Egyedi víztisztítók

Az elmúlt évek jelentős szennyvízberuházásai ellenére hazánkban még sok településen, sőt a főváros jelentős részében megoldatlan a szennyvíz elvezetése és tisztítása. A szippantási költségek megspórolása érdekében az emberi találékonyság határtalan, márpedig ily módon saját közvetlen környezetünket szennyezzük, pusztítjuk az élővilágot. Megoldás pedig létezik, válogathatunk a különböző típusú házi szennyvíztisztítók között.

 

 

A házi szennyvíztisztítóban a lakásban keletkező szennyvíz több kisebb tartályon halad keresztül, miközben különböző leválasztó eszközökkel, szűrőkkel, keveréssel, levegőbefúvással, speciális baktériumok adagolásával történik a mechanikai és biológiai tisztítás. A leülepített szerves anyagot általában kétévente szippantással távolítják el, a több feldolgozási fázison túljutott, a környezetre már ártalmatlan víz gyökértéri öntözésre alkalmas.

 

A kis tisztítóművek kapacitása három-négy fős család kiszolgálásától a félszáz lakót ellátó változatig terjed.

n Vasbeton és acél
Kaphatók víztisztítók monolit vasbetonból, rozsdamentes acélból, műanyagból.
A többkamrás betonmedencék igen nagy súlyúak, de stabilak és tartósak. A tárolómedencét válaszfalak osztják három részre. Az első rekesz az ülepítő akna, ahol a durva szennyeződések ülepszenek ki, a második aknában megy végbe a szennyvíz biológiai tisztítása. A harmadik az utótisztító medence.
Forgalomban van olyan saválló acél berendezés, melynek hengeres testében négy kamra található: a mechanikus előtisztító, a denitrifikáló rész, az oxidációs, nitrifikáló tartály és az utóülepítő.
A belső levegőztetés, cirkuláció és keverés membránszivatytyúval történik, melyet a tisztítón kívül helyeznek el.

n Műanyag
tisztítóművek
Jóval kisebb súlyúak, olcsóbbak és könnyebben telepíthetők a műanyag tisztítóművek, melyeknek szintén több változata kapható a kereskedelemben.
Az egyik háromrészes polietilén oldóaknájú, kiegészítő elemei az osztóakna, a csövek, a szellőzőkészlet és az elszivárogtató dréncsövek. Szükség van szivárogtató árokra is, melyet sóderral vagy zúzott kővel kell kibélelni.
Népszerű a hazai gyártmányú kétaknás oldómedence. A polipropilén műanyaglemezekből hegesztett berendezés a szennyvíz mechanikai, részbeni biológiai tisztítására alkalmas. Az előkezelt vizet további kiegészítő kezelésnek kell alávetni. Ezt elvégezheti a kert talaja, a helyszínen épített homokszűrő vagy gyári szűrőedény.

n Terv és engedély
A házi szűrőmű nem olcsó mulatság, költsége félmillió forintnál kezdődik, de ha összehasonlítjuk az árát egy-egy családi ház éves vezetéses csatornadíjával, már nem olyan ijesztő az összeg.
Telepítése építésiengedély-köteles és szakemberrel kell megterveztetni.
A tisztított szennyvíz telken belüli elszivárogtatása esetén helyi önkormányzati engedély, vízminőség-védelmi területen, továbbá nyílt árokba vagy esővíz csatornába vezetésnél a helyi szakhatóságok, élővízbe vezetéskor vízjogi engedély is szükséges.
A tisztító nem rontja a kert esztétikai értékét, mivel rendezett terepre telepítik, így csak a fedlapok láthatók a fűben.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop