Horizont - a trend

Horizont - a trend

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A lakberendezés területén a konyha az a helyiség, amely a legintenzívebb és legsokoldalúbb fejlődést mutatja, sok helyütt átvéve a nappali szerepét is. A tervezőknek és gyártóknak szép feladat ezen új funkciót segíteni, a háziasszonyok munkáját is támogató javaslatokkal előrukkolni.

 

 

RUSZTIKUS, VIDÉKIES STÍLUS

 

Kedvelőinek tömör fából íves vagy egyenes záródású, keretbetétes szerkezettel készült frontokat gyártanak, a konyha báját polckorlátok, díszes párkányok, kis fűszerfiókok, fűszerpolcok adják meg. Jellemző a vertikális elrendezés, 90° vagy 45°-os szögben kiugró szélesebb alsó elemek, sok szabadon álló polc, akasztókon tárolt lábasok, bögrék, a fonott kosarak fiókként való használata. A frontok színe az antik fehértől a cseresznyén át a világoskékig sokféle. Az antikolás fóliázott fronton is produkálható, kovácsoltvas, antikolt, illetve kerámiafogantyúk illenek hozzá. Kis léptékű a falon az egyszínű vagy mintás csempe, akár szabálytalan éllel is. A háztartási gépek is igazodnak a stílushoz - fekete, antikolt, sárgaréz előlappal, fogantyúval, palásttal rendelkező sütőt, elszívót választhatunk hozzá. A mosogatómedence gyakran egy tömbből készült, ráülve az alsó szekrényre teljes mélységét mutatja. Nagyon sokan szeretik ezt a stílust, épített változata is népszerű, bár nem túl helytakarékos.

 

 

MODERN, OTTHONOS STÍLUS
Különböző karakterű bútorokat takarhat, de jellemző rá, hogy a praktikumot tartja szem előtt. Lehet fóliázott MDF lekerekített élzárással, vagy szigorúbb vonalvezetésű, lábakra állított is. Mindennek megvan a helye, kevesebb a nyitott elem, a pult alatt megjelennek a széles fióksorok. A sütőt megemelik a kényelem érdekében, a bútort hangtalanul működő osztott fiókok teszik vonzóvá. Ez a típus a biztosra menő embereké.

MINIMALISTA KONYHA
Jelenleg ez a stílus a trend. Vízszintes vonalvezetés, falra függesztett vagy lábra állított, a talajtól elszakadt, lebegő alsó rész jellemzi. Fényes festett és/vagy üveg felületek, keret nélküli tükröződő frontok, ritmus és dinamika, a sötét és világos, a sok és kevés kontrasztja. Rejtett, a bútorba simuló világítás, egészen vastag vagy éppen leheletvékony munkapult. Előfordul, hogy egy része falba süllyesztett, de általában látszik a korpusz oldala, amelynek látványa azonos a fronttal. A konyha büszke, minden oldalról mutatja magát, visszafogottságában is feltűnő. A fa színei is megjelennek, akkor az igazi, ha igazi, azaz furnéros kivitelben: wenge, paliszander, zebrano, tölgy. Itt az alumíniummal és az üveggel kombinálhatunk. Színek: fekete, fehér, szürke, barna, amelyet megtörhet egy-egy tiszta szín. A fogantyúk általában szimmetrikusan középre rendezettek, míg maga a bútor elrendezése aszimmetrikus. Sokszor nem látszanak a fogantyúk, csupán a bútorfront élén végigfutó metálvonal jelzi ottlétüket. Ujjlenyomatmentes, inox felületű gépek egészítik ki, az elszívó henger vagy hasáb alakú, dekorálva a monoton, zárt felületeket.
A hagyományos csempe itt nincs jelen, sokszor a munkapult fut föl a falra, nincs külön vízvető. A mosogatómedence belesimulhat a munkalapba, alulról beépíthető vagy munkalap szintű, legyen az rozsdamentes acél vagy gránit. Jellemzőek a félmagas elemek is, az itt megjelenő sütő, kamra és újabban a mosogatógép. Fontos az ergonómia és a praktikum is, a bútor nemcsak látványelem, hanem működik, és nem is akárhogy.
Belül: alumínium, dupla oldalú fiókok rejtett görgővel (tandem-box), hangtalan csúszással és becsapódásgátlóval. Az osztó elemek lehetővé teszik, hogy szelektálható legyen az élelmiszer, ne dőljön összevissza, hogy a tányérok, edények se zörrenjenek össze a kihúzáskor. Fiókba épített a fűszertartó is, előre kialakított helye van a tároló dobozoknak, evőeszközöknek. Rend uralkodik, teret nyernek a kihúzható rácsok a fix polcok helyett, a sarokelemeket kihasználó kifordítható rácsok, vagyis a magic corner. A mosogató környékén beépített szeméttároló lehet szelektív, akár kéz nélkül működtethető. A felső elemek is követik az alsók horizontális elrendezését, emiatt általában felnyílók vagy feltolhatók.

TECHNIKAI ÚJDONSÁGOK
Minden nevesebb konyhabútorgyártó cég évről évre új dolgokkal lepi meg ügyfeleit. Van már motorikusan emelhető alsó, és lejjebb „vontatható” felső szekrény, igazodva a munkát végző ember magasságához. A felső szekrényből egy kézmozdulattal lehúzható gázrugós fűszerpolc, az ajtó mögül kihajtható ülőke, speciális módon kifordítható tálcás sarokpolc, kényelmes magasságba helyezett mosogatógép, pult alá dugható kis létra, ajtó mögött tárolható gurulós, többfunkciós kiskocsi, kutya-macska eledel számára fiók, tállal beépített mérleg stb., amelyek mind-min a kényelmet szolgálják. A polcok élébe beültetett LED-es világítás finom, sejtelmes fényvonalat rajzol az üveg mögé. A felső szekrény mögül függőlegesen lehúzható fiók több mindenre szolgálhat: tévé, rádió, robotgép vagy fűszerek, olajok, kések tárolására is alkalmas, de külön médiaszekrény is beépíthető a konyhasorba.
Az antibakteriális munkalap, szemetes, evőeszköztartó és fogantyú külön választható, praktikus és higiénikus kiegészítés.
Az üveges vitrinek 4 színben beprogramozva változtatják színüket. A LED (Light Emitting Diode), azaz fénykibocsátó vagy világító diódát régebben csak az elektronikus eszközök színes jelzőfényeként használták, ma már a konyha funkcionális és dekorációs megvilágításában is használják.
A látványt és stílust elsősorban a konyha frontja határozza meg, és természetesen az elemek elrendezése. A konyhabútor-stúdiókon kívül fordulhatunk asztaloshoz is, amennyiben új konyhát szeretnénk készíttetni. A jó asztalos be tudja szerezni a legjobb minőségű vasalatokat, szerelvényeket, rozsdamentes kosarakat és fogantyúk százait. A fóliás, laminált és tömörfa frontok minta alapján megrendelhetők az adott gyártótól, vagy asztalosunk legyártja.

MUNKAPULT
Lényeges és sarkalatos eleme konyhánknak. Itthon többnyire a 3 cm vastagságú dekorpultot használták, vagy márvány, gránit került a korpuszra. Azóta elterjedt a 4 centis, és nem ritka a 6-8 centiméteres sem. A vastag lap lefuthat az oldalra, keretet adva az alsó résznek. Színe és mintázata számtalan, érdemes keresni újabbakat, beton, márvány, fa utánzatút, vagy színeset. Alumínium, akril, tömör fa vagy egyéb, kombinált élzárás ültethető be a pult élébe, akár ívesen is.
Az akril munkalap előnye, hogy látványa egyöntetű, simításra sem érződik semmi, mert fuga nélkül toldható, vagyis azonos anyaggal hegesztik össze a toldásnál. Mivel teljes keresztmetszetében homogén, sérülés esetén egyszerűbben felújítható, természetesen szakember segítségével. Kemény anyag, higiénikus, és más anyagokkal - üveggel, fával, fémmel - is kombinálható. Ez is hordozóanyagra kerül, 3 vagy 10 mm-es vastagságban. Ívben hajlítható, hátfalra is. Mosogatómedencét is kialakítanak belőle, az illesztés itt is láthatatlan, olyan az egész, mintha egybeöntött lenne. Íves falburkolásként, ára ellenére a 10 mm-es változatot javasoljuk, garanciát is erre kapunk a kivitelezőtől. Bő a színválasztéka, homogén vagy kisebb-nagyobb szemcsés változata is van. Lezárása egyenes vagy íves, vastagsága a 3-8 centiméterig terjedhet.
Munkapultként gyakran alkalmazzák a gránitot is, amely a márvánnyal ellentétben nem szívja magába a kávé-, vörösbor-, olaj- és egyéb foltokat. Hideg anyag, vajas tészták gyúrására ideális. Falburkolatként is alkalmazható, vagy a pult fölött 15-20 cm széles csíkban is futhat, és felette, a felső szekrény aljáig válthatunk. A 3 cm-es vastagság a legelterjedtebb.
Hasonlóan hűvös anyag a quarzit, amelybe műkő, gránit és egyéb kőszemcséket kevernek, préselnek műgyantával. Izgalmas anyag, mélysége van, színesebb változatai inkább modernebb konyhákba javasolt, de apró szemcsés, bézs árnyalatai klasszikus konyhákba is kitűnőek.
Tömör fa munkalapot viszonylag ritkán látunk beépítve, hol az ára, hol kényes volta miatt. Valóban gyönyörű a kiválóan előkezelt, magas gyantatartalmú dió-, cseresznye- vagy bükkfa pult, de sok baj lehet vele, ha nem megfelelő gyártótól szerezzük be. A hőmérséklet ingadozása, a magas páratartalom, a folyamatosan fel nem törölt víz hatására a fa vetemedhet, repedhet, olajozás nélkül kiszáradhat.
E területen új anyag a festett üveg. Hordozóanyaggal vagy akár anélkül fényes vagy szatin felülettel több színben rendelhető. Különleges, mert szokatlanul vékony, ennek ellenére nem kell tartani a könnyű töréstől.

MOSOGATÓMEDENCE
Kicsit háttérbe szorult a mosogatógép elterjedésével, de kiszorítani még nem lehetett a konyhákból. Anyaguk és a medencéik száma, mérete szerint különböztethetők: nem mindegy, hogy rendelkeznek-e dugóemelővel vagy sem, hogy megfordíthatók-e, van-e balos és jobbos változat, hogy karcolásálló vagy cseppálló-e a felület. A hagyományos besüllyeszthetőn kívül van alulról beépíthető és munkalapszintbe építhető is.

KONYHAGÉPEK
Ami a konyhagépeket illeti, a trend a sokoldalúság, az ujjlenyomatmentes kivitel, érintővezérléses rendszer, maximális teljesítmény minimális energiafelhasználással, alacsony zajszinttel.
A sütőknél a könnyen tisztíthatóság kívülre és belülre is érvényes: kívül selymes, nem foltosodó, az ajtó belső része rés- és hézagmentes, egyöntetű felület. A pirolitikus automata öntisztító funkció a belső falakról 500 °C-on leéget minden szennyeződést, kevés energiafelhasználással, elkerülve a vegyszereket. A teleszkópos sütősínek biztonságossá teszik az étel ellenőrzését. A több szinten való egyidejű sütés, az automatikus programokon felül a saját programok, a hűvös frontfelület mind-mind különleges és nagyszerű dolog. A beépített párolókészülékek az egészséges étkeket kedvelőknek nyújt örömet.
A főzőlapoknál megjelentek a szélesebb típusok, amelyek plusz egy főzőzónát tartalmaznak, vagy más főzési igény kielégítésére is alkalmasak. Például két-két gázégő között egy üvegkerámia lap vagy egy bifszteksütő van. A két-, háromkoronás gázégő az egyenletes hőelosztást és a főzési időtartam lecsökkenését biztosítja.
Az indukciós főzőlap csak mágnesezhető aljú edényekkel használható, viszont nagyon gyorsan melegít, kicsi az energiafelhasználás, és könnyen tisztítható. Mivel a lábos körül nem melegszik fel a főzőfelület, nem is ég rá az esetleg kifutó étel.
A dominólapok egymás mellé illesztése is praktikus, de a hagyományos főzőlapot is kiegészíthetjük egy lávaköves grillel vagy wok gázégővel. A mosogatógépeknél két funkciót kell megemlíteni: a késleltetett indítás és a félkosaras gazdaságos működés egyedi igényeinkhez igazodik.
Az elszívó lehet épített kürtős (rusztikus konyháknál), szekrénybe épített teleszkópos, vagy anélküli és önálló. Kiválasztásakor teljesítménye és zajszintje a legfontosabb két tényező.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.