Vidéki mese

Vidéki mese

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Budapestet és közvetlen vonzáskörzetét hátrahagyva nyugodtabbá válik az élet. A tempó csökkentésével módunk lesz kitárni érzékszerveinket a környezet felé: a város zaja helyett a természet hangjait halljuk, a füst helyett friss levegőt szívunk. A falvakban a gyermekek önfeledten játszanak a kertben vagy akár az utcán, és kis barátaikhoz bármikor átszaladhatnak. Eszter és Zoltán, a fiatal házaspár éppen ilyen környezetben szerette volna felnevelni csemetéit, így lányuk mesebirodalma egy falusi, sokat látott vályogház tetőterében kapott helyet.

 

02

 

Tervek, ötletek

A szülőknek nem kellett „messzire menni” az ötletekért, az édesanya ugyanis lakberendező, fő profilja pedig éppen a gyerekszobák tervezése. Eszter fontosnak tartja a kisgyermekkori vizuális fejlődést, valamint a szépre való igény megalapozását, ezért az általa tervezett szobák mindig egyediek és meglepőek. A szoba legkülönlegesebb eleme minden bizonnyal a bejárat közelében, az ágy mellett elhelyezett hatalmas, virágzó fa, amely nemcsak szimbolizálja, hanem teljes mértékben be is hozza a természetet a szobába. A radiátort takaró piros kerítéslécek, és a kémény kiszögellésének házikóvá alakítása szintén a kint és bent harmóniáját viszi tovább. Szintén koncepció volt, hogy a szoba fő színe Zoé kedvence, a rózsaszín legyen, némi fehérrel és pirossal. A textilek, anyagdekorációk is fontos szerephez jutottak, nagy részük úgynevezett „Tilda-textil”, jellegzetesen lágy színekkel, apró mintákkal.

Apró fények a szoba több pontján felbukkannak, olykor szokatlan helyeken is. Az emeletes fekhely magasabbik ágya alatt végigfutó karácsonyfaizzó kellemes hangulatvilágítást ad. 

A szoba központi részén, az ágy mellett kapott helyet a virágzó cseresznyefa. Ágait rózsaszín szirmok borítják, madarak, kalitka ékesíti. A fa minden évszakban új „ruhát” kaphat.

» házikó

A funkció nélküli kémény gipszkartontakarása zavaró elem is lehetne, de itt kedves emeletes házzá avanzsált, világító ablakokkal, textilcseréppel. Az aprócska ablakokban már évek óta ugyanaz az izzósor üzemel.

» textilek

A dekoráció több eleme készült apró mintás, rózsaszín Tilda-anyagokból. A táskagyűjtemény darabjait is textilborítású fogasok tartják. Az ágytakarót, párnákat, kisebb-nagyobb madarakat Eszter kedves munkatársa készítette.

A sok kisebb-nagyobb, különböző mélységben belógó rizslámpa mesebeli hangulatot varázsol. A gerendák között elhelyezett gömbök optikailag csökkentik a belmagasságot.

Világítás

A megfelelő világítási rendszer, az általános és helyi fényforrások megtervezése mindig központi szerepet tölt be Eszter munkáiban, kislánya szobájában sem volt ez másként. Kisebb gyermekeknél egyébként is előnyös, ha minél több fényforrást helyezünk el, amelyek éjszakánként is égve maradhatnak. De a játék, a szoba különböző sarkaiban eltöltött idő is megkívánja (főként a téli délutánokon, estéken), hogy mindenütt legyen fény. Ráadásul a világítótestek nemcsak funkciójukat töltik be, dekorálnak is: az ágy feletti lámpások, a házikó ablakai, a kis asztali lámpák, a babaházba és az ágy alá helyezett karácsonyi izzók mind-mind hangulatos fényeket varázsolnak a szobába, ráadásul jól variálhatók is.

A lányok imádnak főzőcskézni, Zozi is szívesen tölti az idejét a konyhasarokban. A játékkonyhához étkező is társul, mágnesfallal, fűszertartókkal, műfinomságokkal és konyhai eszközökkel. Játék sütisszettet a Vilavunál is találunk.

Hogyan tervezett Eszter, az anyuka?

01Kislányom szobájának tervezésekor az első és legfontosabb szempont a biztonságon felül az volt, hogy könnyen és gyorsan lehessen majd takarítani. Ezért a padlószőnyeget laminált padlóra cseréltük, és csak darabszőnyegeket fektettünk le, ami a játék során hasznos.

Rendszert állítva fel, minden egyes játéknak megterveztük és kialakítottuk a helyét, hogy gyorsan és könnyen menjen a gyerekek számára igen nyűgös összepakolás. Szerencsére a szoba méreteiből adódóan lehetőség nyílt arra, hogy külön kis sarkokat, kuckókat alakítsunk ki, így elkülönített helye van a babakonyhának, a barkácsasztalnak, babaháznak is.

A színek és a részletek Zozi személyiségét tükrözik. A Zoé név jelentése életerő, amelyet a szoba szívében álló fa szimbolizál. Nem mellesleg minden évszakban remekül dekorálható. Az alapot képező rózsaszín a kislányom kívánsága volt, amelyhez piros színt kapcsoltam; „habos” szoba helyett dinamikus, mégis finom hatást sikerült elérni.

A tervezés során gyakran nem gondoljuk végig, hogy gyermekünk melyik napszakban tölti a legtöbb idejét a szobájában. Nálunk ez a világítás megtervezésénél volt fontos. Minden játszóhely külön világítást kapott, amely bármikor variálható.

Sok apróságot gyűjtöttünk utazásaink során. A babakonyha felszerelései között francia sajtosdobozok, kis csatos üvegek is megtalálhatók. Ezek valódi kincsek a gyermekeknek!

Mit mond a szakértő? 

Dr. Balogh Andrea gyermekpszichológus szerint a szerepjátékok fontosak a gyermekek életében. A szerepek azok a sémák, amelyek alapján tudjuk, hogyan kell viselkedni különböző helyzetekben, illetve meg tudjuk jósolni, hogy mások hogyan fognak viselkedni. A szerepek hálózatából áll össze a személyiség, ezek alapján történik az én-bemutatás, gazdagságától függ a személyiség gazdagsága.

A gyerekek a játékkal konstruálják meg a világ fogalmait, nézeteikbe beolvasztják az új információkat, vagy nézeteiket igazítják az új információkhoz. Így van ez a társas szerepekkel is. A szerepjáték jól fejleszti a személyiséget és a képességeket.

Bútorok

Az édesanya látásmódja szerint egy gyerekszoba lényegét és egyediségét nem a bútorok, sokkal inkább az ötletes dekorációk adják, ezért nem is kerültek drága gyerekbútorok a szobába. Az itt megtalálható darabok egy része már korábban is a birtokukban volt, vagy kapták őket. A fehér komódokat egy kis csiszolással és festéssel hangolták az új szobához. A konyhasarokban található fűszerpolc ezelőtt a konyhában volt, majd miután onnan kiszorult, egy kis rózsaszín festékkel itt jutott új szerephez. Az emeletes ágyat asztalos készítette, és sokáig Zoé nővérének is helyet biztosított.

A két komód közé ötletes módon babaház készült, két egyszerű fehér polcelem közbeiktatásával.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.