Manóvár

Manóvár

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Egy gyermek érkezése minden téren változást hoz családunk életébe. Örömteli várakozásunkat, régi álmainkat csodás babaszoba létrehozásában fejezzük ki.

 

 

Amikor az újszülött hazaérkezik már várja a gyönyörű, színes tapétával burkolt, bordűrrel díszített szoba, 15enne a kiságy a pelenkázó, a fotel és a szek­rényke. E bútorok mindenképpen szüksé­gesek a baba ellátásához, de inkább a mi kényelmünket szolgálják később, a gyermek növekedésévei-párhuzamosan alakul ki az igazi szobája, amely már őérte van. Pontosabban őérte kellene, hogy le­gyen, az ő igényeit kellene szolgálnia. Gyermekeink szobáját ugyanis gyakran nem kezeljük eléggé körültekintően. Vendégeinket a nappaliba vezetjük be, az ő gyerekeik a mi gyerekeinkkel jól megvannak bárhol, akár a kertben is, végül is jó a friss levegő. De mi van, ha a hideg és eső miatt beszorulunk a Tasba - Bizony, a gyerekszoba nem szabad, hogy mellékes legyen. A magyar gyerekbútorgyártók kínálatán erőteljesen látszik, hogy inkább a bébibútorra rendezkedtek be, iskoláskorúaknak, tinédzsernek nem találunk ötletes, jó beren­dezéseket, úgy tűnik, mintha elhanyagolnánk nagyobb gyermekeinket.

 

 

CSECSEMÕKOR

 

 

A szobát meghatározó színt alapvetően a születendő gyermek neme szerint választjuk: kislányoknak rózsaszínt, fehéret, sárgát, fiúknak kéket vagy zöldet. Legtöbb esetben ezek puha pasztellszerűek. Tehát a csecsemő szobája finom, visszafogott állású, megnyugtató (a já tékai, melyeket az ágyra aggatunk,úgyis sokszor harsányak).

 

 

A fény szempontjából fontos a szoba tájolása (ne északi fekvést válasszunk számára), a fal színe, az árnyékolás. Előnyös a nagy ablak, az ágyra szerelt baldachin védelmet nyújthat az erős fény, a közvetlen napsugárzás, vagy az ablakon betévedő rovarok ellen.

 

A bútor anyaga lehet tömörfa vagy fes­tett MDF, de elengedhetetlen a környezet- . barát, vegyszermentes felületkezelésnéI a pácok, mind a festékek, lakkok alkalmazásánál. Nem lehet kiálló fémcsavar, ha van fém a bútorban, akkor az nem látszódik, a csavar feje dugózva van.

 

A kiságy lehet fix vagy átalakítható, gyermekkel együtt növő. Később a rácsok némelyike kivehető, így a kicsi egymaga le tud mászni az ágyról. Érdekességképp megjelent a plexi oldalbetétes ágy, azaz eltűnik a rács. Hátránya, hogy amikor felállni próbál a baba, nem tud könnyedén megkapaszkodni. Létezik már olyan kiságy is, amelynél nem a fekvőfelület-ma­gasság állítható, hanem az elülső rács tol­ható lejjebb. A matrac mindig a legalsó szinten van, nem is állítható. Ez a típus egyszerűbben kezelhető, praktikus, hiszen nincs szükség nagy erőfeszítésre a kezeléshez, jobban alkalmazkodik mind a babá­hoz, mind a mamához.

 

Van már önringatós kiságy is, amelynek rejtett, érzékeny rugószerkezete lehe­tővé teszi, hogy egy kis mozdulásra is ringatni kezdje a gyermeket.

 

Matracot általában külön választha­tunk: szivacsot vagy latexet, a kókusz töltetű is kiváló, kemény fekvést biztosít.

A berendezést illetően alapvetően két stílus különül el:
1. romantikus
A nemre jellemző színharmóniában következetesen, de visszafogott mértékben jelennek meg az alkalmazott minták az ágyneműn, rácspárnán, függönyön, textil lámpaburán és baldachinon. Ez utóbbi szinte kötelező elem, anyaga lehet tüll, vékony pamut, batiszt. És habos-babos! A függöny kötője is berakott, a karnisvég díszes. Keskeny csíkos és virágos a tapéta, jellemző a bordűr. Jellemző színpárosítások: halvány rózsaszín fehérrel vagy tört fehérrel, rózsaszín sárgával, i1letve halvány fehérrel. Gyakori a madeira és a csipke, mint kiegészítő. Kevés a figurális elem a textileken, tapétán: inkább csíkok, kockák; kis virágok díszlenek.

2. figurális
Nem kevésbé díszített a szoba, harsányabb, de nincs annyi masni, szalag, berakás, a csipke teljesen eltűnik. A baldachin megmaradhat; de egyszerűbb, mintája sokféle lehet. Előtérbe kerülnek a bézs, homokszín, a barnák, a sóskazöld, a Meggypiros. Megjelennek a mesebeli alakok, elsősorban állatok, manók, gyakori napocska, hold, felhő, csillag.

CSEPEREDIK A GYERMEK

Ezzel egyidejűleg változik az ágy az elülső rács lekerül, marad a fej- és lábtámla. Fontosabbá válik a szoba többi része: megjelenik egy kisasztal székkel, melyen rajzolni, gyurmázni lehet, vagy kirakóst játszani, szaporodnak a tárolóbútorok, dobozok a játékok számára. A pelenkázó tetőlapja eltűnik, és komódként funkcionál tovább. Van olyan gyártó, amelynél a pelenkázó alul íves lapja később a padlóra helyezve hintaszék vagy mászóka lehet. Illik 120 m-es magasság alatt elhelyezni a játékokat, eszközöket, amelyeket a kicsi használ. Kis terekben ötletes megoldás az emelt ágy, amely alatt egy játszókuckó vagy akár a ruhásszekrény is elfér. A félig megemelt ágy alatt kialakul kuckó kedvenc búvóhelyévé válhat a kicsiknek, ahonnan felfelé létrán, lefelé jövet pedig csúszdán közlekedhetnek. Bekerülhet egy nagyobb szőnyeg, amely később ugróiskola vagy terepasztal lehet. A gyerek kreativitásának, térigényének növekedését követni kell. Helyet nyerhet a falon a tábla színes krétákkal, vagy a kihúzható, nagyméretű papírhenger. Esetleg az újonnan megjelenő táblafóliák, illetve táblafestékek (lásd később). Az aktívabb gyerkőcöknél hasznos lehet a bordásfal, a kötélhágcsó.
Lányoknál babaház vagy bábszínház foglalhat el jelentős helyet. Nagyon divatos a Barbie-leányszoba, hiszen melyik kislány ne álmodna igazi Barbie-bútorokról! Az utolsó apró részletig kidolgozott és megtervezett a bútor: a karnisvég, a fiókok fogantyúi, a virágok, az emeletes ágy létrafokain rózsaszín a csúszásgátló stb.
Új dolog, hogy majdnem minden bútorcsaládnak létezik szélesebb ágya, amelyben a matracszélesség 120 cm. Ugyanez a divat a fiúszobában is jelentkezhet, hiszen az álmokat valóra lehet váltani: egy igazi hajóskapitánynak vitorla feszít az ágya mellett, mentőöv nyújt biztonságot az utasoknak, vasmacska biztosítja a hajót az ágynemű sarkán, kötélhágcsón lehet felmászni az árboc tetejére, a tapétán tündöklő világítótornyokat a tenger hullámai nyaldossák.
Ha inkább az autók iránt érdeklődik a fiúgyermek, lehet piros, versenyautó formájú ágya fényszóróval, keresztlábakkal, fekete-fehér kockás zászlóval, stopperórával felszerelt szobája.

ISKOLÁSKOR

Eljövetelével plusz hely kell az íráshoz, olvasáshoz: íróasztalra és hozzá való kényelmes székre van szükség. Változik a színvilág: erőteljesebb, tiszta árnyalatok kerülnek előtérbe. A bordűrön betűk, számok között bújócskáznak mesés lények. Kulcsfontosságú a jó szék: mindig igazodnia kell a gyermek méreteihez, mozgékonyságához. Kiváló az ún. térdeplőszék, amely hintatalpával aktív ülésre készteti az embert így a hátizmok megerősödnek, nem alakul ki rossz tartás. De létezik a gyerek méreteihez alkalmazkodó hagyományos szék is, amelyet egész kis korától használhatunk.
Modern és letisztult formatervezés jellemzi a dán gyerekbútorokat. A biobútorokhoz 100 százalék természetes, vegyianyagmentes textíliákat kínálnak.
A Disney és Andersen mesék hőseivel a szék támláján, az ágyvégen, a polcokon, párnákon, ágytakarón, zsebeken találko­zunk. A fafelületbe gravírozva, a textilekbe hímezve jelenik meg Micimackó, Micky és Minnie egér. A farmer hatású anyag, az íves részletek a vidéki, természetközeli életet idézik. A dán író klasszikus mesehősei közül Borsószem királykisasszony vagy a rendíthetetlen ólomkatona a kedvenc.
Kiváló ötlet, hogy a már kinőtt járókát sarokpadként használja tovább a szoba lakója. Az íróasztal lapja bőrbetétes. Újszerű bőrfogantyú van a masszív, finom pasz­tellszínekben rendelhető bútordarabokon, melyek használata az egész család számá­ra örömet jelent.

A TINÉDZSERKOR

Mire a gyerek tinivé érik, eltűnnek a ba­bázás kellékei, a kisautók, a mesekönyvek. Átalakul a szoba, megjelennek a technikai berendezések, a számítógép, a hifi, a tele­vízió. Manapság már nem igaz a fiatalok­ra az egységes stílus. Az egy közösségbe tartozók, egy iskolába járók között is alapvető és jelentős különbségek mutatkoznak pl. az öltözködés, a beszédstílus területén. A különböző zenei stílusok, ze­nészek és énekesek mais követendő példák számukra. Egyéniségüktől függően szobájuk stílusa, berendezése sem egységes. Sok tini poszterrel borítja falát, de a graffiti sem ritka. Fiúknál gyakori a merész csővázas ágy a fa és fém együttes jelenléte. Az ágy lábán lévő nagyobb, fékezhető kerekek a könnyű mozgatás biztosítékai. Egy-egy falfelület lehet sötétebb, erőteljesebb színű vagy nagy mintás. Megjelennek hatalmas plakátok, s olyan tárgyak, amelyeket nem eredeti funkciójuknak megfelelően használnak. A humor, a játékosság, az irónia mind új színfoltja lehet a szobának. Sokszor a padlón hagyott ruhák, a rendetlenség a szoba velejárója. Rendet ugyanis már csak Õk csinálhatnak.

Új bútor a számítógépasztal, a monitor a tartozékok lakhelye. A mennyezetről függesztett bokszzsák kiváló otthoni sporteszköz az agresszió levezetésére. Terepszínű, kék, barna textilek, puffok, függőágy színesíthetik még a szobát.

2. Lányoknál jellemző a nőiesebb, klasszikus vonal, mely egyszerre tükrözi az ártatlanságot és a most kialakuló nőiességet (ma már egyre ritkább). Az ágy fölé baldachin omlik, sok a párna, kárpitozott fotel hívogatja a barátnőket egy jó trécselésre. Megjelenik a szépítkezőasztal körrel, zárható fiókokkal, titkos rekeszekkel. Fehér fabútorok, falburkolat, kecses növényi motívum a stílus jellemzői.

A gyerekek imádnak fényképeket, feliratokat mágnesezni a hűtőszekrény ajtajára. Mostantól mindezt saját szobájukban is megtehetik, hiszen a Tikkurila piacra dobott egy olyan festéket, amely mágnesezhetővé teszi a falat. A Magnetic falfestékkel nincs szükség sem szögre, sem kalapácsra, és falat elcsúfító lyukakat sem kell fúrni, s az egész falfelület a gyerek rajzmániájának prédájává válhat.
Ha úgy szeretnénk a "falra írni" hogy az írást el tudjuk távolítani, illetve újabbra tudjuk cserélni, az Iskolatábla Festéket kell használni, hiszen ennek felületére írhat a gyerek krétával, és könnyedén le is törölhető a műve.

A rovatot támogatta: Tikkurila Kft.
Ugyfélszolgálat: 40/200 701 www.tikkurila.hu
Tikkurila Mintabolt 1097 Budapest, Ecseri út 14-16. Tel: I/348 3080
Nyitva tartás: hétköznap 8-16 óráig

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}