Étkező egyszeregy

A 20. század elején az ebédlő még nem olvadt egybe a konyhával. Mára azonban a sok ellenérv dacára népszerű az amerikai konyha, a főzőszigethez csatlakoztatott ebédlőasztal, a pultos reggeliző tér, sőt, a térbefordított étkezők is.

 

 

Az anyag

 

Az étkezőasztal rendeltetésének megfelelően stabil, masszív felépítesű legyen, lehetőleg karcálló, kemény asztalfelülettel. Amennyiben bővíthető típust választunk, ügyeljünk az egyszerű szerkezetre és a könnyű variálhatóságra.
A fóliás, laminált felületű asztalok a legolcsóbbak. Felületük kemény, jó kopásálló, az éles mechanikai behatásokra viszont könnyen sérül, és nehezen javítható. A fa furnéros bútorok vázát többnyire MDF hordózófelület adja, erre kerül rá a néhány milliméternyi faréteg. E réteg szép, mint a fa, ráadásul nem vetemedik, nem reped. A tömörfa asztalok többnyire hangsúlyosan vastagok, így kissé nehézkes, rusztikus hatásúak, és nagyon drágák.

A kovácsoltvas étkezők stabilak, üveg felületük azonban sérülékeny. Léteznek homokfúvott vagy más eljárással készült mintás üvegfelületek is, jó mechanikai tulajdonságokkal, viszont az áruk is magasabb. A rattan tartószerkezet önmagában nem túl stabil, fém alapra fonva ezen tulajdonságai javíthatóak.

A méret és a forma
A modern ebédlőasztalok magassága 75-76 cm, azonban néha 70 cm-es modellek is előfordulnak, s ez sokszor kényelmetlen lehet. Függetlenül attól, hogy az asztal alacsony vagy magas, a szabad lábmagasság is fontos! Hiába megfelelő magasságú az asztallap, ha az alatta lévő káva miatt nem jut legalább 60 centiméter hely az ott ülők lábának. Ahol az asztallábak közelítenek a sarkokhoz, a székek elhelyezése nehezebb, így legfeljebb hat embert tudunk leültetni. Ha tehetjük, vegyünk inkább hajlított lábas modelleket, amelyeknél a felső rész az asztal közép fele hajlik. Úgyszintén ajánlott a közép felé elmozdítható kétpilléres asztal. A legnagyobb szabadságot a többnyire kerek vagy ovális alakú, egytámasztékú asztalok nyújtják. Az ebédlőasztal lehet kerek, ovál, szögletes vagy lekerekített formájú, ez esetben több ember is elfér körülöttük. Átlagos mérete 120×80 cm, ekkora felületre van szükség hat ember kényelmes leültetéséhez. Fix asztalok esetében a minimum méret 90×90 centiméter, ezt négy ember üli körbe kényelmesen. A nyitási módokat illetően léteznek középről egy vagy több vendéglappal bővíthető asztalok, kétoldalt kihúzható vendéglappal bővített asztalok, több rétegben elhelyezett lapok, amelyek ketté- vagy többfelé nyithatóak.

Csiki-csuki
Népszerű a falra szerelhető asztal, amely a konzol szerepét is betölti. Létezik kibővíthető változata is, belül polcokkal vagy széktartóval. Az összecsukható asztalok mellett a vendéglapokkal és kihúzható elemekkel bővíthető asztalok számtalan változata kapható, amelyek nem csak praktikus megoldásaikban, de megjelenésükben is igazi ebédlőasztalok.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop