Manóvár

Manóvár

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Egy gyermek érkezése minden téren változást hoz családunk életébe. Örömteli várakozásunkat, régi álmainkat csodás babaszoba létrehozásában fejezzük ki.

 

 

Amikor az újszülött hazaérkezik már várja a gyönyörű, színes tapétával burkolt, bordűrrel díszített szoba, 15enne a kiságy a pelenkázó, a fotel és a szek­rényke. E bútorok mindenképpen szüksé­gesek a baba ellátásához, de inkább a mi kényelmünket szolgálják később, a gyermek növekedésévei-párhuzamosan alakul ki az igazi szobája, amely már őérte van. Pontosabban őérte kellene, hogy le­gyen, az ő igényeit kellene szolgálnia. Gyermekeink szobáját ugyanis gyakran nem kezeljük eléggé körültekintően. Vendégeinket a nappaliba vezetjük be, az ő gyerekeik a mi gyerekeinkkel jól megvannak bárhol, akár a kertben is, végül is jó a friss levegő. De mi van, ha a hideg és eső miatt beszorulunk a Tasba - Bizony, a gyerekszoba nem szabad, hogy mellékes legyen. A magyar gyerekbútorgyártók kínálatán erőteljesen látszik, hogy inkább a bébibútorra rendezkedtek be, iskoláskorúaknak, tinédzsernek nem találunk ötletes, jó beren­dezéseket, úgy tűnik, mintha elhanyagolnánk nagyobb gyermekeinket.

 

 

CSECSEMÕKOR

 

 

A szobát meghatározó színt alapvetően a születendő gyermek neme szerint választjuk: kislányoknak rózsaszínt, fehéret, sárgát, fiúknak kéket vagy zöldet. Legtöbb esetben ezek puha pasztellszerűek. Tehát a csecsemő szobája finom, visszafogott állású, megnyugtató (a já tékai, melyeket az ágyra aggatunk,úgyis sokszor harsányak).

 

 

A fény szempontjából fontos a szoba tájolása (ne északi fekvést válasszunk számára), a fal színe, az árnyékolás. Előnyös a nagy ablak, az ágyra szerelt baldachin védelmet nyújthat az erős fény, a közvetlen napsugárzás, vagy az ablakon betévedő rovarok ellen.

 

A bútor anyaga lehet tömörfa vagy fes­tett MDF, de elengedhetetlen a környezet- . barát, vegyszermentes felületkezelésnéI a pácok, mind a festékek, lakkok alkalmazásánál. Nem lehet kiálló fémcsavar, ha van fém a bútorban, akkor az nem látszódik, a csavar feje dugózva van.

 

A kiságy lehet fix vagy átalakítható, gyermekkel együtt növő. Később a rácsok némelyike kivehető, így a kicsi egymaga le tud mászni az ágyról. Érdekességképp megjelent a plexi oldalbetétes ágy, azaz eltűnik a rács. Hátránya, hogy amikor felállni próbál a baba, nem tud könnyedén megkapaszkodni. Létezik már olyan kiságy is, amelynél nem a fekvőfelület-ma­gasság állítható, hanem az elülső rács tol­ható lejjebb. A matrac mindig a legalsó szinten van, nem is állítható. Ez a típus egyszerűbben kezelhető, praktikus, hiszen nincs szükség nagy erőfeszítésre a kezeléshez, jobban alkalmazkodik mind a babá­hoz, mind a mamához.

 

Van már önringatós kiságy is, amelynek rejtett, érzékeny rugószerkezete lehe­tővé teszi, hogy egy kis mozdulásra is ringatni kezdje a gyermeket.

 

Matracot általában külön választha­tunk: szivacsot vagy latexet, a kókusz töltetű is kiváló, kemény fekvést biztosít.

A berendezést illetően alapvetően két stílus különül el:
1. romantikus
A nemre jellemző színharmóniában következetesen, de visszafogott mértékben jelennek meg az alkalmazott minták az ágyneműn, rácspárnán, függönyön, textil lámpaburán és baldachinon. Ez utóbbi szinte kötelező elem, anyaga lehet tüll, vékony pamut, batiszt. És habos-babos! A függöny kötője is berakott, a karnisvég díszes. Keskeny csíkos és virágos a tapéta, jellemző a bordűr. Jellemző színpárosítások: halvány rózsaszín fehérrel vagy tört fehérrel, rózsaszín sárgával, i1letve halvány fehérrel. Gyakori a madeira és a csipke, mint kiegészítő. Kevés a figurális elem a textileken, tapétán: inkább csíkok, kockák; kis virágok díszlenek.

2. figurális
Nem kevésbé díszített a szoba, harsányabb, de nincs annyi masni, szalag, berakás, a csipke teljesen eltűnik. A baldachin megmaradhat; de egyszerűbb, mintája sokféle lehet. Előtérbe kerülnek a bézs, homokszín, a barnák, a sóskazöld, a Meggypiros. Megjelennek a mesebeli alakok, elsősorban állatok, manók, gyakori napocska, hold, felhő, csillag.

CSEPEREDIK A GYERMEK

Ezzel egyidejűleg változik az ágy az elülső rács lekerül, marad a fej- és lábtámla. Fontosabbá válik a szoba többi része: megjelenik egy kisasztal székkel, melyen rajzolni, gyurmázni lehet, vagy kirakóst játszani, szaporodnak a tárolóbútorok, dobozok a játékok számára. A pelenkázó tetőlapja eltűnik, és komódként funkcionál tovább. Van olyan gyártó, amelynél a pelenkázó alul íves lapja később a padlóra helyezve hintaszék vagy mászóka lehet. Illik 120 m-es magasság alatt elhelyezni a játékokat, eszközöket, amelyeket a kicsi használ. Kis terekben ötletes megoldás az emelt ágy, amely alatt egy játszókuckó vagy akár a ruhásszekrény is elfér. A félig megemelt ágy alatt kialakul kuckó kedvenc búvóhelyévé válhat a kicsiknek, ahonnan felfelé létrán, lefelé jövet pedig csúszdán közlekedhetnek. Bekerülhet egy nagyobb szőnyeg, amely később ugróiskola vagy terepasztal lehet. A gyerek kreativitásának, térigényének növekedését követni kell. Helyet nyerhet a falon a tábla színes krétákkal, vagy a kihúzható, nagyméretű papírhenger. Esetleg az újonnan megjelenő táblafóliák, illetve táblafestékek (lásd később). Az aktívabb gyerkőcöknél hasznos lehet a bordásfal, a kötélhágcsó.
Lányoknál babaház vagy bábszínház foglalhat el jelentős helyet. Nagyon divatos a Barbie-leányszoba, hiszen melyik kislány ne álmodna igazi Barbie-bútorokról! Az utolsó apró részletig kidolgozott és megtervezett a bútor: a karnisvég, a fiókok fogantyúi, a virágok, az emeletes ágy létrafokain rózsaszín a csúszásgátló stb.
Új dolog, hogy majdnem minden bútorcsaládnak létezik szélesebb ágya, amelyben a matracszélesség 120 cm. Ugyanez a divat a fiúszobában is jelentkezhet, hiszen az álmokat valóra lehet váltani: egy igazi hajóskapitánynak vitorla feszít az ágya mellett, mentőöv nyújt biztonságot az utasoknak, vasmacska biztosítja a hajót az ágynemű sarkán, kötélhágcsón lehet felmászni az árboc tetejére, a tapétán tündöklő világítótornyokat a tenger hullámai nyaldossák.
Ha inkább az autók iránt érdeklődik a fiúgyermek, lehet piros, versenyautó formájú ágya fényszóróval, keresztlábakkal, fekete-fehér kockás zászlóval, stopperórával felszerelt szobája.

ISKOLÁSKOR

Eljövetelével plusz hely kell az íráshoz, olvasáshoz: íróasztalra és hozzá való kényelmes székre van szükség. Változik a színvilág: erőteljesebb, tiszta árnyalatok kerülnek előtérbe. A bordűrön betűk, számok között bújócskáznak mesés lények. Kulcsfontosságú a jó szék: mindig igazodnia kell a gyermek méreteihez, mozgékonyságához. Kiváló az ún. térdeplőszék, amely hintatalpával aktív ülésre készteti az embert így a hátizmok megerősödnek, nem alakul ki rossz tartás. De létezik a gyerek méreteihez alkalmazkodó hagyományos szék is, amelyet egész kis korától használhatunk.
Modern és letisztult formatervezés jellemzi a dán gyerekbútorokat. A biobútorokhoz 100 százalék természetes, vegyianyagmentes textíliákat kínálnak.
A Disney és Andersen mesék hőseivel a szék támláján, az ágyvégen, a polcokon, párnákon, ágytakarón, zsebeken találko­zunk. A fafelületbe gravírozva, a textilekbe hímezve jelenik meg Micimackó, Micky és Minnie egér. A farmer hatású anyag, az íves részletek a vidéki, természetközeli életet idézik. A dán író klasszikus mesehősei közül Borsószem királykisasszony vagy a rendíthetetlen ólomkatona a kedvenc.
Kiváló ötlet, hogy a már kinőtt járókát sarokpadként használja tovább a szoba lakója. Az íróasztal lapja bőrbetétes. Újszerű bőrfogantyú van a masszív, finom pasz­tellszínekben rendelhető bútordarabokon, melyek használata az egész család számá­ra örömet jelent.

A TINÉDZSERKOR

Mire a gyerek tinivé érik, eltűnnek a ba­bázás kellékei, a kisautók, a mesekönyvek. Átalakul a szoba, megjelennek a technikai berendezések, a számítógép, a hifi, a tele­vízió. Manapság már nem igaz a fiatalok­ra az egységes stílus. Az egy közösségbe tartozók, egy iskolába járók között is alapvető és jelentős különbségek mutatkoznak pl. az öltözködés, a beszédstílus területén. A különböző zenei stílusok, ze­nészek és énekesek mais követendő példák számukra. Egyéniségüktől függően szobájuk stílusa, berendezése sem egységes. Sok tini poszterrel borítja falát, de a graffiti sem ritka. Fiúknál gyakori a merész csővázas ágy a fa és fém együttes jelenléte. Az ágy lábán lévő nagyobb, fékezhető kerekek a könnyű mozgatás biztosítékai. Egy-egy falfelület lehet sötétebb, erőteljesebb színű vagy nagy mintás. Megjelennek hatalmas plakátok, s olyan tárgyak, amelyeket nem eredeti funkciójuknak megfelelően használnak. A humor, a játékosság, az irónia mind új színfoltja lehet a szobának. Sokszor a padlón hagyott ruhák, a rendetlenség a szoba velejárója. Rendet ugyanis már csak Õk csinálhatnak.

Új bútor a számítógépasztal, a monitor a tartozékok lakhelye. A mennyezetről függesztett bokszzsák kiváló otthoni sporteszköz az agresszió levezetésére. Terepszínű, kék, barna textilek, puffok, függőágy színesíthetik még a szobát.

2. Lányoknál jellemző a nőiesebb, klasszikus vonal, mely egyszerre tükrözi az ártatlanságot és a most kialakuló nőiességet (ma már egyre ritkább). Az ágy fölé baldachin omlik, sok a párna, kárpitozott fotel hívogatja a barátnőket egy jó trécselésre. Megjelenik a szépítkezőasztal körrel, zárható fiókokkal, titkos rekeszekkel. Fehér fabútorok, falburkolat, kecses növényi motívum a stílus jellemzői.

A gyerekek imádnak fényképeket, feliratokat mágnesezni a hűtőszekrény ajtajára. Mostantól mindezt saját szobájukban is megtehetik, hiszen a Tikkurila piacra dobott egy olyan festéket, amely mágnesezhetővé teszi a falat. A Magnetic falfestékkel nincs szükség sem szögre, sem kalapácsra, és falat elcsúfító lyukakat sem kell fúrni, s az egész falfelület a gyerek rajzmániájának prédájává válhat.
Ha úgy szeretnénk a "falra írni" hogy az írást el tudjuk távolítani, illetve újabbra tudjuk cserélni, az Iskolatábla Festéket kell használni, hiszen ennek felületére írhat a gyerek krétával, és könnyedén le is törölhető a műve.

A rovatot támogatta: Tikkurila Kft.
Ugyfélszolgálat: 40/200 701 www.tikkurila.hu
Tikkurila Mintabolt 1097 Budapest, Ecseri út 14-16. Tel: I/348 3080
Nyitva tartás: hétköznap 8-16 óráig

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.