Horizont - a trend

Horizont - a trend

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A lakberendezés területén a konyha az a helyiség, amely a legintenzívebb és legsokoldalúbb fejlődést mutatja, sok helyütt átvéve a nappali szerepét is. A tervezőknek és gyártóknak szép feladat ezen új funkciót segíteni, a háziasszonyok munkáját is támogató javaslatokkal előrukkolni.

 

 

RUSZTIKUS, VIDÉKIES STÍLUS

 

Kedvelőinek tömör fából íves vagy egyenes záródású, keretbetétes szerkezettel készült frontokat gyártanak, a konyha báját polckorlátok, díszes párkányok, kis fűszerfiókok, fűszerpolcok adják meg. Jellemző a vertikális elrendezés, 90° vagy 45°-os szögben kiugró szélesebb alsó elemek, sok szabadon álló polc, akasztókon tárolt lábasok, bögrék, a fonott kosarak fiókként való használata. A frontok színe az antik fehértől a cseresznyén át a világoskékig sokféle. Az antikolás fóliázott fronton is produkálható, kovácsoltvas, antikolt, illetve kerámiafogantyúk illenek hozzá. Kis léptékű a falon az egyszínű vagy mintás csempe, akár szabálytalan éllel is. A háztartási gépek is igazodnak a stílushoz - fekete, antikolt, sárgaréz előlappal, fogantyúval, palásttal rendelkező sütőt, elszívót választhatunk hozzá. A mosogatómedence gyakran egy tömbből készült, ráülve az alsó szekrényre teljes mélységét mutatja. Nagyon sokan szeretik ezt a stílust, épített változata is népszerű, bár nem túl helytakarékos.

 

 

MODERN, OTTHONOS STÍLUS
Különböző karakterű bútorokat takarhat, de jellemző rá, hogy a praktikumot tartja szem előtt. Lehet fóliázott MDF lekerekített élzárással, vagy szigorúbb vonalvezetésű, lábakra állított is. Mindennek megvan a helye, kevesebb a nyitott elem, a pult alatt megjelennek a széles fióksorok. A sütőt megemelik a kényelem érdekében, a bútort hangtalanul működő osztott fiókok teszik vonzóvá. Ez a típus a biztosra menő embereké.

MINIMALISTA KONYHA
Jelenleg ez a stílus a trend. Vízszintes vonalvezetés, falra függesztett vagy lábra állított, a talajtól elszakadt, lebegő alsó rész jellemzi. Fényes festett és/vagy üveg felületek, keret nélküli tükröződő frontok, ritmus és dinamika, a sötét és világos, a sok és kevés kontrasztja. Rejtett, a bútorba simuló világítás, egészen vastag vagy éppen leheletvékony munkapult. Előfordul, hogy egy része falba süllyesztett, de általában látszik a korpusz oldala, amelynek látványa azonos a fronttal. A konyha büszke, minden oldalról mutatja magát, visszafogottságában is feltűnő. A fa színei is megjelennek, akkor az igazi, ha igazi, azaz furnéros kivitelben: wenge, paliszander, zebrano, tölgy. Itt az alumíniummal és az üveggel kombinálhatunk. Színek: fekete, fehér, szürke, barna, amelyet megtörhet egy-egy tiszta szín. A fogantyúk általában szimmetrikusan középre rendezettek, míg maga a bútor elrendezése aszimmetrikus. Sokszor nem látszanak a fogantyúk, csupán a bútorfront élén végigfutó metálvonal jelzi ottlétüket. Ujjlenyomatmentes, inox felületű gépek egészítik ki, az elszívó henger vagy hasáb alakú, dekorálva a monoton, zárt felületeket.
A hagyományos csempe itt nincs jelen, sokszor a munkapult fut föl a falra, nincs külön vízvető. A mosogatómedence belesimulhat a munkalapba, alulról beépíthető vagy munkalap szintű, legyen az rozsdamentes acél vagy gránit. Jellemzőek a félmagas elemek is, az itt megjelenő sütő, kamra és újabban a mosogatógép. Fontos az ergonómia és a praktikum is, a bútor nemcsak látványelem, hanem működik, és nem is akárhogy.
Belül: alumínium, dupla oldalú fiókok rejtett görgővel (tandem-box), hangtalan csúszással és becsapódásgátlóval. Az osztó elemek lehetővé teszik, hogy szelektálható legyen az élelmiszer, ne dőljön összevissza, hogy a tányérok, edények se zörrenjenek össze a kihúzáskor. Fiókba épített a fűszertartó is, előre kialakított helye van a tároló dobozoknak, evőeszközöknek. Rend uralkodik, teret nyernek a kihúzható rácsok a fix polcok helyett, a sarokelemeket kihasználó kifordítható rácsok, vagyis a magic corner. A mosogató környékén beépített szeméttároló lehet szelektív, akár kéz nélkül működtethető. A felső elemek is követik az alsók horizontális elrendezését, emiatt általában felnyílók vagy feltolhatók.

TECHNIKAI ÚJDONSÁGOK
Minden nevesebb konyhabútorgyártó cég évről évre új dolgokkal lepi meg ügyfeleit. Van már motorikusan emelhető alsó, és lejjebb „vontatható” felső szekrény, igazodva a munkát végző ember magasságához. A felső szekrényből egy kézmozdulattal lehúzható gázrugós fűszerpolc, az ajtó mögül kihajtható ülőke, speciális módon kifordítható tálcás sarokpolc, kényelmes magasságba helyezett mosogatógép, pult alá dugható kis létra, ajtó mögött tárolható gurulós, többfunkciós kiskocsi, kutya-macska eledel számára fiók, tállal beépített mérleg stb., amelyek mind-min a kényelmet szolgálják. A polcok élébe beültetett LED-es világítás finom, sejtelmes fényvonalat rajzol az üveg mögé. A felső szekrény mögül függőlegesen lehúzható fiók több mindenre szolgálhat: tévé, rádió, robotgép vagy fűszerek, olajok, kések tárolására is alkalmas, de külön médiaszekrény is beépíthető a konyhasorba.
Az antibakteriális munkalap, szemetes, evőeszköztartó és fogantyú külön választható, praktikus és higiénikus kiegészítés.
Az üveges vitrinek 4 színben beprogramozva változtatják színüket. A LED (Light Emitting Diode), azaz fénykibocsátó vagy világító diódát régebben csak az elektronikus eszközök színes jelzőfényeként használták, ma már a konyha funkcionális és dekorációs megvilágításában is használják.
A látványt és stílust elsősorban a konyha frontja határozza meg, és természetesen az elemek elrendezése. A konyhabútor-stúdiókon kívül fordulhatunk asztaloshoz is, amennyiben új konyhát szeretnénk készíttetni. A jó asztalos be tudja szerezni a legjobb minőségű vasalatokat, szerelvényeket, rozsdamentes kosarakat és fogantyúk százait. A fóliás, laminált és tömörfa frontok minta alapján megrendelhetők az adott gyártótól, vagy asztalosunk legyártja.

MUNKAPULT
Lényeges és sarkalatos eleme konyhánknak. Itthon többnyire a 3 cm vastagságú dekorpultot használták, vagy márvány, gránit került a korpuszra. Azóta elterjedt a 4 centis, és nem ritka a 6-8 centiméteres sem. A vastag lap lefuthat az oldalra, keretet adva az alsó résznek. Színe és mintázata számtalan, érdemes keresni újabbakat, beton, márvány, fa utánzatút, vagy színeset. Alumínium, akril, tömör fa vagy egyéb, kombinált élzárás ültethető be a pult élébe, akár ívesen is.
Az akril munkalap előnye, hogy látványa egyöntetű, simításra sem érződik semmi, mert fuga nélkül toldható, vagyis azonos anyaggal hegesztik össze a toldásnál. Mivel teljes keresztmetszetében homogén, sérülés esetén egyszerűbben felújítható, természetesen szakember segítségével. Kemény anyag, higiénikus, és más anyagokkal - üveggel, fával, fémmel - is kombinálható. Ez is hordozóanyagra kerül, 3 vagy 10 mm-es vastagságban. Ívben hajlítható, hátfalra is. Mosogatómedencét is kialakítanak belőle, az illesztés itt is láthatatlan, olyan az egész, mintha egybeöntött lenne. Íves falburkolásként, ára ellenére a 10 mm-es változatot javasoljuk, garanciát is erre kapunk a kivitelezőtől. Bő a színválasztéka, homogén vagy kisebb-nagyobb szemcsés változata is van. Lezárása egyenes vagy íves, vastagsága a 3-8 centiméterig terjedhet.
Munkapultként gyakran alkalmazzák a gránitot is, amely a márvánnyal ellentétben nem szívja magába a kávé-, vörösbor-, olaj- és egyéb foltokat. Hideg anyag, vajas tészták gyúrására ideális. Falburkolatként is alkalmazható, vagy a pult fölött 15-20 cm széles csíkban is futhat, és felette, a felső szekrény aljáig válthatunk. A 3 cm-es vastagság a legelterjedtebb.
Hasonlóan hűvös anyag a quarzit, amelybe műkő, gránit és egyéb kőszemcséket kevernek, préselnek műgyantával. Izgalmas anyag, mélysége van, színesebb változatai inkább modernebb konyhákba javasolt, de apró szemcsés, bézs árnyalatai klasszikus konyhákba is kitűnőek.
Tömör fa munkalapot viszonylag ritkán látunk beépítve, hol az ára, hol kényes volta miatt. Valóban gyönyörű a kiválóan előkezelt, magas gyantatartalmú dió-, cseresznye- vagy bükkfa pult, de sok baj lehet vele, ha nem megfelelő gyártótól szerezzük be. A hőmérséklet ingadozása, a magas páratartalom, a folyamatosan fel nem törölt víz hatására a fa vetemedhet, repedhet, olajozás nélkül kiszáradhat.
E területen új anyag a festett üveg. Hordozóanyaggal vagy akár anélkül fényes vagy szatin felülettel több színben rendelhető. Különleges, mert szokatlanul vékony, ennek ellenére nem kell tartani a könnyű töréstől.

MOSOGATÓMEDENCE
Kicsit háttérbe szorult a mosogatógép elterjedésével, de kiszorítani még nem lehetett a konyhákból. Anyaguk és a medencéik száma, mérete szerint különböztethetők: nem mindegy, hogy rendelkeznek-e dugóemelővel vagy sem, hogy megfordíthatók-e, van-e balos és jobbos változat, hogy karcolásálló vagy cseppálló-e a felület. A hagyományos besüllyeszthetőn kívül van alulról beépíthető és munkalapszintbe építhető is.

KONYHAGÉPEK
Ami a konyhagépeket illeti, a trend a sokoldalúság, az ujjlenyomatmentes kivitel, érintővezérléses rendszer, maximális teljesítmény minimális energiafelhasználással, alacsony zajszinttel.
A sütőknél a könnyen tisztíthatóság kívülre és belülre is érvényes: kívül selymes, nem foltosodó, az ajtó belső része rés- és hézagmentes, egyöntetű felület. A pirolitikus automata öntisztító funkció a belső falakról 500 °C-on leéget minden szennyeződést, kevés energiafelhasználással, elkerülve a vegyszereket. A teleszkópos sütősínek biztonságossá teszik az étel ellenőrzését. A több szinten való egyidejű sütés, az automatikus programokon felül a saját programok, a hűvös frontfelület mind-mind különleges és nagyszerű dolog. A beépített párolókészülékek az egészséges étkeket kedvelőknek nyújt örömet.
A főzőlapoknál megjelentek a szélesebb típusok, amelyek plusz egy főzőzónát tartalmaznak, vagy más főzési igény kielégítésére is alkalmasak. Például két-két gázégő között egy üvegkerámia lap vagy egy bifszteksütő van. A két-, háromkoronás gázégő az egyenletes hőelosztást és a főzési időtartam lecsökkenését biztosítja.
Az indukciós főzőlap csak mágnesezhető aljú edényekkel használható, viszont nagyon gyorsan melegít, kicsi az energiafelhasználás, és könnyen tisztítható. Mivel a lábos körül nem melegszik fel a főzőfelület, nem is ég rá az esetleg kifutó étel.
A dominólapok egymás mellé illesztése is praktikus, de a hagyományos főzőlapot is kiegészíthetjük egy lávaköves grillel vagy wok gázégővel. A mosogatógépeknél két funkciót kell megemlíteni: a késleltetett indítás és a félkosaras gazdaságos működés egyedi igényeinkhez igazodik.
Az elszívó lehet épített kürtős (rusztikus konyháknál), szekrénybe épített teleszkópos, vagy anélküli és önálló. Kiválasztásakor teljesítménye és zajszintje a legfontosabb két tényező.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}