Hogyan válasszuk meg biztonsági rendszerünket –

Még a laikusok számára is szembetűnő, hogy napjainkban mind gyorsabban gyarapszik a biztonságtechnikában használatos eszközök száma, mind dinamikusabban bővül a termékek palettája. Egyre több szolgáltató jelenik meg a piacon, s a kiéleződő versenyhelyzet következtében – számunkra, felhasználók számára kedvező módon – jelentősen csökken a biztonságtechnikai eszközök és szolgáltatások ára. De vajon az egyes termékek mögött milyen minőséget találunk – Melyik szolgáltatóban bízhatunk meg –

 

 

A szórakoztatóelektronikai termékek (rádió, TV) piacán sem könnyű az eligazodás, bár a technikai fejlesztések, az új technológiák egyre nagyobb publicitást kapnak. A még ma is zártnak mondható vagyonvédelmi szakmában azonban nehezen találhatunk elfogulatlan tanácsadót, objektív véleményt. Gyakran lehetőségeink szabnak határt álmainknak és a – nekem úgysincs mit védenem” szlogen mögé bújva a legolcsóbb, lehetőleg házilag felszerelhető eszközöket, berendezéseket keressük a piacon. Az ár/teljesítmény viszony azonban a biztonságtechnikában is linearitást mutat, az alacsonyabb árú termékek és szolgáltatások általában nem nyújtják a szakmában megkívánt technikai vagy szolgáltatási paramétereket, illetve ezek megléte esetén valamely elengedhetetlen hatósági engedély hiányával kell számolnunk.

 

Elfogulatlan
vélemény
Legegyszerűbb dolog természetesen a szakavatott segítség megkeresése, bár objektív tanácsot csak azoktól várhatunk, akik közvetlenül nem érdekeltek egyetlen termék vagy szolgáltatás értékesítésében sem. A legbiztosabb visszajelzést mégis a piaci tapasztalatok adják, így elsőként érdemes mindig a területileg illetékes rendőrkapitányság bűnmegelőzési területen dolgozó munkatársainak megkeresése. Több kapitányság illetékességi területén találhatunk már sértettvédelmi vagy vagyonvédelmi tanácsadó irodát is (VTI), melyek elfogulatlan szakmai véleményt tudnak mondani a területen működő szolgáltatókról, az alkalmazni kívánt biztonsági eszköz valós védelmi értékéről, s nem utolsósorban a – helyi” bűnözési sajátságokról. Nagy előrelépés, hogy az önkormányzatok is egyre több helyen ismerik fel a technikai bűnmegelőzés szükségességét, s az ennek elterjesztésében betöltendő feladataikat. Önkormányzati üzemeltetésben ma már számos városban és fővárosi kerületben találhatunk bűnmegelőzési centrumokat (BMC), melyek a sértettvédelmi irodákhoz hasonló feladatkört vállalnak, ám a biztonságtechnikai termékek megismertetését célzó szolgáltatásaikat a rendőrség épületén kívül, civil lakossági környezetben jelenítik meg.

Csináld magad?
Egyre több újdonsággal találkozhatunk és ismerkedhetünk meg a régen még zárt szakmai fórumnak számító szakmai kiállításokon is. Az évente két alkalommal megrendezésre kerülő, s ma már teljes körű nyilvánosságot biztosító konferenciákon történő regisztrációt követően aktuális tájékoztatást kaphatunk egy-egy szakmai ág fejlődéséről, technikai újdonságairól. S ha választásunkat elfogulatlan szakmai zsűrivel is ellenőriztetni kívánjuk, fordulhatunk a szakmai kamara területi tagszervezeteihez, vagy kérhetjük az Országos Mérnöki Kamara által nyilvántartott mérnök-szakértő munkatársak segítségét.
Fontos megállapítás, hogy a technikai bűnmegelőzésben, a vagyonvédelemben kevésbé működik a – Csináld magad!” módszer. Ennek oka, hogy a biztonságtechnikai rendszerek tervezése és telepítése is külön jogosultsághoz kötött tevékenység. Ezért célszerű mind a kiegészítő zárak felszerelésénél, mind az elektronikus vagyonvédelmi rendszerek (riasztók) telepítésénél szakemberhez fordulni.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop