Építsünk teraszt telifából!

Kreatív térnyerés toló- és harmónikaajtókkal
GRUNDFOS ALPHA2 – a fűtési rendszerek keringető szivattyúja
Fiatalító kúra kompozit teraszoknak

Érdekes barkács-hullám járja be Európát. A családi otthonok mellé telepített fateraszok hulláma.A történet a hetvenes évek közepe táján indult az Egyesült Államokban. Decking volt a kulcsszó és a családi házak ekképpeni „terjeszkedése” tűzvész gyorsaságával hódította meg az egész országot.

 

 

Az ötlet Európában először Angliába „gyűrűzött” be, a 90-es évek elején robbant az új módi. A British Decking Association adatai szerint a faterasz építés pénzben kifejezett értéke 1990-ben kb. 3 millió font volt, mely 2010-re 130 millió font (46 milliárd forint) értékűre nőtt. Ma Franciaország a faterasz-építés legforróbb piaca.

Európában körülbelül 15 millió m3 telített fát használnak fel évente, természetesen nem csupán teraszépítésre. A magyarországi telített fafelhasználás becslésünk szerint nagyságrendileg nemigen haladja meg az egy pár ezer köbmétert.

Mi az oka ennek a teraszépítési világhullámnak? A racionális okok feltétlenül felülírják a divatszempontokat.

* Egy méretes terasszal, legalábbis az év melegebb felében, tetemesen kibővítjük házunk lakóterét. Általában nem az utca, hanem a kert felé. Nyaralhatunk, reggelizhetünk, vacsorázhatunk, pihenhetünk házunk közvetlen folytatásában.

* Egy teraszt építeni nagynyomáson korhadás ellen kezelt borovi fenyőfából – telifából – radikálisan alacsonyabb költségvonzattal jár, mint bármi más építöanyagból, legyen az kő, tégla, beton vagy keményfa.

* Kis kézügyességgel és némi barkács-lélekkel a feladatot bárki maga kivitelezheti.

* A mikrobordásra gyalult járófelületen kívül a párnafákat is Telifából ajánlatos készíteni. A mikrobordás járófelület kényelmes, csúszás- és tócsamentes, ápolt hatást keltő külső.

* A Telifa Zrt a Telifára 15 éves garanciát nyújt korhadáskárok ellen.

 

{gallery}images/stories/epites_felujitas/2013_06/telifa{/gallery}

 

Mi az, hogy nagynyomású fatelítés?

Egy technológia, ami elsősorban a borovi fenyő tartósítására szolgál. Egyéb fafajok telíthetősége változóan eredményes.

Marad tehát a borovi fenyő. A rakatokat kis kocsikon betoljuk egy nagy, nyomásálló autoklávba. Először magas fokú vákuumnak tesszük ki a belteret, ezzel a fa mikro-üregeit levegőtlenítjük. Ezután a fakezelő oldatot ráengedjük a levegőtlenített fára és a nyomást az autoklávban az atmoszférikus nyomás 14-szeresére emeljük és egy ideig ezen a nyomáson tartjuk. Néhány óra után a nyomást megszüntetjük, folyadékot leengedjük és a farakatokat hordozó kocsikat az autoklávból kihúzzuk. Készen van a telített fa, a Telifa.

telifa.hu

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop