Európa legmenőbb faluja

Téli varázslat
Irány a vidék!
Kerti faház – esztétika és funkcionalitás

vertikalis kert

Tihany nyerte el a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának szervezésében meghirdetett 2014. évi Európai Falumegújítási Díjat, elsőként a volt szocialista blokk országaiból. A település építési koncepciójának kidolgozásába civil szervezeteket is bevontak.

Erwin Pröll, az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Szövetség az elnök értékelésében kifejezetten kitért arra is, hogy a díjat most először kapta az egykori vasfüggöny mögötti település. Szólt arról is a település polgármestere, hogy az önkormányzat által kezdeményezett fejlesztések valóságos láncreakciót indítottak be, a beruházásokba bekapcsolódtak a helyi vállalkozók, valamint a bencés apátság és a nemzeti park is.

A Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkára, Kis Miklós Zsolt szavai szerint az Európai Unió eddig is támogatta a vidék fejlődését, népességmegtartó képességét, külön pályázatokat írtak ki erre a célra. A következő hét évben – ami tulajdonképpen már megkezdődött – sem lesz ez másként. Annyi változás van, hogy a vidékfejlesztésre szánt források elérésére szóló pályázatokat a Miniszterelnökség fogadja majd be. Bizonyos, hogy hamarosan elkészül a következő hét évre vonatkozó fejlesztési irányelvek gyűjteménye. Ennek megfelelően lehet majd a terveket megvalósítani.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára örül annak, hogy éppen egy olyan település kapta ezt a rendkívül nívós elismerést, amelynek ő az országgyűlési képviselője. Gratulált az önkormányzatnak és mindenkinek, aki részt vett a fejlesztések megvalósításában. A továbbiakban Korzenszky Richárd bencés szerzetes, a tihanyi apátság perjele hozzászólására reagálva azt kívánta, hogy a jövőben is őrizzék meg ezt a szépséget, ápoltságot, rendezettséget, amelyet a mostani fejlesztésekkel elértek. Csak így valósítható meg, hogy az itt lakók és a vendégek egyaránt jól érezzék magukat. Ezzel teremtenek munkahelyeket, amelyek ugyancsak ezeket a célokat szolgálják.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára figyelemmel kísérte a pályázati folyamatot. Elmondta: a magyar települések közül Tihany mellett a Borsod megyei Komlóska vesz részt majd a Svájcban szeptember 11. és 13. között megtartandó díjátadási ünnepségen.

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop