Beszélgetések konyhanyelven

Beszélgetések konyhanyelven

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az alábbiakban egy konyhával kapcsolatos ábécét nyújtunk át az olvasónak, hogy felsőfokon beszélgethessünk, konyhanyelven, akár egy nemzetközi séf.

 

 

Alaprajz / A konyha akkor jó, ha a mosogatót - hűtőszekrényt - tűzhelyet összekötő útvonal nem hosszabb 6 méternél, és e három munkaterületet tetszőleges háromszög alakban helyezzük el. A konyha lehet egysoros is, de ehhez minimum 3 méternyi egybefüggő falfelület szükséges. Szigetkonyháról csak nagy, nagyon tágas helyiségnél álmodozzunk.

 


Bútorozás / A munkafelület alatti 90-180 centiméter széles, görgős síneken mozgó fiókok rendkívül jó tárolóhelyek. A két szemközti szekrénysor között legalább 120 centiméter távolságot hagyjunk. A mennyezetig érő szekrények között hagyjunk nyitott polcokat is, így látványuk nem nyomasztó.

Célszerűség / A mosogatót és a tűzhelyet a sarkoktól minimum 40 centiméterre tegyük, és a két munkahely között legyen a leghosszabb egybefüggő munkapult. A család méretéhez válasszuk a hűtő, a tűzhely és a mikro kapacitását. Ha sokat használjuk a konyhát, kizárólag tartós, csúszásmentes és könnyen felmosható burkolatot válasszunk. Legjobb a gres, mert nem pattogzik le az ütéstől. Ha kicsi a konyhánk, használjunk azonos burkolóanyagot a szomszédos helyiségekkel.

Dizájn / A hagyományos stílusú konyha szabadon álló elemekből áll, nélkülözhetetlen eleme a sparhelt vagy kemence, a hatalmas faasztal, pohárszék, kredenc, mély porcelánmosogató. A modern konyhák elemes bútorai, vagy a helyszínre pontosan épített bútorok közrefogják a hűtőszekrényt, tűzhelyet és mosogatót.

Ebédlőasztal / A nagyméretű ebédlőasztalt függesztett mennyezeti lámpával világítsuk meg, ha lehet, állítható magassággal és fényerő-szabályozós kapcsolóval szereltessük fel. Így hangulatunknak megfelelő fényt tudunk varázsolni.

Fa, fém, kő / Az anyagok keveredése karaktert kölcsönöz a konyhának. A rozsdamentes acél és az üveg frissességet, a fa és kő visszafogott hatást kelt, a túl sok fém, üveg, fényes bevonat azonban sterillé teszi a konyhát.

Gáz vagy villany / A pultba vágatott kerámialapos elektromos főzőlap nehezebben melegszik fel, kevésbé jól szabályozható, mint a gázégő. Szabályozhatóság tekintetében az indukciós főzőlap közelíti meg a gázégőset. A könnyű tisztíthatósága miatt vonzó a kerámialapos főzőlap, éppen ezért már gázégős változatban is kapható.

Hűtőszekrény / A hűtő helyét távol a tűzhelytől, radiátoroktól jelöljük ki. Ha új hűtőszekrényt vásárolunk, célszerű olyat választani, amely sípolással jelzi, ha nyitva felejtettük az ajtaját.

Készülékek / A háztartási robotgépek, késélezők, kávé- és teafőzők hamar telezsúfolják a munkapultot, ezért fontoljuk meg, tényleg szükség van-e rájuk.

Munkapult / A munkapultot a lehető legkevesebb helyen vágjuk el, mert a résekben megül a piszok. Legyen minél vastagabb (legalább 4 centiméter), és fehér színt csak akkor válasszunk, ha ritkán főzünk.

Palacktartó / A nehezen kihasználható helyekre célszerű palacktartókat beépíttetni. Az ásványvizes üvegekre hasznos áldozni nagyobb felületet, különösen, ha nincs kamra, ahová el lehet rejteni a palackokat.

Rend / Különösen az egylégterű lakásokban jobb, ha a konyhai eszközöket nem tesszük közszemlére, rendetlen hatást keltenek. Térd- és szemmagasságba csak azokat a tárgyakat tegyük, amelyeket hetente használunk. A lábasokat a tűzhely közeli szekrényben tároljuk, a mosogatógép fölötti szekrénybe kerüljenek a poharak, tányérok.

Színek / A legtöbb konyha falát fehérre festik, mert a tisztaság érzetét kelti. A melegebb hatás érdekében tejeskávébarna, krémszínű árnyalatot is választhatunk. Ma már nem ritka az élénk színű konyha sem, alkalmazása különösen osztatlan, több funkciós tereknél ajánlott, egy-egy falon, hangsúlyozva a tér különböző elemeit.

Üzenőfal / Kedves és felettébb hasznos színfolt a konyhában az üzenőtábla, amellyel kommunikálhatunk családtagjainkkal: hol találja meg gyerekünk a hűtőben az ebédet, mit kell venni vacsorára a közértben, mi fogyott ki a kamrából, mikor jön a szerelő.

Világítás / A világos bútorok, burkolatok visszaverik, a sötétek elnyelik a fényt, ezért a világítótestek számát, erősségét ehhez mérjük. A mennyezeti világításon túl mindenképpen szereljünk világítást a mosogató fölé, az ételkészítés munkapultjához, és ha nincs a szagelszívóban világítás, a tűzhely fölé.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}