Egy fedél alatt a természettel

Az emberiség évezredek óta használja építkezéshez a fát. A norvégok és az oroszok alapozták meg a gerendaház-építést, de mára a finnek, svédek és amerikaiak után Székelyföld, illetve Románia is szép házakat ad a világnak.

 

 

A norvég gerendaház a faépületek alfája. Azóta sok környezetbarát technológiát fejlesztettek ki, az egyik legkedveltebb forma a rönkház. A 20-40 centiméter átmérőjű rönkök kerekded vonalai, látszó szerkezete a természettel való eggyé olvadás érzetét keltik a lakókban. A kívül-belül látni engedett anyag kiváló homlokzatformáló elem, belső terekben pedig minden díszítés nélkül is otthonosságot lop házainkba.

 

Előnyök

A farönk előnyeit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen természetes, egészséges, gazdaságos, környezetbarát, tartós, biztonságos és gyors, időjárástól független építkezést tesz lehetővé:
– A fa a legtermészetesebb megújuló építőanyag, mikrocelláin keresztül folyamatosan lélegzik. Mind megmunkálásánál, mind pedig tartósításánál környezetbarát anyagokat használnak.
– A faházban a fal és a szobalevegő kis hőkülönbsége meggátolja a páralecsapódást és a penészesedést.
– A fa megköti és semlegesíti a levegő mérgező gázait, a baktériumokat, és megakadályozza az elektrosztatikus feltöltődést. Erősíti az immunrendszert, az allergiások és asztmások sem szenvednek a köhögéstől.
– Mivel a fa levegővel töltött sejtjei nem vezetik el a meleget, hőszigetelése rendkívül jó. Alkalmazásával nem a falakat, hanem a lakótér levegőjét fűtjük, így közel 40 százalék energia takarítható meg a hagyományos épületekhez képest. (Családi házhoz ajánlott a legalább 20 centiméter átmérőjű rönk. Ez közel 50 centiméter vastag téglafal hőszigetelő képességével egyenértékű.)
– A rönkházak önhordó szerkezetek, vetekednek a kőépületek stabilitásával, sőt, földrengés szempontjából stabilabbak azoknál. A hagyományos épületeket 80-100 évre tervezik, de a fenyők akár több száz évig is egészségesek, fizikailag stabilak maradnak. (A luc élettartama 120?900 év, a jegenyefenyőé 900 év, az erdei fenyőé 120?1000 év, a vörösfenyőé 1000?1800 év.)
– A rönkfalazat kombinálható más, hagyományos építési technológiákkal, a vezetékezést tekintve pedig egyszerűbb, hiszen nem kell vésni, vakolni.
– A faházépítés száraz technológiával, előre gyártott elemekkel történik, így méretpontos, és bármilyen évszakban kivitelezhető.

Felhasználható fafajták

A cédrus ellenáll a szuvasodásnak, jól megmunkálható, száradásakor alig zsugorodik. A tölgy erős, a fehér tölgy különösen ellenáll a korhadásnak. A fenyők rönkje hosszú, egyenes és szilárd. A puhább fajtájúak is tartósak, alig vetemednek. Kiváló hőszigetelők, hiszen nagyobb sejtekkel rendelkeznek. A 80?100 éves finn fenyő a hosszú, hideg telekhez alkalmazkodva rövid növekedési időszakokat él meg, így sűrű évgyűrűszerkezettel bír. Tartós, rugalmas, s magas gyantatartalma miatt jobban tűri a nedvességet is. Szívesen alkalmazzák még a vörös- és a borovi fenyőt is.

Rönktípusok

Kétféle rönkformát használnak házépítésre: az ovális norvég és a kerek orosz típust. A rönkök szorosan illeszkednek egymáshoz a stabilitás és a víz-, illetve hőszigetelés érdekében, közéjük kender, gyapot, kőzetgyapot kerül szigetelőanyagként. A fafelület lehet lángmentesített, gomba- és rovarölő bevonattal kezelt és impregnált is. Azaz megvédhető az ultraibolya sugárzástól, vízlepergető hatása is növelhető. A nem megfelelően karbantartott fa ki van téve az időjárás viszontagságainak és a rovaroknak. Ezért kívül öt-, belül tízévenként újra kell kezelni.

Árak

A cégek általában úgy szerződnek a megrendelővel, hogy a tulajdonos gondoskodik a betonalap megépítéséről, a cég kizárólag a házat állítja fel, a szerződéstől számított 2-5 hónap múlva, alig egy-két hét alatt. Az ár attól függ, mekkora hosszúságú a rönk, milyen fából készül a ház, van-e emelet, hány sarok, ablak, ajtó van. A bruttó árak egy szerkezetkész házra vonatkozóan 70.000 forint/négyzetmétertől kezdődnek (összeszerelési díj nélkül), és kulcsrakész épületnél akár a 200 000 forintos négyzetméterárat is elérhetik, hiszen csak a megrendelő igényei szabnak határt a kivitelezésnek.

Rönkbútor

Amennyiben rönkházat választunk, fordítsunk gondot a berendezésre is. Ragaszkodjunk a valódi fához, esetleg válasszunk rönkbútorokat, de vigyázzunk, ezek túlzott felhalmozása zsúfolttá teheti az otthont. A rönkbútor alapjául elsősorban fiatal fenyőtörzset használnak, melyet kivágás és kérgezés után kiszárítanak. Ebből készítik a bútort, meghagyva a fa természetes görbületeit, repedéseit.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop