Geosolar rendszerek

Az energiahasznosítás csodálatos berendezései a hőszivattyúk, amelyek onnan, ahol sok van, elvesznek, ahol kevés, hozzátesznek. Az északi országokban 10 épületből 7-ben már geosolar rendszerek működnek. A föld- és napenergia hasznosítása hazánkban még gyerekcipőben jár, de vannak szakemberek, akik szinte élethivatásuknak tekintik ennek népszerűsítését, terjesztését.

 

 

Az első hőszivattyú Salzburgban épült az 1800-as évek végén, egy sóbányában. A föld felesleges energiáját elvonta a bányából, és azzal fűtötte a felszínen lévő irodát. Salzburg – Budapest autóval maximum 7 óra. A tudomány azonban ebben az esetben nagy kerülőt tett, mert csak mostanában érkezik meg hozzánk.

 

18 évvel ezelőtt fegyelmit kaptam az egyik felsőoktatási intézményben, mondván, eltérek a tanagyagtól, és mindenféle badarságot tanítok: napenergiát, földenergiát stb. 1990-ben Fótra, az Öreghegy oldalába terveztem az első földenergiával működő berendezést: a 150 négyzetméteres családi házat és a hozzá tartozó 30 négyzetméteres uszodát egy 17 kw-os hőszivattyú üzemelteti. Az épület körül 300 négyzetméteres területen padlófűtéscsövet raktunk le a kertben. Az úgynevezett vízszintes abszorber rendszer vonja el a hőt a földből, azt a hőszivattyú – Carnot” körfolyamat segítségével magasabb hőmérsékletre emeli, majd padlófűtés biztosítja a meleget a házban.
Valószínűleg hazánkban ez volt az első olyan berendezés, amely a föld energiájával működött, s működik mai is. Elmúlt az első tél, de márciusban a földréteg, ahonnan a rendszer az energiát elvonta, megfagyott, a talaj mínusz 29 Celsius fokos volt. Honnan szerezzünk még hőt – A feladatot négy napkollektor oldotta meg. Az elmélet egyszerű. Az épület táplálkozik az 1,5 méter mélyen elhelyezett földabszorberről, de ahogy a nap kisüt, a napenergiával fűtjük vissza a földet.
A hőszivattyúval ellátott geosolar rendszerek lényege, hogy minden olyan helyről, ahol felesleges energia van – talajban, levegőben, szennyvíztárolóban, ciszternában, épületben stb. – , azt egy tárolóba (ún. multifunkcionális tárolóba) gyűjtjük, s amikor szükség van rá, onnan kivéve uszodát vagy épületet fűtünk, használati meleg vizet nyerünk vele.
Várhatóan az energiaárak növelésével egyre inkább teret hódítanak a nap- és földenergiát hasznosító rendszerek, s talán 10?20 év múlva csak geosolar típusú házak épülnek.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop