Manóvár

Manóvár

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Egy gyermek érkezése minden téren változást hoz családunk életébe. Örömteli várakozásunkat, régi álmainkat csodás babaszoba létrehozásában fejezzük ki.

 

 

Amikor az újszülött hazaérkezik már várja a gyönyörű, színes tapétával burkolt, bordűrrel díszített szoba, 15enne a kiságy a pelenkázó, a fotel és a szek­rényke. E bútorok mindenképpen szüksé­gesek a baba ellátásához, de inkább a mi kényelmünket szolgálják később, a gyermek növekedésévei-párhuzamosan alakul ki az igazi szobája, amely már őérte van. Pontosabban őérte kellene, hogy le­gyen, az ő igényeit kellene szolgálnia. Gyermekeink szobáját ugyanis gyakran nem kezeljük eléggé körültekintően. Vendégeinket a nappaliba vezetjük be, az ő gyerekeik a mi gyerekeinkkel jól megvannak bárhol, akár a kertben is, végül is jó a friss levegő. De mi van, ha a hideg és eső miatt beszorulunk a Tasba - Bizony, a gyerekszoba nem szabad, hogy mellékes legyen. A magyar gyerekbútorgyártók kínálatán erőteljesen látszik, hogy inkább a bébibútorra rendezkedtek be, iskoláskorúaknak, tinédzsernek nem találunk ötletes, jó beren­dezéseket, úgy tűnik, mintha elhanyagolnánk nagyobb gyermekeinket.

 

 

CSECSEMÕKOR

 

 

A szobát meghatározó színt alapvetően a születendő gyermek neme szerint választjuk: kislányoknak rózsaszínt, fehéret, sárgát, fiúknak kéket vagy zöldet. Legtöbb esetben ezek puha pasztellszerűek. Tehát a csecsemő szobája finom, visszafogott állású, megnyugtató (a já tékai, melyeket az ágyra aggatunk,úgyis sokszor harsányak).

 

 

A fény szempontjából fontos a szoba tájolása (ne északi fekvést válasszunk számára), a fal színe, az árnyékolás. Előnyös a nagy ablak, az ágyra szerelt baldachin védelmet nyújthat az erős fény, a közvetlen napsugárzás, vagy az ablakon betévedő rovarok ellen.

 

A bútor anyaga lehet tömörfa vagy fes­tett MDF, de elengedhetetlen a környezet- . barát, vegyszermentes felületkezelésnéI a pácok, mind a festékek, lakkok alkalmazásánál. Nem lehet kiálló fémcsavar, ha van fém a bútorban, akkor az nem látszódik, a csavar feje dugózva van.

 

A kiságy lehet fix vagy átalakítható, gyermekkel együtt növő. Később a rácsok némelyike kivehető, így a kicsi egymaga le tud mászni az ágyról. Érdekességképp megjelent a plexi oldalbetétes ágy, azaz eltűnik a rács. Hátránya, hogy amikor felállni próbál a baba, nem tud könnyedén megkapaszkodni. Létezik már olyan kiságy is, amelynél nem a fekvőfelület-ma­gasság állítható, hanem az elülső rács tol­ható lejjebb. A matrac mindig a legalsó szinten van, nem is állítható. Ez a típus egyszerűbben kezelhető, praktikus, hiszen nincs szükség nagy erőfeszítésre a kezeléshez, jobban alkalmazkodik mind a babá­hoz, mind a mamához.

 

Van már önringatós kiságy is, amelynek rejtett, érzékeny rugószerkezete lehe­tővé teszi, hogy egy kis mozdulásra is ringatni kezdje a gyermeket.

 

Matracot általában külön választha­tunk: szivacsot vagy latexet, a kókusz töltetű is kiváló, kemény fekvést biztosít.

A berendezést illetően alapvetően két stílus különül el:
1. romantikus
A nemre jellemző színharmóniában következetesen, de visszafogott mértékben jelennek meg az alkalmazott minták az ágyneműn, rácspárnán, függönyön, textil lámpaburán és baldachinon. Ez utóbbi szinte kötelező elem, anyaga lehet tüll, vékony pamut, batiszt. És habos-babos! A függöny kötője is berakott, a karnisvég díszes. Keskeny csíkos és virágos a tapéta, jellemző a bordűr. Jellemző színpárosítások: halvány rózsaszín fehérrel vagy tört fehérrel, rózsaszín sárgával, i1letve halvány fehérrel. Gyakori a madeira és a csipke, mint kiegészítő. Kevés a figurális elem a textileken, tapétán: inkább csíkok, kockák; kis virágok díszlenek.

2. figurális
Nem kevésbé díszített a szoba, harsányabb, de nincs annyi masni, szalag, berakás, a csipke teljesen eltűnik. A baldachin megmaradhat; de egyszerűbb, mintája sokféle lehet. Előtérbe kerülnek a bézs, homokszín, a barnák, a sóskazöld, a Meggypiros. Megjelennek a mesebeli alakok, elsősorban állatok, manók, gyakori napocska, hold, felhő, csillag.

CSEPEREDIK A GYERMEK

Ezzel egyidejűleg változik az ágy az elülső rács lekerül, marad a fej- és lábtámla. Fontosabbá válik a szoba többi része: megjelenik egy kisasztal székkel, melyen rajzolni, gyurmázni lehet, vagy kirakóst játszani, szaporodnak a tárolóbútorok, dobozok a játékok számára. A pelenkázó tetőlapja eltűnik, és komódként funkcionál tovább. Van olyan gyártó, amelynél a pelenkázó alul íves lapja később a padlóra helyezve hintaszék vagy mászóka lehet. Illik 120 m-es magasság alatt elhelyezni a játékokat, eszközöket, amelyeket a kicsi használ. Kis terekben ötletes megoldás az emelt ágy, amely alatt egy játszókuckó vagy akár a ruhásszekrény is elfér. A félig megemelt ágy alatt kialakul kuckó kedvenc búvóhelyévé válhat a kicsiknek, ahonnan felfelé létrán, lefelé jövet pedig csúszdán közlekedhetnek. Bekerülhet egy nagyobb szőnyeg, amely később ugróiskola vagy terepasztal lehet. A gyerek kreativitásának, térigényének növekedését követni kell. Helyet nyerhet a falon a tábla színes krétákkal, vagy a kihúzható, nagyméretű papírhenger. Esetleg az újonnan megjelenő táblafóliák, illetve táblafestékek (lásd később). Az aktívabb gyerkőcöknél hasznos lehet a bordásfal, a kötélhágcsó.
Lányoknál babaház vagy bábszínház foglalhat el jelentős helyet. Nagyon divatos a Barbie-leányszoba, hiszen melyik kislány ne álmodna igazi Barbie-bútorokról! Az utolsó apró részletig kidolgozott és megtervezett a bútor: a karnisvég, a fiókok fogantyúi, a virágok, az emeletes ágy létrafokain rózsaszín a csúszásgátló stb.
Új dolog, hogy majdnem minden bútorcsaládnak létezik szélesebb ágya, amelyben a matracszélesség 120 cm. Ugyanez a divat a fiúszobában is jelentkezhet, hiszen az álmokat valóra lehet váltani: egy igazi hajóskapitánynak vitorla feszít az ágya mellett, mentőöv nyújt biztonságot az utasoknak, vasmacska biztosítja a hajót az ágynemű sarkán, kötélhágcsón lehet felmászni az árboc tetejére, a tapétán tündöklő világítótornyokat a tenger hullámai nyaldossák.
Ha inkább az autók iránt érdeklődik a fiúgyermek, lehet piros, versenyautó formájú ágya fényszóróval, keresztlábakkal, fekete-fehér kockás zászlóval, stopperórával felszerelt szobája.

ISKOLÁSKOR

Eljövetelével plusz hely kell az íráshoz, olvasáshoz: íróasztalra és hozzá való kényelmes székre van szükség. Változik a színvilág: erőteljesebb, tiszta árnyalatok kerülnek előtérbe. A bordűrön betűk, számok között bújócskáznak mesés lények. Kulcsfontosságú a jó szék: mindig igazodnia kell a gyermek méreteihez, mozgékonyságához. Kiváló az ún. térdeplőszék, amely hintatalpával aktív ülésre készteti az embert így a hátizmok megerősödnek, nem alakul ki rossz tartás. De létezik a gyerek méreteihez alkalmazkodó hagyományos szék is, amelyet egész kis korától használhatunk.
Modern és letisztult formatervezés jellemzi a dán gyerekbútorokat. A biobútorokhoz 100 százalék természetes, vegyianyagmentes textíliákat kínálnak.
A Disney és Andersen mesék hőseivel a szék támláján, az ágyvégen, a polcokon, párnákon, ágytakarón, zsebeken találko­zunk. A fafelületbe gravírozva, a textilekbe hímezve jelenik meg Micimackó, Micky és Minnie egér. A farmer hatású anyag, az íves részletek a vidéki, természetközeli életet idézik. A dán író klasszikus mesehősei közül Borsószem királykisasszony vagy a rendíthetetlen ólomkatona a kedvenc.
Kiváló ötlet, hogy a már kinőtt járókát sarokpadként használja tovább a szoba lakója. Az íróasztal lapja bőrbetétes. Újszerű bőrfogantyú van a masszív, finom pasz­tellszínekben rendelhető bútordarabokon, melyek használata az egész család számá­ra örömet jelent.

A TINÉDZSERKOR

Mire a gyerek tinivé érik, eltűnnek a ba­bázás kellékei, a kisautók, a mesekönyvek. Átalakul a szoba, megjelennek a technikai berendezések, a számítógép, a hifi, a tele­vízió. Manapság már nem igaz a fiatalok­ra az egységes stílus. Az egy közösségbe tartozók, egy iskolába járók között is alapvető és jelentős különbségek mutatkoznak pl. az öltözködés, a beszédstílus területén. A különböző zenei stílusok, ze­nészek és énekesek mais követendő példák számukra. Egyéniségüktől függően szobájuk stílusa, berendezése sem egységes. Sok tini poszterrel borítja falát, de a graffiti sem ritka. Fiúknál gyakori a merész csővázas ágy a fa és fém együttes jelenléte. Az ágy lábán lévő nagyobb, fékezhető kerekek a könnyű mozgatás biztosítékai. Egy-egy falfelület lehet sötétebb, erőteljesebb színű vagy nagy mintás. Megjelennek hatalmas plakátok, s olyan tárgyak, amelyeket nem eredeti funkciójuknak megfelelően használnak. A humor, a játékosság, az irónia mind új színfoltja lehet a szobának. Sokszor a padlón hagyott ruhák, a rendetlenség a szoba velejárója. Rendet ugyanis már csak Õk csinálhatnak.

Új bútor a számítógépasztal, a monitor a tartozékok lakhelye. A mennyezetről függesztett bokszzsák kiváló otthoni sporteszköz az agresszió levezetésére. Terepszínű, kék, barna textilek, puffok, függőágy színesíthetik még a szobát.

2. Lányoknál jellemző a nőiesebb, klasszikus vonal, mely egyszerre tükrözi az ártatlanságot és a most kialakuló nőiességet (ma már egyre ritkább). Az ágy fölé baldachin omlik, sok a párna, kárpitozott fotel hívogatja a barátnőket egy jó trécselésre. Megjelenik a szépítkezőasztal körrel, zárható fiókokkal, titkos rekeszekkel. Fehér fabútorok, falburkolat, kecses növényi motívum a stílus jellemzői.

A gyerekek imádnak fényképeket, feliratokat mágnesezni a hűtőszekrény ajtajára. Mostantól mindezt saját szobájukban is megtehetik, hiszen a Tikkurila piacra dobott egy olyan festéket, amely mágnesezhetővé teszi a falat. A Magnetic falfestékkel nincs szükség sem szögre, sem kalapácsra, és falat elcsúfító lyukakat sem kell fúrni, s az egész falfelület a gyerek rajzmániájának prédájává válhat.
Ha úgy szeretnénk a "falra írni" hogy az írást el tudjuk távolítani, illetve újabbra tudjuk cserélni, az Iskolatábla Festéket kell használni, hiszen ennek felületére írhat a gyerek krétával, és könnyedén le is törölhető a műve.

A rovatot támogatta: Tikkurila Kft.
Ugyfélszolgálat: 40/200 701 www.tikkurila.hu
Tikkurila Mintabolt 1097 Budapest, Ecseri út 14-16. Tel: I/348 3080
Nyitva tartás: hétköznap 8-16 óráig

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}