Portalanítás felsőfokon

Egy lakást manapság nem csupán a divatos építészeti és lakberendezési megoldások tesznek korszerűvé, legalább ilyen fontos kritérium a lakók teljes kényelmét szolgáló gépészeti megoldások alkalmazása. A fűtés, a vízellátás és a riasztás mellett így természetesen újabban már a porszívó is lehet központi, megkönnyítve a takarítást és a levegővételt.

 

 

A gyártók viharos gyorsasággal rukkolnak elő a porszívók újabb és újabb generációjával, melyek között nem is olyan könnyű eligazodni. Mekkora legyen a teljesítménye – Eldobható vagy üríthető porzsákos legyen – Netán komplett takarítógépet vegyünk – Válasszunk esetleg központi porszívót – Csupán néhány kérdés, melyet a hétköznapokban egyáltalán nem periferikus por elleni harc vet fel.

 

Por-mérték
Korszerűsítéskor, különösen építkezéskor nem árt számot vetni addigi tapasztalatainkkal. Egy, a kor követelményeinek kívül-belül megfelelő gép több tízezer forintba kerül, ha papír porzsákos modellről van szó, a beszerzési árhoz tegyük hozzá az eldobható gyűjtőzacskókra fordítandó összeget. Több évre kalkuláljunk, hiszen porszívót nem cserél olyan gyakran az ember. Az ár-érték arány mérlegelésekor ne hagyjuk figyelmen kívül a központi porszívó kiépítésének lehetőségét sem. Egy 100-120 négyzetméteres lakásban anyag- és munkadíjjal együtt 60-100 ezer forintból kihozható a belső csőhálózat, további 200-250 ezer forintba kerül a motor, a tartozékok és a beüzemelés. Elsőre túl drágának tűnhet a mintegy 250-350 ezer forintos ár, ám az élettartamot figyelembe véve könynyen kiderülhet, hosszú távon megéri a beruházás. Modelltől függően 700-800 üzemóra – körülbelül 5-6 év – elteltével válhat esedékessé karbantartás, és a rendszer élettartama lényegesen meghaladja a kézi gépekét. A forgalmazók a központi berendezésre egy-két év cseregaranciát vállalnak.

Tökéletes portalanítás
A központi porszívó a kézi berendezésekéhez képest akár 70-100 százalékkal nagyobb szívóerejének köszönhetően az allergiás tünetekért felelős poratkát és ürülékét is hatékonyan eltávolítja. Hagyományosan porszívózáskor a gépből kiáramló levegő milliónyi pollenszemcsét röppent szerteszét, melyek ugyancsak irritálják az arra érzékenyt. A központi porszívónál zárt csőrendszeren keresztül a központi tartályba távozik a por, a vele együtt beszívott levegő pedig a szabadba, nem pedig a frissen takarított lakásba kerül. Magát a gépet ugyanis nem a lakótérbe, hanem valamilyen kiszolgálóhelyiségbe, garázsba, pincébe, illetve már kész lakás esetén például az erkélyre telepítik. Így a motorkifúvó a szabadba vezethető.

n Lépcsőzés nélkül
A központi porszívó egy, az aljzatban (utólagos kiépítéskor a fal és a padló találkozásánál a falazatban) kiépített csőhálózatból, a megfelelő helyeken kialakított fali csatlakozókból, a motort és a porgyűjtőt tartalmazó központi berendezésből, valamint hordozható gégecsőből és szívófejből áll. Az alapkészlet kiegészíthető gégecsőtartóval, teleszkópos nyéllel, vízülepítő tartállyal, egyes modellekhez konyhai szemétlapátadapter is rendelhető. Aki maga szeretné ki-be kapcsolni a készüléket, választhat kapcsolóval felszerelt takarító készletet is. A legfontosabb, hogy takarításkor nem kell lépcsőn le-föl cipelni, szobáról-szobára hurcolni a porszívót. A szívófejet egy – a megszokottnál természetesen hosszabb – gégecső segítségével csupán a lakás egyes helyiségeiben lévő aljzathoz kell csatlakoztatni, és a rendszer automatikusan működésbe lép.
Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha a poron kívül valami mást is felszippantunk, hiszen ez még a leggondosabb háziasszonnyal is előfordul. Nem kell attól tartani, hogy a csőrendszer eldugul: ami átmegy a közvetlenül a fali csatlakozó mögé beépített könyökelemen, az eljut a központi porgyűjtőbe, ahonnan kiszedhető. Vizes takarításra a készülékek csak a fali csatlakozó és a gégecső közé beiktatott vízülepítő tartály közbeiktatásával válnak alkalmassá, de akkor is csak szívni képesek a vizet, visszaspriccelni nem.

A központi porszívó kiépítése
1. Alapszerelés: a csőhálózat kiépítése, a fali csatlakozók és a légkifúvó
kialakítása, a motor helyének kiképzése
2. A központi gép és fali csatlakozók felszerelése, valamint a rendszer
beüzemelése. A két fázis között akár több év is eltelhet.
Az árajánlathoz szükséges a lakás alaprajza, hiszen az anyagszükséglet,
a munkadíj, a szükséges gépkapacitás ennek ismeretében adható meg.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop