A vizesedés elkerülhető

Egyre több építkezésnél tapasztaljuk, hogy a garázst és a tárolóhelyiségeket a lakóépület alatt, a föld felszínétől olykor jelentősen mélyebbre építik. Hogyan kerülhetjük el a falak nedvesedését?

 

 

A föld felszíne alatti helyiségeknél első feladatunk a talaj szerkezetének vizsgálata, ekkor derül ki, hogy milyen rétegrend kialakításával készíthetjük el optimálisan a talajvíz, illetve talajnedvesség elleni szigetelésünket.

 

A komplett technológiai folyamat ismerete nem feltétlenül szükséges, de néhány fontos szempontra mindenképpen érdemes figyelmet fordítani.
n ne a legolcsóbb, hanem a legmegfelelőbb szigetelőanyagot, illetve technológiát alkalmazzuk;
n a kész épület további mozgása, illetve az altalajba történő – beülése – miatt nagy rugalmasságú szigetelőanyagot alkalmazzunk;
n fokozottan ügyeljünk a csőáttörések, sarkok/élek megfelelő kialakítására és szigetelésére, mert az esetleges későbbi problémák legtöbbje innen ered;
n ne hagyjuk ki a védőfal elkészítését, mert így fokozottabb védelmet biztosíthatunk szigetelésünknek;
n lássuk el – lélegző?, szaknyelven hidrofób szigetelőhabarcscsal pincénk belső falazatát is,
Magyarországon már néhány éve kaphatóak azok a termékek, amelyek megfelelnek a fenti követelményeknek, és így hosszú élettartamú, tökéletes szigeteléssel tudjuk épületeinket ellátni.
Külső pincefal szigetelésére a legmegfelelőbbek az egy-, illetve kétkomponensű kenhető bitumenes szigetelő vastagbevonatok.

Előnyeik a következők:
n kaucsuktartalmuk miatt nagy rugalmasságúak;
n repedésáthidaló képességűek;
n egyszerű a felvitelük, szórhatóak, illetve glettvassal felkenhetőek;
n akár 7 bar víznyomást is elviselnek;
n anyaguk szálerősített, azaz nagy szilárdságúak;
n téli változatuk -5 °C-ig alkalmazható;
n nemcsak szigetelőanyagként, hanem a védőlemezek ragasztójaként is alkalmazhatók.
A belső pincefal legmegfelelőbb védelmét az olyan szigetelőhabarcs tudja biztosítani, amely a negatív, azaz a faltól ható víznyomásnak is ellenáll és szulfátálló, vagyis a – salétrom – nem jelenik meg a felületén.
Épületeink szigetelésénél javasolt az ún. – rendszerelvű felhasználás?, azaz egy gyártó különböző, de egymáshoz fejlesztett termékeinek a beépítése a gyártó ajánlása szerint.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop