Rugalmas és faburkolatok

Általában már tervezéskor eldől, hogy hova milyen burkolat kerül. A fürdőszobába, konyhába, előtérbe, éléskamrába, kondicionáló terembe, padlófűtéses helyekre többnyire hidegburkolat, a nappaliba, hálószobába, gyermek- és vendégszobába melegburkolat kívánkozik. A korszerű anyagok azonban lehetővé teszik, hogy a szokásoktól eltérően válasszunk burkolatot.

 

 

Anyagukat tekintve a melegburkolatok két nagy csoportra oszthatók, úgynevezett rugalmas és faburkolatokra. Az árubőség zavarában, a reklámok, a tervezők befolyásolásának kereszttüzében azonban csak a legmagabiztosabbak hagyatkozhatnak technikai ismereteikre, ízlésükre.

 

Rugalmas padlóburkolók

A rugalmas padlóburkoló anyagok közé tartozik a PVC, a linóleum, a szőnyegpadló, valamint a gumiburkolat. Lakásokba a kisebb igénybevétel és az alacsonyabb ár miatt a többrétegű, olcsóbb PVC-lemez a célszerű, melyet változatos színekben és mintázattal forgalmaznak. Közintézményekbe nagyobb igénybevételre a homogén burkolat a megfelelő. A linóleumot sokan összekeverik a PVC-vel, holott az előbbi nem polivinil-kloridból készül, hanem természetes anyagokból, lenolaj, festékanyagok és jutaszövet összedolgozásával.
A szőnyegpadlók különböző gyártási technológiával készülnek, különféle természetes és szintetikus anyagokból. Előnyük a jó hanggátló képesség, hőszigetelés, komfortérzés. A magas kopásállóságú kvarcvinil burkolatok forgalmas, erősen igénybe vett helyeken nyújtanak jó szolgálatot.

Faburkolatok

Lakásba leginkább a faburkolatok illenek. Főbb típusai a hagyományos csaphornyos, a lamella-, az intarzia-, a mozaik- és a szalagparketta, a hajópadló, a svédpadló és a laminált padlóburkoló. Jó évtizede indult hódító útjára a hazai piacon a parafa. Mind többen megismerik, megkedvelik ennek az egzotikus anyagnak a kiváló tulajdonságait. Kiváló hő- és hangszigetelő képességével, kis súlyával, rugalmasságával, meglepő tartósságával középületek és lakóházak szinte bármilyen helyiségének burkolására alkalmas.
A könnyen felhasználható melegburkoló anyagok mellett sokan választják a természetes keményfákból (akác, bükk, tölgy, kőris, cser, éger, juhar, dió stb.) gyártott klasszikus padlóburkolatokat. Erezetükön szembeötlő különbségek észlelhetők, lehetnek natúrak, csíkosak, rusztikusak, finoman diszkrétek. Színtónusuk megfontolt tervezéssel jól összehangolható a bútorzattal, lambériával, fali és mennyezeti kazettákkal. A burkolt felület méretének arányában kitűnően érvényesülhet a fafajták természetes színvilágának, jellegzetes erezetrajzának együttes hatása.
A hajópadlót régebben igénytelenebb helyiségek burkolására használták, rusztikus hatása miatt azonban egyre többen alkalmazzák lakóterekben. Faházakban, hétvégi házakban, tetőtér-beépítéssel kialakított lakásokban is gyakori, ahol mód nyílik a gerendázathoz illő, egyszerű, de látványos padló létrehozására. Anyaguk luc-, vörös- vagy borovi fenyő, a márkásabbaké tölgy vagy gőzölt bükk. Lerakását avatott szakemberre bízzuk. Fokozattan érvényes ez a klasszikus csaphornyos parkettára.
A mozaikparketta a legolcsóbb, legtakarékosabb parkettafajta. Vékonysága révén jól alkalmazható padlófűtésű helyiségek burkolására, szőnyegpadlók helyettesítésére. A lamellaparketta egyesíti a mozaik- és a hagyományos parketták előnyeit. A lécek csaphorony nélküliek, alul ragasztóhornyokkal illeszkednek, műanyaghálóval különböző alakzatokban összefogottak. Változatos alakzatokban rakhatók le, alkalmasak padlófűtéses helyiségek burkolására is.
A készparkettákkal van a legkevesebb munka. A szalagparketták tömör fa helyett három rétegben összeragasztott hoszszú szálakból állnak. A lécek felülete lakkozott, éleik csaphornyosak. Olyan precízen csatlakoztathatók egymáshoz, hogy a padlót utólag nem kell csiszolni. A laminált parketta átmenetet a hideg- és a melegburkolatok között, hordozóanyagának 90 százaléka fa, pontosabban műgyantával megkötött faőrlemény. Van közepes szilárdságú MDF-, és nagy szilárdságú HDF-lap, melynek felszínére impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg kerül, melyet átlátszó, kopás- és karcálló, különlegesen kemény műgyantás védőréteg fed.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop