Kultúrák és kompromisszumok

Tizenöt év kuvaiti tartózkodás tapasztalatai és élményei, amerikai kisvárosi hangulat, mediterrán színvilág és a stílushoz igazodó homlokzati elrendezés, a feng shui elméletére is támaszkodó belső térkialakítás, magyar tájon. Mindez együtt, egy helyen, tudatosan kialakítva, mondhatni kompromisszumok nélkül. Az eredmény: egy stílusos megjelenésű, világos koncepciójú Wienerberger mesterház.

 

 

Ahogy a kertvárosi lakópark csendes utcáin vendéglátóink otthonát kerestük, hamar feltűnt meleg színeivel a sok-sok társasház között. Nem lehetett nem észrevenni. A tulajdonos tizenöt év kuvaiti tartózkodás után költözött haza, hogy születendő kisgyermeke az első éveit Magyarországon tölthesse. A dísztárgyak még „otthon” maradtak, de az ötletek nem: az újdonsült anyuka konkrét elképzelésekkel érkezett, és mivel férje egyelőre jórészt Kuvaitban tartózkodik, a tervek valóra váltása felkerült a teendők listájára, valahová a pelenkázás mellé.

 {gallery}images/stories/verysimple/kulturak{/gallery}

A Wienerberger Mesterházakra a világhálón böngészve talált rá vendéglátónk, és mivel a referenciamunkák megnyerték a tetszését, nem keresett tovább. Elkezdődött a közös munka. A téglatechnológiában élen járó vállalat kitűnő „háttérmunkása” volt a kivitelező cégnek.

 

Külső megjelenésében is családias és stílusos otthonra vágytak a megrendelők. Az építészek – Szőcs Tamás tervező és Ódor Attila társtervező – a mediterrán stílusjegyeire törekedtek, így több tetősíkkal és „szoknyával” adták meg az épület vonalát. A lapos hajlásszög és a széles ereszkilógás a két emeletet esztétikailag összenyomja, így a 25 fokos dőlésszögű tető látványbeli hatásában megközelíti a mediterrán térségre jellemző tízfokos elrendezést, ami itthon a hóteher miatt nem használható. A fő hangsúlyt a tetősíkok többrétegűségére és összetettségére helyezték. A hátsó erkély kivételével a felső szintet körbeöleli a tető, mivel az emeleti főfalak nem futnak a lentiekkel. A tervezés során fontos szempont volt, hogy a falfelületek valamelyest túlnyúljanak az ablakokon, és ne essenek teljesen egy síkba egymással. Az épület külső színvilágában nem túl élénk, de kellemesen meleg ahhoz, hogy borús napokon is üdítően hasson.

 

A ház alapterülete 245 négyzetméter. Az építőanyagok túlnyomó többsége hagyományos építőanyag, falazóblokk, monolit födém és fa tetőszerkezet. A garázs két kocsira tervezett, 36 négyzetméteres területtel.

 

A kert, amelybe tudatosan telepítettek méretes növényeket, két oldalról szimmetrikusan veszi körbe a házat. Az embernek olyan érzése van, mintha a fák, a bokrok már évek óta itt nőnének a kertben. A hangulatos környezet megteremtéséhez a sok-sok színes virág, kaspó és a Semmelrock Vindobona antikolt térköve is hozzájárul.

 

A belső enteriőrök színei, hangulatai harmonizálnak a mediterrán külsővel. Kialakításuknál az elsődleges szempontot mindenütt a tágas tér kialakítása jelentette. Mivel a lakóparkban jellemzően 800 négyzetméteres telkeket alakítottak ki, 25 százalékos beépíthetőséggel, a tágasság megteremtése nem is volt könnyű feladat.

 

Már az előtérbe belépve kitárulnak előttünk a falak, és rálátást engednek a konyhával és a nappalival egybenyíló étkezőre. De nem csak a szem útja szabad, a test is könnyedén mozoghat: nincs szükség egymás kerülgetésére több személy esetén sem.

 

Közvetlenül a bejárat mellett találjuk a tulajdonosok kedvenc helyiségét, a dolgozószobát. A ház síkjából kiugró, ívelt, ablakokkal körbefont forma már az utcáról látványos jelleget kölcsönöz a helyiségnek. Az alapszínhez képest melegebb és élénkebb színt kapott, ellensúlyozva az észak-nyugati fekvést. A szoba a férj távollétében egyelőre kihasználatlan, de a könyvespolc, a kanapé és a meleg barna gőzölt akácparketta „kuckós” hangulatot teremt, egyaránt alkalmas kellemes délutáni szunyókálásra és munkára.

 

Nagy nappali, nagy háló. Mindez a férj kívánsága volt. Az egybenyíló konyha-étkező-nappali szokatlanul tágas, a konyhai tüsténkedés során bizonyosan megvalósul a száz lépés programja a fa hatású járólapon. Persze a nagy térben könnyebb szem előtt tartani az el-elkóborló apró kisfiút, mint a kisebb szobák labirintusában. A nappaliból kilépve azonnal a negyven négyzetméteres teraszon találjuk magunkat. Mielőtt azonban a hálószobába kukkantanánk be, a lépcső mellett egészen magasra futó ablakok kérik figyelmünket: légies, trópusi fa szalagfüggönyök borítják, felfogva a déli fekvésű lépcsőházba beáramló hőséget.
Különösen figyelemre méltó tágasság uralkodik a 37 négyzetméteres hálószobában, amelynek bútorzata, elrendezése gyakorlatilag ugyanolyan, mint a házaspár kuvaiti hálója. A dolgozóhoz hasonlóan ez a helyiség is élénkebb színű árnyalatot kapott. A hálószoba tágasságát tovább fokozhatjuk, ha kilépünk a kényelmes teraszra, ami szerencsésen leárnyékolja az alatta lévő teraszt és üvegajtókat.
Közvetlenül a hálóból egy gardróbsor nyílik, amely a szülői fürdőbe vezet. Ennek férfiasan sötét színű burkolata szintén a férj kívánságát tükrözi.
Az emeleti közlekedő újabb zárt gardróbsora elnyeli a ruhákat, így már érthető a lakás rendezettsége. A folyosó végi két szoba egyike a szolid gyerekszoba, a másik vendégszoba. Ez utóbbi az egyetlen helyiség, amely kávéba hajló színével elüt a megszokott hangulattól.
Habár nem vagyunk a tradicionális kínai feng shui avatott szakértői, annyit azért megértettünk, hogy fürdőszoba nem kerülhetett a bejárat fölé, csak a ház belsejébe.
Amikor vendéglátómat arra kértem, jellemezze lakóházát, a családias, kisvárosi hangulathoz igazodó homlokzatot, a telek nagyságához képest tágas tereket emelte ki. Szíve szerint a bontott tégla kerítést sem húzta volna fel, szabadságot hagyva a külvilág felé. Merthogy a csendes, békés környezet nyugalma átragad az itt lakókra is.
Hazafelé tartva egy félreeső földúton hagytuk el a lakópark épületeit. Hamarosan zsúfolt, szürke falak közt találtuk magunkat. Újra a való világban.

Tervezőasztal

Szőcs Tamás tervező és Ódor Attila társtervező

A Vági István Műszaki Szakközépiskolát követően az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán végeztek a tervezők. Munkáik között több autószalon, étterem és társasház tervezése szerepel.
Közös vállalkozásuk, az Exponens Bt. 1993-ban alakult. Legtöbb megbízásuk a cég székhelyéhez közel, a XVII. kerületből származik, de az ország több pontján ott a kézjegyük. Elsősorban családi és társasházak tervezésével foglalkoznak.
Tel.: 20/955 1825

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop