Különleges konyha, különleges lakás

Különleges konyha, különleges lakás

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

E hónapban a konyha áll lapunk középpontjában. Hermann Adél lakberendezőtől egy különleges konyha-tervet kértünk: a félköríves konyha egy férfi lakásába készült, amelyet egyterűvé alakított át a tervező, fiktív körívekkel választva el a lakófunkciókat.

 

 

Egy átlagos, nem túl jó beosztású lakás egyterűvé alakításával keresett meg a megrendelő. Szerencsénk volt, a ház szerkezete lehetővé tette a válaszfalak kibontását. A lakás új elrendezésében a lakófunkciók egy térbe kerültek fiktív körívekkel elválasztva, ezért a szoba felé is nyitott (amerikai konyha) íves konyha készült.

 

 

IGÉNYFELMÉRÉS. Igényfelméréssel kezdjük a konyhatervezést: milyenek a főzési szokások, milyen a tárolási igény és milyenek a konyhagépek. Jelen példánkban a tulajdonos egyedül él, ritkán főz, akkor is csak egyszerű ételeket, viszont ha barátai meglátogatják, gyakran készít különleges italokat, koktélokat. Így állt össze a nem túl nagy, de praktikus konyha, bárpulttal kiegészítve.

 

Ha a konyha egyedileg készül, a tervezés során figyelembe kell venni a helyiség adottságait, a technológiai sorrendet, a műszaki paramétereket, az ergonómiai szempontokat és nem utolsósorban a legyárthatóságot.

Technológiai sorrend, jobbról haladva:
- Tárolás: hűtő - a pultnál magasabb, lezárja, takarja a konyhát.
- Előkészítés: üres pultfelület, mosogató alul hulladékgyűjtővel. A bárpult takarja, így a szobából nem látható a „rendetlenség”.
- Főzés: tűzhely - a külső fal közelsége lehetővé teszi a páraelszívó kivezetését.
- Tálalás: asztal - amelyet körülölel a negyed köríves konyha.
- Utómunka: mosogatógép - beépítve a tűzhelybe, helytakarékossági okból.
Kiegészítésképpen kamraszekrény került a tűzhellyel szembe, amelyben a mikró is helyet kapott.

DIZÁJN. Amikor összeállt a funkcionális kiosztás, jöhet a dizájn, amit az elképzelésen kívül a következő szempontok is befolyásolhatnak: ár, minőség, praktikusság, tisztán tarthatóság, legyárthatóság, leszállítási idő. Ezek végiggondolásával alakul ki a szekrénykorpusz, az ajtók, a munkapult, a fogantyúk és egyéb kiegészítők, díszítő elemek, burkolat anyaga, színe, a szerelvények és az alkalmazott világítás típusa.

KIVITELI TERVEK. Ha mindez megvan, el kell készíteni a kiviteli terveket, amelyek alapján dolgoznak a kivitelezők. Szükség van bútortervre, burkolatkiosztás-tervre, világítástervre, esetleg építési-bontási tervre. Ezek a tervek méretarányos, bekottázott, magyarázattal ellátott alaprajzokat és falnézeteket tartalmaznak.

SZEMÉLYES FELÜGYELET. A kiviteli terv sokszor nem elég, különösen nem akkor, ha egyedi vagy szokatlan dolgot akarunk létrehozni. Ilyenkor a lakberendező részt vesz a kivitelezésben is, ügyel, hogy a terveknek megfelelően menjen a munka. Például a kiviteli tervek mellett nagy segítség a burkolónak a helyszínen kimért és berajzolt igazodási, rakásirány, vagy a villanyszerelőnek a falra felrajzolt szerelvényhelyek.

Az elvárás szerint fényes felületek kerültek a konyhába, férfias színekben. A bútorfront mélybordó, magasfényű festett MDF lap, felül opálüveg ajtókkal. Az íves munkalap, a be-épített mosogató és a bárpult fekete gránitra emlékeztető Wilsonart anyagból készült. A konyha a szoba felől íves, de belülről a bútor szegmensekből áll, a kivitelezhetőség és az ár miatt. A munkapult viszont íves, ezért kellett olyan anyagot választani, amelyből egy darabban elkészíthető. A padlóra apró tükördarabokkal megspékelt fényes fekete és törtfehér gres lap került. A pult feletti falat különböző árnyalatú zöld üvegmozaik borítja. Mindehhez króm lábú átlátszó üveg körasztalt és fényes fekete műanyagülőkés székeket választottunk, a konyhagépek inox anyagból készültek.

NÉVJEGY
Hermann Adél lakberendező, dekoratőr.
Huszonkét éve dolgozom dekoratőrként, tíz éve lakberendezőként.
Az Art Veresegyházi Stúdióban végeztem, Ceglédi Kovács István tanítványaként, azóta vagyok tagja a Lakberendezők Országos Szövetségének, majd 1998-ban Lakatos Emesével megalapítottuk az LH Vonal Stúdiót, amellyel elnyertük az „Év Lakberendezője 2003” címet. A lakberendezői munkát a vázlattervektől a kivitelezésig vállaljuk. Mottónk: funkció, harmónia, egyéniség.

Elérhetőségek: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.lhvonal.hu - 30/ 954 78 75


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}