Fürdőszoba születik

Bárdóczky Andrea, az Andart Lakberendező Stúdió vezetője lesz az idegenvezetőnk: megmutatja, mi a lakberendező feladata, ha fürdőszoba tervezésére kéri fel a megrendelő.

 

 

Egy lelkes fiatal házaspár kért épülő házukhoz segítséget, a mediterrán hangulatra jellemző, meleg földszínek és természetes anyagok előtérbe helyezésével. Ritka lehetőséget kaptunk a kivitelezőtől: még csak a tartófalak álltak, mi jelölhettük ki a válaszfalakat. Sikerült praktikusan, a terek teljes kihasználásával hangulati térelválasztó falakat, és tárolásra is ideális helyeket kialakítani, néhol falfülkékkel kiegészítve. A fürdőszobában helyett kapott a törülközők, piperék tárolására alkalmas beépített szekrény, a mosógép és kazán viszont kikerült a fürdőtérből. Ehhez a tervezés során mi is ragaszkodtunk.

 

ELSÕ MUNKAFÁZIS. Meghallgatjuk az igényeket – dupla mosdó, sarok kád, vécé, bidé, törülközőszárítós radiátor, zuhanyzó, épített mosdó -, és meglátjuk, mi hozható ki az adott térből. Több alaprajzi variáció készül, majd kiválasztjuk a csempéket, szanitereket, csapokat. Időt kell szánnunk arra, hogy végigjárjuk a burkolatforgalmazókat, végignézzük a hatalmas választékot.

 

MÁSODIK MUNKAFÁZIS. A kiválasztott burkolatokból több rajzos megoldást mutatunk be a megrendelőnek, segítve a pontos mennyiségszámítást. Hol van már a négy sor sötét csempe, majd a körbe helyezett bordűrcsík, világos öt sor, majd zárásként egy dekorcsík! A burkolatok sokat változtak az utóbbi években, a lapok nagysága eléri a 120 centit is, de e gazdag méret- és anyagvariációkkal izgalmasabbá tehetjük a fürdőket.

 

Maradjunk jelenlegi példánknál! Ugyan-abból a csempecsaládból két egészen más stílust hozhatunk ki: használtunk modernebb hatásút vagy rusztikusabbat. Megrendelőink az elkészült látványtervek alapján az előbbit választották.

 

HARMADIK MUNKAFÁZIS a kiviteli tervek elkészítése. A burkolónak pontos burkolatkiosztást készítünk a lapok vágásához és a kezdőpontok kitűzéséhez, az épületgépészeknek megadjuk a vizes kiállásokat, hisz nem mindegy, hogy a kiválasztott mosdó süllyesztve van-e a pultban, vagy rajta áll a mosdótál. A csaptelep kiállhat a falból, a mosdóból vagy a kádból. A zuhany keverője lehet paneles, vagy falba épített y-boksz. A villamos kiállás is pontos megjelölést kíván, a tükrök megvilágítása is a mi feladatunk, ráadásul a konnektorok elhelyezése sem mellékes egy vizes helyiségben. Ha ezek a tervek nem állnak rendelkezésünkre, a villanyszerelő és az épületgépész folyamatosan keresztkérdésekkel bombáz bennünket. A burkolás során aztán rájövünk mindennek a fontosságára: kezdődik a visszabontás, az újabb csempék rendelése, vagy életünk végéig nézhetjük a végiggondolatlan tervezés, vásárlás következményeit.

 

Annyi bizonyos: a bontásnál mindig olcsóbb a lakberendező!

 

NÉVJEGY
Bárdóczky Andrea lakberendező a képző- és iparművészeti technikum grafika szakán sajátította el rajztanulmányait. Diplomáját a Junior Art Centerben, Bánáti Jánosnál szerezte, 2000 óta tagja a Lakberendezők Országos Szövetségének. Néhány éve Erdélyi Krisztina építész-lakberendezővel dolgozik együtt, akivel remekül kiegészítik egymást, hiszen építésztervezői jogosultságot igénylő feladatokra is vállalkozhatnak. Munkáikban a harmóniát és a praktikusságot célként kezelik, az utolsó fázisig figyelemmel kísérve a tervek megvalósulását.
Elérhetőségek:
e-mail: andart@externet.hu
Telefon: 30/952 1042
www.andart.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop