Különleges konyha, különleges lakás

E hónapban a konyha áll lapunk középpontjában. Hermann Adél lakberendezőtől egy különleges konyha-tervet kértünk: a félköríves konyha egy férfi lakásába készült, amelyet egyterűvé alakított át a tervező, fiktív körívekkel választva el a lakófunkciókat.

 

 

Egy átlagos, nem túl jó beosztású lakás egyterűvé alakításával keresett meg a megrendelő. Szerencsénk volt, a ház szerkezete lehetővé tette a válaszfalak kibontását. A lakás új elrendezésében a lakófunkciók egy térbe kerültek fiktív körívekkel elválasztva, ezért a szoba felé is nyitott (amerikai konyha) íves konyha készült.

 

 

IGÉNYFELMÉRÉS. Igényfelméréssel kezdjük a konyhatervezést: milyenek a főzési szokások, milyen a tárolási igény és milyenek a konyhagépek. Jelen példánkban a tulajdonos egyedül él, ritkán főz, akkor is csak egyszerű ételeket, viszont ha barátai meglátogatják, gyakran készít különleges italokat, koktélokat. Így állt össze a nem túl nagy, de praktikus konyha, bárpulttal kiegészítve.

 

Ha a konyha egyedileg készül, a tervezés során figyelembe kell venni a helyiség adottságait, a technológiai sorrendet, a műszaki paramétereket, az ergonómiai szempontokat és nem utolsósorban a legyárthatóságot.

Technológiai sorrend, jobbról haladva:
– Tárolás: hűtő – a pultnál magasabb, lezárja, takarja a konyhát.
– Előkészítés: üres pultfelület, mosogató alul hulladékgyűjtővel. A bárpult takarja, így a szobából nem látható a „rendetlenség”.
– Főzés: tűzhely – a külső fal közelsége lehetővé teszi a páraelszívó kivezetését.
– Tálalás: asztal – amelyet körülölel a negyed köríves konyha.
– Utómunka: mosogatógép – beépítve a tűzhelybe, helytakarékossági okból.
Kiegészítésképpen kamraszekrény került a tűzhellyel szembe, amelyben a mikró is helyet kapott.

DIZÁJN. Amikor összeállt a funkcionális kiosztás, jöhet a dizájn, amit az elképzelésen kívül a következő szempontok is befolyásolhatnak: ár, minőség, praktikusság, tisztán tarthatóság, legyárthatóság, leszállítási idő. Ezek végiggondolásával alakul ki a szekrénykorpusz, az ajtók, a munkapult, a fogantyúk és egyéb kiegészítők, díszítő elemek, burkolat anyaga, színe, a szerelvények és az alkalmazott világítás típusa.

KIVITELI TERVEK. Ha mindez megvan, el kell készíteni a kiviteli terveket, amelyek alapján dolgoznak a kivitelezők. Szükség van bútortervre, burkolatkiosztás-tervre, világítástervre, esetleg építési-bontási tervre. Ezek a tervek méretarányos, bekottázott, magyarázattal ellátott alaprajzokat és falnézeteket tartalmaznak.

SZEMÉLYES FELÜGYELET. A kiviteli terv sokszor nem elég, különösen nem akkor, ha egyedi vagy szokatlan dolgot akarunk létrehozni. Ilyenkor a lakberendező részt vesz a kivitelezésben is, ügyel, hogy a terveknek megfelelően menjen a munka. Például a kiviteli tervek mellett nagy segítség a burkolónak a helyszínen kimért és berajzolt igazodási, rakásirány, vagy a villanyszerelőnek a falra felrajzolt szerelvényhelyek.

Az elvárás szerint fényes felületek kerültek a konyhába, férfias színekben. A bútorfront mélybordó, magasfényű festett MDF lap, felül opálüveg ajtókkal. Az íves munkalap, a be-épített mosogató és a bárpult fekete gránitra emlékeztető Wilsonart anyagból készült. A konyha a szoba felől íves, de belülről a bútor szegmensekből áll, a kivitelezhetőség és az ár miatt. A munkapult viszont íves, ezért kellett olyan anyagot választani, amelyből egy darabban elkészíthető. A padlóra apró tükördarabokkal megspékelt fényes fekete és törtfehér gres lap került. A pult feletti falat különböző árnyalatú zöld üvegmozaik borítja. Mindehhez króm lábú átlátszó üveg körasztalt és fényes fekete műanyagülőkés székeket választottunk, a konyhagépek inox anyagból készültek.

NÉVJEGY
Hermann Adél lakberendező, dekoratőr.
Huszonkét éve dolgozom dekoratőrként, tíz éve lakberendezőként.
Az Art Veresegyházi Stúdióban végeztem, Ceglédi Kovács István tanítványaként, azóta vagyok tagja a Lakberendezők Országos Szövetségének, majd 1998-ban Lakatos Emesével megalapítottuk az LH Vonal Stúdiót, amellyel elnyertük az „Év Lakberendezője 2003” címet. A lakberendezői munkát a vázlattervektől a kivitelezésig vállaljuk. Mottónk: funkció, harmónia, egyéniség.

Elérhetőségek: hermann.adel@lhvonal.hu
www.lhvonal.hu – 30/ 954 78 75


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop