Vidéki mese

Vidéki mese

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Budapestet és közvetlen vonzáskörzetét hátrahagyva nyugodtabbá válik az élet. A tempó csökkentésével módunk lesz kitárni érzékszerveinket a környezet felé: a város zaja helyett a természet hangjait halljuk, a füst helyett friss levegőt szívunk. A falvakban a gyermekek önfeledten játszanak a kertben vagy akár az utcán, és kis barátaikhoz bármikor átszaladhatnak. Eszter és Zoltán, a fiatal házaspár éppen ilyen környezetben szerette volna felnevelni csemetéit, így lányuk mesebirodalma egy falusi, sokat látott vályogház tetőterében kapott helyet.

 

02

 

Tervek, ötletek

A szülőknek nem kellett „messzire menni” az ötletekért, az édesanya ugyanis lakberendező, fő profilja pedig éppen a gyerekszobák tervezése. Eszter fontosnak tartja a kisgyermekkori vizuális fejlődést, valamint a szépre való igény megalapozását, ezért az általa tervezett szobák mindig egyediek és meglepőek. A szoba legkülönlegesebb eleme minden bizonnyal a bejárat közelében, az ágy mellett elhelyezett hatalmas, virágzó fa, amely nemcsak szimbolizálja, hanem teljes mértékben be is hozza a természetet a szobába. A radiátort takaró piros kerítéslécek, és a kémény kiszögellésének házikóvá alakítása szintén a kint és bent harmóniáját viszi tovább. Szintén koncepció volt, hogy a szoba fő színe Zoé kedvence, a rózsaszín legyen, némi fehérrel és pirossal. A textilek, anyagdekorációk is fontos szerephez jutottak, nagy részük úgynevezett „Tilda-textil”, jellegzetesen lágy színekkel, apró mintákkal.

Apró fények a szoba több pontján felbukkannak, olykor szokatlan helyeken is. Az emeletes fekhely magasabbik ágya alatt végigfutó karácsonyfaizzó kellemes hangulatvilágítást ad. 

A szoba központi részén, az ágy mellett kapott helyet a virágzó cseresznyefa. Ágait rózsaszín szirmok borítják, madarak, kalitka ékesíti. A fa minden évszakban új „ruhát” kaphat.

» házikó

A funkció nélküli kémény gipszkartontakarása zavaró elem is lehetne, de itt kedves emeletes házzá avanzsált, világító ablakokkal, textilcseréppel. Az aprócska ablakokban már évek óta ugyanaz az izzósor üzemel.

» textilek

A dekoráció több eleme készült apró mintás, rózsaszín Tilda-anyagokból. A táskagyűjtemény darabjait is textilborítású fogasok tartják. Az ágytakarót, párnákat, kisebb-nagyobb madarakat Eszter kedves munkatársa készítette.

A sok kisebb-nagyobb, különböző mélységben belógó rizslámpa mesebeli hangulatot varázsol. A gerendák között elhelyezett gömbök optikailag csökkentik a belmagasságot.

Világítás

A megfelelő világítási rendszer, az általános és helyi fényforrások megtervezése mindig központi szerepet tölt be Eszter munkáiban, kislánya szobájában sem volt ez másként. Kisebb gyermekeknél egyébként is előnyös, ha minél több fényforrást helyezünk el, amelyek éjszakánként is égve maradhatnak. De a játék, a szoba különböző sarkaiban eltöltött idő is megkívánja (főként a téli délutánokon, estéken), hogy mindenütt legyen fény. Ráadásul a világítótestek nemcsak funkciójukat töltik be, dekorálnak is: az ágy feletti lámpások, a házikó ablakai, a kis asztali lámpák, a babaházba és az ágy alá helyezett karácsonyi izzók mind-mind hangulatos fényeket varázsolnak a szobába, ráadásul jól variálhatók is.

A lányok imádnak főzőcskézni, Zozi is szívesen tölti az idejét a konyhasarokban. A játékkonyhához étkező is társul, mágnesfallal, fűszertartókkal, műfinomságokkal és konyhai eszközökkel. Játék sütisszettet a Vilavunál is találunk.

Hogyan tervezett Eszter, az anyuka?

01Kislányom szobájának tervezésekor az első és legfontosabb szempont a biztonságon felül az volt, hogy könnyen és gyorsan lehessen majd takarítani. Ezért a padlószőnyeget laminált padlóra cseréltük, és csak darabszőnyegeket fektettünk le, ami a játék során hasznos.

Rendszert állítva fel, minden egyes játéknak megterveztük és kialakítottuk a helyét, hogy gyorsan és könnyen menjen a gyerekek számára igen nyűgös összepakolás. Szerencsére a szoba méreteiből adódóan lehetőség nyílt arra, hogy külön kis sarkokat, kuckókat alakítsunk ki, így elkülönített helye van a babakonyhának, a barkácsasztalnak, babaháznak is.

A színek és a részletek Zozi személyiségét tükrözik. A Zoé név jelentése életerő, amelyet a szoba szívében álló fa szimbolizál. Nem mellesleg minden évszakban remekül dekorálható. Az alapot képező rózsaszín a kislányom kívánsága volt, amelyhez piros színt kapcsoltam; „habos” szoba helyett dinamikus, mégis finom hatást sikerült elérni.

A tervezés során gyakran nem gondoljuk végig, hogy gyermekünk melyik napszakban tölti a legtöbb idejét a szobájában. Nálunk ez a világítás megtervezésénél volt fontos. Minden játszóhely külön világítást kapott, amely bármikor variálható.

Sok apróságot gyűjtöttünk utazásaink során. A babakonyha felszerelései között francia sajtosdobozok, kis csatos üvegek is megtalálhatók. Ezek valódi kincsek a gyermekeknek!

Mit mond a szakértő? 

Dr. Balogh Andrea gyermekpszichológus szerint a szerepjátékok fontosak a gyermekek életében. A szerepek azok a sémák, amelyek alapján tudjuk, hogyan kell viselkedni különböző helyzetekben, illetve meg tudjuk jósolni, hogy mások hogyan fognak viselkedni. A szerepek hálózatából áll össze a személyiség, ezek alapján történik az én-bemutatás, gazdagságától függ a személyiség gazdagsága.

A gyerekek a játékkal konstruálják meg a világ fogalmait, nézeteikbe beolvasztják az új információkat, vagy nézeteiket igazítják az új információkhoz. Így van ez a társas szerepekkel is. A szerepjáték jól fejleszti a személyiséget és a képességeket.

Bútorok

Az édesanya látásmódja szerint egy gyerekszoba lényegét és egyediségét nem a bútorok, sokkal inkább az ötletes dekorációk adják, ezért nem is kerültek drága gyerekbútorok a szobába. Az itt megtalálható darabok egy része már korábban is a birtokukban volt, vagy kapták őket. A fehér komódokat egy kis csiszolással és festéssel hangolták az új szobához. A konyhasarokban található fűszerpolc ezelőtt a konyhában volt, majd miután onnan kiszorult, egy kis rózsaszín festékkel itt jutott új szerephez. Az emeletes ágyat asztalos készítette, és sokáig Zoé nővérének is helyet biztosított.

A két komód közé ötletes módon babaház készült, két egyszerű fehér polcelem közbeiktatásával.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}