Fókuszban a fenntartható jövő

Hogyan kerüljük el az árverést –
Felturbózott lakások
Spórolni vágyók figyelem!

Ötödik Passzívház-konferencia volt Budapesten 2014. december 5-én. Ezen a napon egész napos szakmai konferenciát tartott a Nemzetközi Passzívház Szövetség (IPHA) és a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ), bemutatva a legújabb építésű magyar passzívházakat, illetve az építőanyagok, passzívház-komponensek gyártói ismertették az új technológiákat.

fenntart720

A konferencián többször szó esett arról, hogy a szűkülő természeti erőforrások, ugyanakkor növekvő energiaárak és nem utolsósorban a törvényi szabályozások szigorodása is azt a tendenciát vetítik előre, hogy a jövőben alapvető követelmény lesz az energiahatékony épületek kialakítása, legyen az új építésű családi ház vagy akár közcélokat kiszolgáló, átalakított intézmény – akár iskola vagy óvoda. (Az utóbbira konkrét – magyar! – példákat is láthattunk. )

Mindenképpen ki kell emelni az első magyar 100 lakásos minősített passzívházat, amely összefogásban is példa értékű, hiszen az építtetőnek, a gépészetért felelős személynek és már a gyártónak is a tervezés szakaszában meglévő együttműködése eredményezte a kivitelezés sikerét. Hiszen minél előbb történik az egyeztetés, annál költséghatékonyabb és igényesebb lehet a végső kivitelezés, gondoljunk csak akár az egyedi tervezésű nyílászárókra, amelyeknek passzívház esetében különös szerepük van. Természetesen az élhető környezet megteremtése is elengedhetetlen, ez pedig passzívház esetében nagymértékben a megfelelő fény- és klimatikus viszonyok megteremtésén alapul, így nagyon fontos a megfelelő szellőztető- és hővisszanyerő rendszerek kialakítása is, ahogyan ezt cége képviseletében több előadó is bizonyította.

A konferencia tematikájában helyet kapott az innováció és szakmai újdonságok mellett a magyar szakpolitika és oktatás is. A rendezvény azonban mégsem csak a szakmabelieket célozta, hiszen célja volt az újdonságok ismertetésén túl az is, hogy a közvélekedésbe is beépüljön az energiahatékonyság fontossága. Egyelőre azonban még a fogalmak is tisztázásra szorulnak. Nem mindegy ugyanis, hogy egy épület valóban passzívház, avagy „ultra energiahatékony” épület. A gyakorta elhangzó téves megfogalmazás, miszerint valami „passzívház közeli” vagy „majdnem passzívház” ugyanis megtévesztő lehet, „hamisminőségi víziót kelthet” – hívta fel a figyelmet Benécs József, okleveles gépészmérnök, minősített passzívháztervező és – oktató.

Szó esett a mérések fontosságáról is – az értékek ugyanis változhatnak, s a kiértékelés módja is árnyalhatja az összképet. A rögzítések, szigetelések fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni, valamint érdemes szem előtt tartani az újrahasznosítási szempontokat – mind a gyártás, mind az építőanyagok felhasználása során, hiszen egyre fontosabb szempont a minél kisebb „ökológiai lábnyom” az építtetésben is. A gyakorlati tapasztalatok ismertetése révén az előadások hasznos információkkal szolgáltak a szakma képviselői, az érdeklődő potenciális építtetők, ingatlanfejlesztők és beruházók számára is.

Tihanyi-Konda Szilvia

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop