Gondolkodó otthon

Az elektronikai eszközök robbanásszerű fejlődésének köszönhetően az intelligens megoldások korszakát éljük. Intelligenciával rendelkeznek a bennünket körülvevő eszközök, például az autók, a mosógépek, a mikrohullámú sütők, a szórakoztató elektronikai készülékek. De gondoljuk csak el, mennyi előnye lehet annak, ha lakásunk, házunk is gondolkodik.

 

 

A napi rutinfeladatok megkönnyítése (redőnyök fel-le húzása, öntözés) és a különféle egyedi rendszerek összefogott kezelése mellett az intelligens otthon fő célja biztonságunk növelése és az energia-megtakarítás (a riasztó élesítésekor fogyasztók áramtalanítása stb.).

 

Az intelligens otthon ma már egyáltalán nem utópia, hanem az utóbbi évtizedben végbement árcsökkenésnek köszönhetően egyre szélesebb rétegek számára elérhető valóság.

n Mindent egy kézben
A komplex, intelligens megoldások a következő alrendszerek működtetését fogják össze:
– biztonságtechnika – videomegfigyelő rendszer – szórakoztató elektronika – világítás – fűtés, hűtés – számítástechnika – telefon, kaputelefon – redőny, függöny, reluxa, kapu – öntöző – szauna, jacuzzi és egyéb kényelmi berendezések

n Beavatkozhatunk bárhonnan
A beavatkozás legegyszerűbb módját a fali kapcsolókkal történő kezelés jelenti. Előnye, hogy a rendszer azok számára is kezelhető marad, akik hagyományos, megszokott módon szeretnék használni a házat. Ennél kényelmesebb mód egy kézi távirányító használata. (Ezek száma egy házon belül nincs korlátozva, így akár minden családtagnak lehet sajátja.) Az alkalmazható távirányítók skálája a kijelző nélküli egyszerűbbtől a háttérvilágítással és érintőképernyővel is rendelkezőn át egészen a nagy felbontású színes kijelzős érintőképernyősig terjed. Az említett távirányítók közös jellemzője, hogy képesek vezérelni híradástechnikai készüléket, emellett parancsokat adhatunk a világítás beállítására és egyéb feladatokra.
A vezeték nélküli számítógépes hálózatok elterjedésével az ún. PDA-k, vagyis hordozható tenyérszámítógépek használata is lehetségessé vált.
A vezérlés másik módját a különféle falra szerelhető érintőképernyők jelentik. Ezek léteznek fekete-fehér és színes kivitelben is, egészen SVGA felbontásig. Kényelmes megoldás a házunk alaprajzán feltüntetett eszközöket ily módon vezérelni.
Az eddig ismertetett kezelési megoldások közös jellemzője, hogy lokális jellegűek, a vezérlés ezekkel az eszközökkel csak a házon belül, esetleg annak közvetlen környezetéből történhet. Sokszor előnyös lehet otthonunk távoli irányítása, felügyelete. Népszerű lehetőség sms-en keresztül irányítani valamit, illetve állapotot lekérdezni. Ilyen módon hazaérkezésünk előtt bekapcsolhatjuk a klímát, a fűtést. A csúcstechnológiát az interneten keresztüli felügyelet jelenti.

n Felhasználási példák
A sokoldalú világításvezérlés alapszolgáltatása, hogy gombnyomásra előre definiált világítási képeket tudunk előhívni. Képzeljük csak el, milyen kellemes, ha otthonunkban egyetlen gombnyomással romantikus hangulatfényt állíthatunk be. Emellett lehetőség van a fényerő külső fény függvényében történő szabályozására is, illetve arra, hogy adott helyiségben a világítás mozgás hatására automatikusan felkapcsolódjon.
Egy ilyen rendszer nyújtotta szolgáltatások még szórakozásunkat is kényelmesebbé és élvezetesebbé teszik. Házimozi üzemmódot előhíva például a lámpák az előre eltárolt fényerőre állnak be, a DVD lejátszó automatikusan bekapcsolódik, a projektor előbújik a mennyezetből, a vetítővászon lehúzódik, majd elindul a film vetítése…
Ha a kamerával megfigyelt kertben mozgás észlelhető, a tévé képernyőjén a kamera által látott kép jelenik meg, távollétünkben pedig ilyenkor a video, vagy a napjainkra jellemzőbb digitális rögzítő automatikusan tárolja a képet, illetve sms-t, vagy az újabb generációs telefonok esetében képes üzenetet kapunk. Kerti öntözőnk az időprogram mellett lehet telefonról indítható is.
A biztonságot szolgálja, hogy távozásunkkor a rendszer automatikusan áramtalanítja otthonunkat (természetesen csak a kívánt áramköröket, dugaljakat). Élesedik a riasztó, a kamerák figyelő üzemmódba állnak, majd napnyugta után elindul a jelenlétszimuláció a világítások részben szokásunkhoz igazított, részben véletlenszerű kapcsolgatásával.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop