Te mire költenéd a rezsit?

A közel négy hónapja zajló és minden pillanatban online is követhető mérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a nyáron hőszigetelt házban élő család ezen időszak alatt nagyjából fele annyi energiát használt fűtésre, mint a szigeteletlen házban élő család.

 

knauf

 

A kísérletre jelentkező 179 közül kiválasztott Attila és családja nem csupán arról számolt be, hogy csökkent a rezsijük, de a hőérzetük is jobb, azaz komfortosabban érzik magukat a 22oC hőmérsékletű otthonukban.

Összefoglalva tehát Attiláék már most kevesebb a rezsit fizetnek, és a 8-10 év megtérülés után pedig hosszú évtizedeken át élvezhetik a tartósan kisebb költségeket és kellemes beltéri klímát.

Érdekesség, hogy feltehetőleg az áramköltségeken is spórolni fognak. Hogyan?

Kövesd nyomon a mérések eredményeit és elemzéseinket a nalamszigetelnek.hu oldalon és hírleveleinkben arról, hogy miért érdemes hőszigetelni, hogyan lehet a rezsit tartósan csökkenteni.

Mit jelent mindez a lakók számára?
Tendenciák, érdekességek szakmai nyelven, de közérthetően

A Lengyel Ágoston, építészmérnök vezette Pannon Építőműhely Kft. szakemberei a felmérés indulása óta eltelt közel négy hónap alatt – szeptember 27. és január 20. között – figyelemmel kísérték, hogyan alakult a két épület által felhasznál fűtési energia mennyisége.
Mára az is látszik, hogy nem csak a gáz, de az áramfogyasztásban is megtakarítás várható.
A Knauf Insulation Kft. szakmai partnere elemzései alapjául szolgáló adatok a nalamszigetelnek.hu oldalon online nyomon követhetőek.

1. Közel négy hónap alatt fele annyi fűtési energiafelhasználás
A korábbi hónapokhoz hasonlóan a szigetelt és szigeteletlen épület fűtési célú energiafogyasztása kumulált összehasonlításban továbbra is jelentős különbséget mutat: egyértelmű tendencia, hogy az „olló” tovább nyílik. A kísérlet kezdete óta január 20-ig eltelt időszakban a szigetelt épület kevesebb, mint a fele fűtési energiát használt fel, mint a szigeteletlen épület!

2. A napi fűtési célú energiafogyasztás is átlagosan a fele a szigetelt házban
A vizsgált időszakban, december 11 és január 20. között a napi átlaghőmérséklet -2 és +10 oC között változott. Az adatok napi szintű elemzésén továbbra is megfigyelhető hogy a szigetelt ház a szigeteletlen épülethez képest, ebben az időszakban is mintegy fele mennyiségű fűtési célú hőenergiát fogyasztott.

3. A hőszigetelt házban a kazán naponta csak 3x kapcsol be
Az adatok órás felbontású, részletesebb elemzésével megállapítható, hogy leghidegebb napon, december 11-én, amikor a napi középhőmérséklet -2 oC körül volt, a hőszigetelt házban szokás szerint a kazán mindössze 3 alkalommal kapcsolt be. Napi összesítésben a szigeteletlen ház 0,439 GJ energiát, míg a szigetelt ház 0,188 GJ energiát használt fűtésre.
A korábbi elemzésekhez hasonlóan a szigeteletlen épületben a napközbeni időszakban és az éjszakai időszak nagy részében a kazán folyamatosan üzemelt, míg a szigetelt házban a reggeli felfűtés után csak egy déli és esti periódusban kapcsolt be.

4. A gázfogyasztás mellett az áramfelhasználás is csökken
A kísérelt indulása óta eltelt közel négy hónapot figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a szigeteletlen házban majdnem háromszor több ideig üzemel a kazán, mint a szigetelt házban. Így például a december 8-i napon a szigeteletlen házban 48 negyedórában kapcsolt be a kazán, míg a szigetelt házban csupán 17 negyedórában.
Ezen tény az energia-megtakarítás és a kazán élettartamának meghosszabbodása mellett további költségmegtakarítást tesz lehetővé. Ugyanis ennek a működésnek köszönhetően a keringtető szivattyú is mintegy harmada elektromos energiát fogyaszt, ami ugyan egy-egy óra alatt elenyésző költséget illetve költségmegtakarítást jelent, ám a teljes fűtési szezon alatt a különbség már 10.000 Ft-os nagyságrendű is lehet.

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop