Furcsa szépség

Retró, szerelem, Balaton
Ékszerdoboz a Mecsek-oldalon
Játékosság padlótól plafonig

A címet egy orosz fotográfustól, Alexander Khokhlovtól kölcsönöztük. Fekete-fehér felvételsorozatán festett női arcok lényegülnek át optikai illúzióvá. Loydl Péter belsőépítész otthonában nem ez az egyetlen furcsa szépség: szemünk előtt az eredeti födémgerendázat, és van egy óriási ytong doboz is a lakásban…

furcsa 720

Orgonabokrok védik Buda hangulatos utcájában a százéves házat. A sokat látott egykori fogadót már réges-régen családok lakják, nem egyszer átalakították, eredeti bejárata ma Péter otthonába nyílik. Amit most látunk, évekig érlelte magában vendéglátónk. Álmodozott, osztott-szorzott, kivárta azt a pontot, amikor úgy tudja elindítani a hatalmas munkával és tökéletes átalakulással járó felújítást, ahogyan az lakóként és belsőépítészként egyaránt a legnagyobb örömöt okozza a számára. Leomlott az összes válaszfal, maradt hatvan négyzetmétert ölelő, négy fal. Eltűnt a fehér vakolat, egy falon előcsalták az öreg téglákat, a többit kellemes barnára festették. A régi, nyikorgó parkettát és a hidegburkolatot betonaljzat váltotta. A lakás hangulatát alapvetően meghatározó látványosság, a több mint négy méter magasban feltűnő eredeti födémgerendázat a bátrak ajándéka. Ahogyan lehullottak az első vakolatdarabok a több emberöltőt kiszolgált épület mennyezetéről, teljes szépségében megmutatkoztak az eredeti födémgerendák. Csupán a gerendaközi réseket szüntették meg, minden más csak elvett volna a hatásból. A szabadsággal a legnehezebb bánni. Ha a képzett otthonteremtő feladatát, felelősségét firtatjuk, a nagyívű tervezés és a lakókomfort, a kimunkált stílus és a kirakatotthon „kötélhúzó mérkőzésének” nagy a tétje. De hol játszhatna felszabadultabban a belsőépítész, ha nem a saját otthonában?! Péter (tervezői) szabadságvágyához kétség sem fér: miután minden válaszfalat lebontottak, furcsa szépséget, egy hat négyzetméteres ytong szerkezetű dobozt építtetett, ami merőben újszerű megközelítése a körbejárható térhatárolásnak, a gépészet elrejtésének, a gardróbszekrény, valamint a vizes helyiségek, a zuhanykabin és a vécé kialakításának. Pedig ez történt! De olyan apró „szabadságmorzsának” is örül, mint a lágyan földre omló függönyözés, ami Péter szerint minden ablakot megilletne, de amit a könnyű takarítás, porszívózás praktikuma legtöbbször felülír.

A karakteres színvilág, a nagy belmagasságnak járó bútorozás, a különleges dísztárgyak, a saját tervezésű szőnyeg a láb alatt, a pazar sötétítőfüggöny mind-mind a kimunkált stílus irányába mutat, de még jókor megáll, így kirakat helyett kellemes otthont kapunk. Szerepe van ebben annak is, hogy Péter hagyta – és merte – a tárgyakat beszédbe elegyedni velünk. A Kínából érkezett Buddha-fejet nem lehet nem megérinteni, a távol-keleti kultúra iránti vonzalom mázsás darabja mellett a kalligráfia, a japán szépírás művészetének kellékei, az ecsetek is a nappali díszei. És persze a kortárs fotóművészek vászonra nyomott felvételei, amelyek kicsit „bekoszolják” a stílustisztaságot. E ponton közelebb kerülünk Péter művészi gondolkodásához is, hiszen a megkomponáltság, a geometriai formák szeretete és az optikai illúzió az otthonának is furcsa szépsége.

Loydl Péter belsőépítész: www.peterloydl.com

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop