Egyedülálló módszer: természetes víztisztítás

Az uszodavíz fertőtlenítésében, és ami talán még fontosabb, az ivóvízkezelésben megjelent egy természetes alapú, vegyi anyagokat nem alkalmazó eljárás: az ózongenerátor használata. A magyar feltaláló Nagy József, a Masters 2000 Kft. tulajdonosa, ezzel minden bizonnyal világszenzációt hozott létre. Személyesen nem sikerült találkozni vele: állandóan dolgozik, járja az országot, ezért az internet segítségével mutatjuk be az ózongenerátor feltalálójának tevékenységét, fejlesztéseit, gondolatait.

 

 

– Ne vegye rossz néven, hogy a római jog kérdéseit teszem fel: Ki – Mit – Hogyan – Mi célból – Ezekből nyerhető rövid úton a legtöbb információ, és szeretnénk műszaki tudás nélkül megérteni rendszerét. Kicsoda Ön – Miért és mióta foglalkozik víztisztítással – Hogyan írná le eddigi működését?

 

– 1952-ben Úriban születtem, 23 éves korom óta vagyok önálló, csak egy példa: hat éven keresztül 300 alkalmazottammal az URI lámpát gyártottam a világ számos részére. Később új kihívást kerestem. Mindig a megoldatlan problémák érdekeltek, amelyekkel egyrészt hasznos lehetek, másrészt jól is kereshetek. Az életem a kutatás-fejlesztés jegyében zajlik.
Első lépésben UV-C levegőfertőtlenítő készülékek gyártását kezdtem el élelmiszergyártó üzemek számára. Eközben jelentkezett a vízfertőtlenítés problémája. Az UV csöveit vízbe meríthetővé téve máris jött a következő alkalmazás: az uszodavíz-fertőtlenítés. Az első uszoda UV felszerelése után tapasztaltam, hogy a víz kristálytiszta, de a medence falán megtelepszik az alga. Terveztem egy ezüst-ion leválasztó egységet, amivel a csempézett medencében tökéletessé vált a víz minősége. Műanyag medence esetén az elektromos feltöltődés miatt az ezüst nem használható, helyette az oxigénre bomló H202-vel egészítettem ki.
Az uszodavíz-kezelés vegyszermentes eljárását ezután ivóvíznél is alkalmaztam, az akkori csúcstechnológiának megfelelően, UV ózont felhasználva. Az ózont bekeverem a vízbe, ami UV csövön átengedve egy klórgáztól is agresszívabb kémiailag aktív oxigén atomra bomlik. Ezzel az ivóvíz vastalanítását is megoldottam. Mivel szükségem lett ózongenerátorra, próbáltam vásárolni, de hárommillió forintért ajánlotta egy hazai kft. Sokallottam az árat, így terveztem és legyártottam az első 10 darabos szériát, 150 ezer forintért. A generátor világújdonság lett, teljesen új elvet valósítottam meg. Alkalmazásával soha nem megy tönkre a generátor, akkor sem, ha víz kerül bele.
– Mit talált fel, milyen vegyületet alkalmazott víztisztításra – – – Csak a kiemelkedő újdonságokat említem: először is a korona kisüléses ózongenerátor (rezonancia frekvenciára hangolt párhuzamos rezgőkörön működő nyitott csőkondenzátorban). Ezután az eljárás, a vízkezelésben használt ioncserélő anyagok ioncsere formázására, regenerálására és a regeneráló sóoldat újrahasznosítására, vizek nemkívánatos ionkoncentrációjának csökkentésekor.
Azt tapasztaltam, hogy a magyarországi vízkezelő cégek csak importálnak, itthon összeszerelnek és berendezéseiket jelentős haszonnal hozzák forgalomba. Ez arra ösztönzött, hogy folytassam kutatásaimat a – természetes vízkezelés” területén, a természetben is megtalálható ásványok felhasználásával. A megoldás megszületett, technológiám hírére (melyet bejelentettem szabadalmi oltalomra) leállították az egyik vidéki városunk vízművének arzén-ammónia víz-minőségjavító beruházását. Csak én rendelkezem ugyanis környezetbarát, klór és aktív szén mentes víztisztító eljárással, amely alkalmas arra, hogy a hazánk 800 településének vizét szennyező ammóniát eltávolítsa. Eddig 25 vízműben végeztem próbaüzemet, ennek alapján kaptam engedélyt.
Januárban egy alföldi vízműben próbaüzemet végeztem és a napokban megérkezett a mások számára szinte hihetetlen eredmény: a 2,27 mg/l fluorid tartalmú vízből természetes úton szűrve, mindössze 0,02 mg/l maradt (az EU szabvány: 1,5 mg/l).
– Hogyan kell elképzelnünk ezt a víztisztítási rendszert az úszómedencéknél –
– Kisebb medence esetén (10-150 m3) UV és ezüst ionizátorral kombináltan, nagyobb kommunális medence esetén ózon és UV együttes használatával (mindkettő beépíthető utólag), kiegészítve az ÁNTSZ által előírt vízre és oxigénre bomló hidrogénperoxiddal.
– Mennyire felel meg a hazai víztisztítás az EU-szabályoknak – Az ön rendszere alkalmazható-e tartósan, kommunális célokra?
– Az EU szabványoknak megfelelő magyarországi vízminőség-javító program jelenlegi helyzetéről csak elmarasztalóan tudok nyilatkozni. Jelenleg 1200 falu, város vize nem megfelelő minőségű…Technológiám EU-komfortak, a szűrt víz minősége megfelel az EU direktíváknak. A folyókat, a Balatont is védeni lehetne a befolyó vizek kapilláris ultrafilter technológiával történő szűrésével, és ez baktérium és vírusszűrő is egyben.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop