Készházak sokszínűsége

Készházat építő, forgalmazó cégeknél gyakran elhangzó kérdés, vajon hogyan lehet ezeket az épületeket környezetbe illeszteni, mennyire változatosak a homlokzati, belsőépítészeti megoldások.

 

 

A kivitelezési munkákat minden esetben megelőzi az engedélyeztetési tervek elkészítése. Ahhoz, hogy megfelelő tervdokumentáció készülhessen, ismernünk kell az adott építési telek előírásait, elhelyezkedését, tájolását. A telek megtekintésekor nemcsak az dől el, hogy milyen technológia alkalmas az adott területre, hanem az is, hogy a környezethez milyen elrendezésű, megjelenésű épület illeszkedik a legjobban. Előrelátóan kell kiválasztani a telket: az adott tájban, a szomszéd házak környezetében elképzelésünk megvalósítható-e. Sajnálatos módon korunk jelensége, hogy nem követik a helyi stílust, megtörik a hosszú évek során kialakított egységes arculatot: például a hagyományos alföldi porták közé bekerül egy-egy északi vidéken megszokott rönkház. Ez nemcsak méretében, de külső megjelenésében is kirí a korábban gondosan kialakított területképből. Európa sok országában, az esetek többségében Magyarországon is megkövetelik a régióra jellemző stílusjegyek megjelenítését, így építészetileg is igényes családi házas övezetek jönnek létre.

 

n Tájba illően
A mai készházas technológiák lehetővé teszik az adott környezetbe illő épület kivitelezését. A belsőépítészet területén – leszámítva a kör, gömb és henger forma okozta korlátokat – , szintén biztosított a tervezői szabadság. Típusházaknál a gyártástechnológia és a felhasznált anyagok miatt viszonylag kötött a belmagasság, de költségtöbblettel az egyedi igények is megvalósíthatók. Nincs valóságtartalma annak a hiedelemnek, hogy a készházaknál a későbbi átalakítás, átrendezés áthidalhatatlan problémákat okoz. A megoldási lehetőségek nagymértékben függenek a választott technológiától. A korszerű cégek olyan falszerkezeteket gyártanak, amelyeknél a tűzgátló gipszkartonra bármilyen anyag felragasztható, vagy mechanikai rögzítéssel felhelyezhető.

n Változatosan
A házak külső arculatának kialakításánál Magyarországon gyakran használnak különféle nemesvakolatokat. A képzelet szabadon szárnyalhat: rengeteg szín, több száz árnyalat áll az építtető rendelkezésére, csak választani kell. Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy az összképhez a nyílászárók elhelyezése, a választott tetőhéjalás, és az ezekhez illő lábazat egyaránt hozzájárul. Érvényes ez a készházakra is. A külső megjelenésnél új lehetőségeket jelent az ornamentikai díszítés. A polisztirol habból készített kőutánzat megoldást jelent a könnyűszerkezetes házaknál problémát okozó nehéz homlokzati kőberakásokra, és valósághű, divatigényeket kielégítő megjelenést biztosít.
A fentiek alapján megállapítható, hogy könnyűszerkezetes rendszerrel nemcsak kockaházak építhetők, hanem változatos formájú, egyedi igényű, külső és belső harmóniát sugárzó komfortos családi házak is.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop