 ezer beruházást hajtott végre a föld száz országában. A szervezet Magyarországon 1996-ban kezdte meg tevékenységét, amikor az Egyesült Államok volt elnöke, Jimmy Carter ötszáz önkéntes segítségével egy hét alatt tíz lakást épített fel Vácott. Azóta folyamatosan nő azoknak a vállalati és iskolai építőcsapatoknak a száma, amelyek önkéntes alapon nyújtanak szakmai segítséget a rászorulók részére a Habitat-program keretein belül. Hazánkban öt különböző településen már több mint százharminc család él Habitat-otthonokban.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop