A kocka tökéletessége

A Wienerberger Mesterházak olyan védjegy, amely nemzetközi normáknak megfelelő minőséget garantál. E névhez még a laikusok számára is a téglaépítészet fogalma társul, a téglaház hagyományos formákat sejtet. Épp ezért meglepő ez a pécsi domboldalon álló exkluzív épület.

 

 

Végigtekintve a pécsi domboldalon, megakad a tekintetünk egy meglepő külsejű, merészen egyszerű tömegű családi házon. A Wienerberger Mesterházak oklevelével rendelkező épület szokatlan megformálása nem öncélú építészeti játék.

 

A ház minden pozitívuma ellenére a tulajdonos maga is bevallja: korábban nem szívesen lett volna a saját szomszédja. Hagyományos megjelenésű épületet szeretett volna. Családja azonban – Karlovecz Zoltán építész terveit látva – azonnal meggyőzte a család fejét, hogy adják be a tervet engedélyeztetésre. Bár engedett szerettei nyomásának, az építtető fejében még az engedély birtokában is megfordult a tervezőváltás gondolata. Aztán győzött a többségi akarat, és kezdetét vette az építkezés.

 
{gallery}images/stories/verysimple/kockategla/f{/gallery}

Egyvalamiben tervező és építtető kezdettől fogva egyetértett: egy ház akkor jó, ha a lehető lagtakarékosabban szolgálja lakóit. A tulajdonos előző háza is az energiatakarékosság jegyében épült, passzív napenergia-hasznosítással működő, magastetős családi épület volt. A nagy újdonság ezúttal abban állt, hogy már maga az építészeti megformálás, az alaprajz kialakítása, az épület befoglaló tömegének megválasztása, az alkalmazott épületszerkezetek, és persze nem utolsósorban a profi épületgépészeti rendszerek mind a takarékos működtetés jegyében születtek. Először a tervezőasztalon, majd közös megegyezéssel három dimenzióban is.

 

Azt ma már mindenki tudja, hogy a napkollektorok kiválóan alkalmasak melegvíz előállítására és uszodafűtésre. Nos, itt nincs házi uszoda, napkollektor viszont van, de a napnak egyéb szerepe is van a ház kellemes klímájának megteremtésében. Már elődeink sem véletlenül építettek déli tájolású tornácot a falusi házak elé. Amikor magasan jár a nap, a legmelegebb napszakokban kitűnően árnyékolja a szobákat, télen viszont beengedi a lapos szögben érkező napsugarakat. Az épületet a közel két méter kiállású emeleti terasz nyáron hasonló módon hűsíti, télen viszont a kert felé hatalmas üvegezett nyílásokkal megnyitott homlokzatokon árad be a napfény. Leegyszerűsítve ezt nevezik passzív napenergia-hasznosításnak.

{gallery}images/stories/verysimple/kockategla/a{/gallery}

 

Bűvös kocka

 Egy épület hőháztartását meghatározó módon befolyásolja a homlokzatok kialakítása, a hőleadó felületek (a környezettel közvetlenül érintkező falak) nagysága és anyaga, az üvegfelületek aránya. Ebből következik, hogy az ideális forma a kocka, minthogy ez a forma rendelkezik térfogatához képest a legkisebb felszínnel. A kockaház kellemetlen víziókat idéz fel. Végighajtva a magyarországi települések főutcáján, katonás rendben sorakoznak a hetvenes évek kockaházai. Abban az időben szigorú gazdasági megfontolások kötötték gúzsba az alkotók fantáziáját. A mi esetünkben a „kockaságot” rafinált építészeti eszközök oldják, amelyek az esztétikán túl a takarékos üzemeltetés szolgálatában állnak. A két méter szélességben körbefutó emeleti teraszon kívül az épület réteges falszerkezete is jótékonyan járul hozzá a megfelelő hőháztartáshoz, a hőszigetelését takaró kőburkolat megformálása pedig az egyszerű tömeget hallatlanul érdekes felületekbe öltözteti.

 

Az épülettömeg mellőzi a homlokzati tagolást, a kiugrókat, és szigorú rendben zárja magába a szükséges helyiségeket. Ennek eredménye a tiszta, átlátható, a funkcionális kapcsolatokat maximálisan szem előtt tartó alaprajz, amely amellett, hogy a legjobban használható lakótereket eredményezi, három oldalról egymáshoz simuló helyiségeivel jótékonyan befolyásolja a fűtésszámlát is.

 

 

Teraszos művelés, panoráma

A zárt rendet oldja a terasz, amely az összes emeleti helyiség előtt körbefut, kitágítva a lakást a dombok panorámája felé. Ritka az olyan lakás, ahol még a mellékhelyiségben ülve is bámulatos látványban lehet részünk. A puritán esztétikája miatt kedvelt hagyományos japán építészetben volt szokás a derékszögű helyiségek sorolásával kialakított körbefutó tornác, amelyre az összes homlokzati helyiségből nyílt kijárat. A kellően széles terasz a lakás teljes értékű helyisége. Alatta, a földszinten a nappali-étkező-konyha hármasához, illetve a szülői háló-fürdő együtteséhez kapcsolódó fedett tér alakult ki. A japános asszociációt erősíti, hogy az épület körül járda helyett fél méter széles, víztörővel szegélyezett kavicságy fut körbe.

Az ügyes alaprajznak köszönhető, hogy a lakóhelyiségek a napos oldalra kerültek, az utcai bejárat felőli, rosszabb tájolású oldalon csak a kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet.

 

A telek lejtése folytán a bejárat az emeleten nyílik, ahol az ifjabb generáció birodalma található, hálószobákkal és egy külön nappalival. Az emeleti előtérből a kerti szinthez képest egy emelettel feljebb elhelyezkedő galériára jutunk – hacsak nem igyekszünk egyenesen az ifjakhoz, akiket a szülők megkerülésével is meglátogathatunk.
A galériáról impozáns belmagasságú térre tekinthetünk le. A tér fényben fürdik, de az intelligens vezérlésű redőnyöknek köszönhetően sejtelmesen meghitt fényviszonyok is teremthetők. A hatalmas üvegfelületeken keresztül feltárul a szemközti domboldal.
Utunk egyenes karú lépcsőn vezet le a kert szintjén kialakított étkező-konyha-nappali funkciójú téregyüttesbe. Innen feltekintve az egyenes lépcső keleti lakóterek hangulatát idézi, megerősítve az első benyomást, amit a kővel burkolt ház ébreszt.
A nyitott kerti homlokzatokkal szemben a bejárati oldal teljesen zárt. Az érdekesen tagolt kőfelületet csak a bejáratot keretező hangsúlyos motívum töri meg. Szerencsés terepadottság következtében a garázs is a bejárat szintjére került.

„Anyagi” kérdések
Az utca felől alacsony, egyszintes, a lejtős terepre ráülő tömeget alacsony hajlású tető fedi, amely átlós irányban lejt.
A homlokzati kőburkolat osztása ehhez igazodik: mindenütt az ereszre merőleges irányban futnak a derékszögű kőlapok.
A vonalak játékán túl a struktúrával és a felülettel is játékosan, de szigorú logikai rend szerint bánt a tervező: a kétféle színű jura mészkövet kétféleképpen alkalmazta. A homlokzatból kiálló, élükre állított kövek fény-árnyék játéka természet alkotta struktúrává teszi az elegáns kőfelületeket. A teraszt tartó fémoszlopok, az épületen kívül vezetett fémkémény, a bejárat fekete vakolatkerete, a belül fával burkolt alumínium homlokzati nyílászárók mind-mind stílusban illeszkedő, semleges kiegészítői a domináns kőarchitektúrának.
Az alaphangot a nagy felületen érvényesülő, gőzölt akácból készült meleg barna színű padlóburkolat adja. A világos fából készült beépített bútorok egyedi tervezésűek. A nappali tér attrakciója az Ausztriából származó, nagyobbítható étkezőasztal, amely sötét színével kiemelkedik a világos konyhafrontok közül.
A falak színe a nappali térben semleges, a hálókban viszont erőteljesebb.
A tulajdonos szenvedélye a vitorlázás. Erre utal a fürdőszoba hajópadló karakterű padlóburkolata. A teak pallókat asztalos vágta, gyalulta, nútolta, csiszolta, a fugákat speciális anyaggal töltötte ki, végül felületkezelte. A padló mellett a fehér csempe és szaniterek elegáns és meleg összhatást nyújtanak. A hidegburkolatok anyaga öntött gránitlap lett.
Általában mind anyaghasználatban, mind a késztermékek kiválasztásában következetesen megnyilvánul a házigazda hitvallása: egyszeri nagyobb beruházás hosszú távon gazdaságosabb, mint alacsonyabb árú, de rövidebb élettartamú termékek választása. Ahogyan ő fogalmaz: „nem vagyunk olyan gazdagok, hogy silány holmit vásároljunk”. A minőséghez mindenben ragaszkodik, de csak olyan luxust enged meg, ami haszonnal jár. A ház csillagpontos villamos-kábelezéssel készült. A kábelezés és a beépített intelligens vezérlőkártyák segítségével a házban tetszőlegesen beállítható, hogy melyik kapcsoló milyen fényforrást vagy fényforráscsoportokat, illetve redőnyöket kapcsoljon. Ehhez nincs szükség bontásra vagy utólagos kábelezésre. A vezérlőkártyák később kibővíthetők egy központi intelligenciával, amellyel olyan funkciók elérhetők, mint a követőfény, szél- és fényérzékeny redőnymozgatás vagy a távoli elérés.
Az ivóvizet ozmózis alapon működő berendezés tisztítja, mert az a szervezet hormonháztartását jó irányban befolyásolja.
A Wienerberger szakemberei folyamatosan ellenőrizték az építkezést, ez már önmagában is garanciát nyújtott. Emellett házigazdánk édesapja volt a ház műszaki ellenőre, és ő maga is mindennap megjelent a helyszínen. Így nyolc hónap alatt tető alá került a Wienerberger oklevelével rendelkező és a nyugati szabványoknak is megfelelő ház.
És az építész is elégedett. A ház állhatna Ausztriában, Svájcban, Németországban. Tökéletes, mint a kocka.

Akik a nívót garantálták
Tervezés
Karlovecz Építésziroda Kft.
Karlovecz Zoltán építész
7625 Pécs, István u. 7.
zoltan@karlovecz.hu

Kivitelezés
Nork Kft. – Csikós László
Tel.: 72/ 522 786

Intelligens házautomatizálási rendszer
IntHouse Hungary Kft.
1025 Budapest, Csévi u. 3.
Tel.: 20/529 5999
sale@inthouse.hu
www.inthouse.hu

Jura mészkő külső burkolat
Hungránit Bt.
2200 Monor, Dr. Csanádi Gy. u. 10.
Tel.: 29/413 564
hungranit@freemail.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop