Vonzások és választások

Valóságos kalandtúra rátalálni az igazira. Lett légyen az akár egy ház. Főleg ha az embernek nagyon konkrét elképzelései vannak az ideálról, annak tájolásáról, fényviszonyairól, emeleteiről, belső tereiről, sőt, még építészeti stílusáról is. aztán úgy hozza az élet, hogy minden megvan egyben. csak a stílus más.

 

 

Valóságos térképként épült be a főváros és annak teljes agglomerációja vendéglátóink agyába, amikor két éven keresztül, napi rendszerességgel vették nyakukba Pest megyét, hogy megtalálják álmaik otthonát. A zöldfelület nemcsak a házaspár igénye volt, de három háziállatuk szükséglete is, így ez volt a keresés origója. A férj szívesebben maradt volna a belvárosban, az ő álmai a nagyméretű tetőteraszos lakásokig merészkedtek, a feleség viszont ennél hosszabb távon gondolkodott.

 

Mivel korábban hét év alatt ötször költöztek, elfáradtak az adásvételekben és felújításokban, ő most már olyan otthonra vágyott, ahonnan jó ideig nem akarnak majd továbbállni, akkor sem, ha bővül a család, vagy tovább szaporodik az állatpark. Ahol mindenkinek lehet saját élettere, elférnek az autók, a hobbik, és a bulikat sem kiscsoportos foglalkozások keretében tartják majd, hanem ha úgy akarják, egyszerre jöhet és maradhat éjszakára mindenki.

{gallery}images/stories/verysimple/vonzasok/f{/gallery}

Hogy a tulajdonos egyben lakberendező, csak súlyosbító körülményként járult a kereséshez. A korábbi lakások minden negatívumát igyekezett kiküszöbölni, és igen konkrét elképzelései voltak az otthon adottságairól, vagy legalább a benne rejlő lehetőségekről. Aztán persze adódhat úgy, hogy az értelem mellé társul szegődik az érzelem, és ellenállhatatlan vágyaknak engedve mégis enged az ember az előzetesen kikalkulált tervekből.

 

A szerkezetkész, csupaszöglet ikerház ugyan nem bírt szemrevaló jellegzetességekkel, de legalább benne volt a „még bármi lehet belőle” ígérete. A ház valamennyi helyiségéből földig futó ablakok néznek a kert felé, az emeleti intim szféra is tágas, teljes belmagasságú terekkel bír, mindenhova átlátni, ellátni, kilátni. Ideális alap.

 

A belső tér befejezése régi álmok valóra váltását követte. Így elengedhetetlen volt a fatüzelésű kandalló beépítése a nappaliban, a főzősziget kialakítása a konyhában, illetve az épített szekrény- és polcrendszerek létrehozása, szinte valamennyi helyiségben. A földszinten a nappali-étkező és az ide főzőpulttal csatlakozó konyha, illetve vendégszoba és gardrób kapott helyet. Az emeletre vezető lépcső alatti helyet praktikusan beépítették, ide került a mosógép, a vasalódeszka, a szárító, a takarítószerek tömege és a macskavécé is. A lakók nem rajonganak a szekrényekért, így a ruhákat a földszinti fürdő feláldozásával kialakított gardróbhelyiségben tárolják, s ahol lehetett, méretre szabott gipszkarton rendszerbe rejtették a könyveket és a dísztárgyakat. Még a fürdőszoba bútorozása is vízhatlan gipszkartonból készült, a mosdópulttól az azt átkaroló polcrendszerig. A kandalló és a lépcsőkorlát ytongtégla testet kapott, ez utóbbit a lépcsőház oldalába ékelt üvegtéglanégyzetek mintájára szögletes lyukakkal törték meg.

 {gallery}images/stories/verysimple/vonzasok/a{/gallery}

A belső tér színeinek és anyagainak origója a padló sötétvöröse volt, ez a vizes helyiségeket kivéve küszöb nélkül folyik végig a lakáson. Még a konyhában is ezen járnak, bár ott dekorációként beszabták a parkettába a falat díszítő levélnyomatos burkolólap három példányát. A parketta árnyalatához igazították az asztalosok a konyhabútor pácszínét, hogy tökéletes legyen az összhatás. Aztán ahogy a mesterek tovább dolgoztak a lakás fabútorain, természetesen ugyanezt a színt alkalmazták mindenhol, a lépcsőkorláttól, a tévészekrényen és a radiátortakarókon át a belső ajtókig. A konyhabútor horizontális csíkozása bemarással született, s olyan látványosra sikeredett, hogy aztán ez a minta került a lépcső alá és a beltéri ajtók mindegyikére is. Ugyancsak vízszintes fapálcákból készültek a radiátortakarók, amelyek mögé minden helyiségben a falszínnel megegyező árnyalatú organza került, hogy a színes falak előtt ne virítsanak a fehér fűtőtestek.

 

Az előszobai fogas alá gyűröttmintás papírtapéta került, hogy a felakasztott kabátok és táskák ne koszolják össze a falat. A fényben úszó nappaliban a tévé mögötti falon szintén bambusztapéta oldja a hifi-berendezések ezüstjének hidegségét.

 

A tulajdonosok, ahol lehetett, ragaszkodtak a fabútorokhoz és burkolatokhoz, de a belső lépcsőre egyedi megoldást akartak. A halkabb járás és a csúszásgátlás oltárán áldozva dohányszínű szizálszőnyeget ragasztottak a lépcsőfelületre – erre vállalkozó mesterember híján saját kezűleg. Mint ahogy maguk rakták fel a mozaiklapokat a kandallóra, festettek sablonmintákat a falakra, fúrtak, faragtak, szereltek hónapokon át, sőt, szerelnek a mai napig, hogy az otthon egyszer tényleg elnyerhesse megálmodott formáját.

 

 

Tervezői leírás

 

Az ÉK-DNY tájolású telken épült háromszintes ikerház T-alaprajzzal bír. Egyik szárában az egyik, másikban a másik lakás helyezkedik el, a lehetőségekhez mérten a legkevesebb találkozási felülettel. Az enyhe lejtésű nyeregtetőn a tetőhéjalás kettős hódfarkú cserépfedés, a kémények kőburkolatot kaptak. A homlokzat sima, illetve strukturált törtfehér vakolattal készült. Az ablakok mind a földszinten, mind pedig az emeleten teljes magasságúak, az emeletre vezető belső lépcső mentén pedig üvegtéglacsíkok engednek be természetes fényt a feljárónak. A homlokzat emeleti részén a falak egy része Bailou kültéri faburkolatot kapott, a hőszigetelt műanyag nyílászárókkal megegyező wenge színre pácolva. A bejárati teraszok és a lépcső feljáró kapaszkodói csiszolt mészkőből készültek.

Akik a nívót garantálták:
Építész:
B13 ÉPÍTÉSZMűTEREM
1021 Budapest, Budakeszi út 27.
Tel.: 1/200 0445
Web: www.b-13.hu

Tetőcserép:
BRAMAC KFT.
8800 Veszprém, Házgyári út 1.
Tel.: 88/590 783
Web: www.bramac.hu

Szaniterek, csapok, konyhacsempe:
BEPA IMPEX
1037 Bp, Bécsi út 232.
Tel: 1/387 7920
E-mail bepa@bepa.hu
Web: www.bepa.hu

Bambusztapéta:
BAMBUSZMÁNIA
1134 Bp., Róbert Károly krt. 54-58.
Material Center
Tel: 1/215 2768
E-mail bambuszmania@t-online.hu
Web: www.bambuszmania.hu

Kanapé és mennyezeti lámpák:
KIKA
2040 Budaörs, Kinizsi u 5.
Tel.: 23/448 000
Web: www.kika.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop