Kerti utak, lépcsők burkolata

A jól megtervezett kerti utak lényege a kényelem, a biztonság és az esztétikum, mivel a használati érték mellett a szépen kiépített utak, lépcsők a kert mutatós elemei is. A gondosan megválasztott, kivitelezett burkolat mindig harmonizál a kert stílusával. Elsősorban a természetes anyagok, a kő, a homok, a kavics, a kőzúzalék, a fa a leginkább ajánlható, de népszerűek a fagyálló kerámia járólapok és a műkő is.

 

 

A kerti utak szélessége, anyaga, elkészítésének módja a rendeltetéstől függ. Az ágyásokhoz vezető ösvényeknél elegendő a harminc centiméter szélesség, a gyalogúton viszont jó, ha két ember kényelmesen elfér egymás mellett, ez 90-120 centiméter. Autóbeállókhoz általában 160-200 centiméter széles út szükséges, burkolatnak azonban elegendő két, egymástól 120 centiméterre futó 40-60 centiméteres, erős, színezett betonlapokból, vagy pázsitrácskövekből lerakott sáv is. A pázsitrácskő megfelelő minden olyan felületre, amelynek közlekedési terhelést kell elviselnie, ugyanakkor szeretnénk megőrizni a zöld felületet is.

 

Kavics, murva
A legolcsóbb burkolat az osztályozott kavics és a murva, mutatós peremkövekkel övezve szép utakat építhetünk belőle. Hátránya, hogy rendszeres gondozást, gereblyézést, hengerlést, tisztogatást, gyepszegélynyírást igényel.
A szilárd burkolatot kevesebbet kell ápolni, könnyen tisztítható, időtálló, meglehet költségesebb is. A természetes kövektől a kerámia járólapokig bőséges a választék.

A natúr kő szépsége
A terméskő a legrégibb kerti burkolatok egyike. Egyenletes formájával, szerkezetével, rajzolatával mindig egyedi képet ad. A természetességet megőrizve teszi rendezetté a kertet, épületet. A kő állandóságot és örök értéket képvisel. Ügyeljünk viszont arra, hogy nem mindegyik fajtája felel meg a szabadtéri burkoláshoz, például a márvány és más nedvszívó kövek szétmorzsolódnak a fagytól. A homokkő, a pala, a bazalt, a porphyr, a gránit, a gneisz gazdag választékot kínál. A fűrészelt, pattintott, vagy más megmunkálással kialakított kőlapok is népszerűek, négyszögletes vagy sokszögű lapok formájában vásárolhatók. Különösen divatosak ma a kavics terazzók és a hasított kvarcitok. A tömbök, hasított, vágott lapok betonágyba történő lerakása, betonalapra ragasztása, a tömbök, kockakövek döngölt kavics- és homokágyba helyezése költséges és szakértelmet kíván.

Természetes hatású burkolólapok
Járdák, teraszok burkolására gyakran használt, megbízható és gazdaságos gyári termék az úsztatott műkőlap. Felületét természetes, színes, 5-8 milliméteres gyöngykavics díszíti és teszi csúszásmentessé, kopásállóvá. Hasonló gyártmány a kerti kőlap, ennek felületét terméskődarabkák, szórt zúzalék fedi. Kaphatók nagyméretű, viszonylag olcsó klinker dekorlapok is, de csak pontosan előkészített alapra rakhatók le szépen.
Térkövek betonból
A természetes kőburkoló elemekhez hasonló, betonból gyártott térburkoló kövek változatos alakban, színben készülnek. Hosszú életűek, fagyállóak, csúszás- és repedésmentesek. A leggyakoribb, négyzet, rombusz és tégla alakú burkolókövek művészi variálásával dekoratív útburkolatok alakíthatók ki. Egyes típusok a régi, klasszikus macskakövet idézik, másoknál az egyenetlenül töredezett szélek és élek a természetesség hangulatát keltik. Tovább fokozza a hatást, ha a burkolóköveket füves fugákkal kombinálják. Az – élő fugák” az esővizet felveszik, majd elpárologtatják.

Fagyálló kerámiák
Fagyálló, érdes felületű, ezáltal csúszásmentes kerámialapok számos színben és formában kaphatók. Hatásuk a kerti utakon kissé mesterkélt, steril, de teraszokra, grillező-, pihenőhelyekre elfogadható. Feltétlenül rugalmas, fagyálló ragasztóval, vizet át nem eresztő fugázóval kell lerakni. Gondoskodjunk az aljzatszigetelésről, lejtésről, vízelvezetésről is.

Fa és egyéb
Érdekességként megemlíthetők a fa-, a gumi- és műanyag burkolatok is, ám ez utóbbi kettő inkább illik sportpályákra, gyermekjátszóterekre, mint otthoni járdákra, terekre. Megfelelően felületkezelt, szakszerűen elkészített, vízelvezető alapra fektetett széldeszka, fapadló, rönk, gömbfa, fakocka, törzsből vágott vastag korongok felhasználásával barátságos, színeivel a tájba illeszkedő burkolatok építhetők.

Alapok,
vonalvezetési elvek
A funkciótól és a felhasznált anyagoktól függ az utak szerkezete és a burkolatképzési technika. Gyalogutakhoz szükségtelen a vastag, erős betonalap, megfelel a jól tömörített, 8-10 centiméter vastag murva, salak, sóder vagy kavics ágyazat, erre kerülhetnek a betonelemek, térkövek, terméskő lapok. A terméskő lapok fugáit cementhabarccsal töltik ki, a kisméretű térköveket homokkal hézagolják. A gépkocsibehajtók alapja 15-20 centiméter vastag, tömörített salak, sóder, kavics, vagy zúzottkő ágyazat. Vízelvezető alap nélkül a télen megfagyó víz megemelheti, elrepesztheti a burkolatot. Ha az ágyazóréteg nincs kellően tömörítve, terhelés hatására a burkolat megsüllyedhet. Az útburkolat tartósságát növeli a mélyen elhelyezett szegély, amely erősen tartja, közrefogja a burkolóelemeket. Sokféle szegélyelem kapható készen, de törött járólapok ügyes felhasználásával olcsóbban is elkészíthető. Ne feledkezzünk meg a felületre hulló csapadék gyors elvezetését biztosító oldalsó lejtésről sem.
Az utak vonalvezetése a rendeltetésnek megfelelően geometrikus vagy laza, íves lehet. A garázs, melléképület bejáratához a lehető legrövidebb, egyenes utak a célszerűek. A kert többi részén már játszhatunk a természetbe simuló, ívelt sétautakkal. Az utak nyomvonalát a mindenkori terep is alakítja. Teraszlépcsőket az épület teraszai és a kert közötti szintkülönbség áthidalására, kerti lépcsőket a kerti utakhoz igazítva, az épületek megközelítésére építenek. A szükséges lépcsőfokok számát a lejtő hosszának és a fellépő magasságának aránya szabja meg. A kényelmesen járható fellépő magassága 10-15-17 centiméter, a járófelület optimális szélessége 25-30 centiméter.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop