Hagyományőrzés korszerűen

Hagyományőrzés korszerűen

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Méltán Hild-díjas település Palóznak, ez a Balaton északi partján, lankás domboldalon fekvő, gyönyörű kis falu. Tisztaság, rend, ápolt porták, rendezett kertek, utcák... A házak mutatósak, hívogatóak. De még itt is messziről feltűnik szépségével, gondozottságával ez a lejtős telken emelt, impozáns családi ház.

 

01

 

Gondosan ügyeltek vendéglátóink arra, hogy újonnan épített családi házuk a tájegység építészeti hagyományait kövesse, s bár nagy, tágas és világos épületet akartak, és azon belül korszerű otthont, úgy valósították meg elképzeléseiket, hogy házuk mégsem hivalkodó, tájidegen. Szándékuk az értékteremtés és értékmegőrzés volt ezen a vidéken.
Ami azonnal feltűnik az errefelé látogató vendégnek, az a kivételes gondozottság, rend, ami a kertet, a ház külsejét és megjelenését is jellemzi. Az épület a Balaton-felvidéki paraszti építési hagyományokat követi, s bár nemrégiben húzták fel, mégis határozottan felidézi bennünk az öreg parasztházak hangulatát is. A piros cserepes nyeregtető, a szépen vakolt homlokzat, a bejárati fronton kiugratott fedett terasz – amely az egykori falusi verandák hagyományát eleveníti fel – mind-mind e vidék tradícióit ápolják. Avatatlan szemlélő nem is sejtheti, hogy a modern technológia szó szerint beköltözött a házba falfűtés és -hűtés formájában.
Amilyen igényes az épület, olyan gondozott, jól megtervezett az udvar és a kert is. A lejtős telek adottságait kihasználva lépcsőzetes kialakítással és szép sziklakerttel tették – szintén a tájhoz igazodva – még egy kicsit mediterrán hangulatúvá is a ház környezetét. A kövezett udvari rész, a terméskő támfalakkal osztott kert ugyanúgy idézi a mediterrán vidéket, mint amennyire idevaló is – hiszen nem vagyunk messze a helybéli kőbányáktól, és a terméskövek a vidék hagyományos építőanyagai is.
Odabent a kétszintes épület földszintjén hatalmas étkezős nappali fogad, elegáns, polgári enteriőr, antik bútorokkal, amelyek hosszú gyűjtőmunka eredményei. S hogy mégsem múzeumszerű az egész, azt a használható elrendezésen kívül néhány mai darab is biztosítja, szépen belesimulva a századfordulós miliőbe. Míg az alsó szinten remekül lehet társasági életet is élni, pihenni, tévézni és dolgozni is, a beépített padlástérben igen jól érzik magukat a gyerekek, van hely a tárolásra, és akár szállóvendég fogadására is.
Háziasszonyunk fiatal lány korában inkább a modern bútorokat kedvelte, aztán meglátta a régi darabokban a szépet, a mívesség értékét, és férjével együtt gyűjteni kezdték az antik tárgyakat, kiegészítőket. Ma már bármerre járnak a világban, mindenütt találnak valamit a régiségboltokban, bolhapiacokon, amit érdemes hazahozni, felújítani, és megőrizni.

 

 


 

Természetre nyitott embereknek ismertem meg a megbízóimat; a Balaton-felvidék szerelmesei. Ebből fakadt, hogy az új házuk a táj építészetének hangulatában fogant. Az építészeti jegyek a dombok régi présházait idézik. A kihívás a mechanikus másolás helyett az átélt és vágyott atmoszféra, hangulat megteremtése volt. A balatoni levegő átjárja a belsőket, a berendezést is, bizonyítva, hogy az építtetők azonosultak a házzal, a környezettel.

magyar janos
Magyar János
építész

 

így tervezzünk klasszikus polgári miliőt

Ha klasszikus polgári miliőt szeretnénk teremteni az étkezőben, nappaliban, a padlót burkoljuk parkettával, és a pasztell színű falakhoz fessük fehérre a mennyezetet. Fal és mennyezet találkozását díszítsük gipszstukkóval. 
Antik bútorokhoz jó áron juthatunk hozzá a bolhapiacokon, ám ezek felújítását bízzuk szakemberre, hogy eredeti szépségüket visszakapják. 

A szecessziós stílusú tálalóhoz, századfordulós étkezőasztalhoz illenek a modern vonalú székek is, amelyek sötét bőrrel bevonva art-deco jelleget kapnak.

Életszerű a berendezés, ha nem mindegyik tárgy egyforma stílusú, korú, hanem az idők folyamán egymást követő lakberendezési irányzatokat idézik fel.

Fontosak a kiegészítők: szép, régi lámpák, órák, és látványos a vitrinbe tett, elegáns porcelán étkészlet is.

Szeretjük, hogy szép településen lakhatunk, ahol mindenki odafigyel a környezetére, és ápolja a hagyományokat, akárcsak mi. Élvezzük a csendet, a természet közelségét és a gyönyörű tájat, valamint a Balaton látványát. Kedvenc stílusunk a szecesszió, ezért választottunk javarészt századfordulós bútorokat és „szecis” kiegészítőket a lakásba. 

Változtatnánk, ha lehetne minél hamarabb, a kerten, de ki kell várni, amíg a téglaoszlopos pergolát befutja a zöld növényzet. Akkor berendezzük kerti bútorokkal, kényelmes pihenőt képzeltünk el ide.

 

  A Balaton-felvidék népi építkezési szokásait és egy klasszikus kúria hangulatát egyaránt felidézi a ház a fehér-szürke vakolt falaival, a régi vakolathímeket idéző díszítéseivel és terméskő lábazatával. A Balatonra néző fedett teraszt öreg parasztbútorokkal: kényelmes ülőalkalmatosságokkal és tömör fából készült hatalmas asztallal rendezték be.  

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.