Riasztóközpontok és telepítésük

Az elektronikus vagyonvédelem fő előnye, hogy sohasem – fárad el?, mindig éberen őrzi a rá bízott vagyontárgyakat, és ritkán igényel karbantartást. Egy jól működő rendszer esetén lakásunkban úgy mozoghatunk, hogy a bejáratok és a hozzájuk tartozó objektumok védve vannak.

 

 

A riasztóközpontok telepítése egyszerűnek látszik, de célszerű mindent a betörő szemszögéből megvizsgálni. Hol lehet legkönnyebben az épületet megközelíteni, milyen bejutási és menekülési útvonalak találhatóak –

 

A központ felépítése

A rendszer kiválasztásakor az első szempont, hogy mit is várunk el egy központtól a riasztáson kívül. A legtöbb központ – család?, 4-5 tudásfokozatú lépcsővel. A legkisebbek általában alapközpontok, a helyi riasztáson kívül másra nem használhatóak, egy partíciót tartalmaznak, 1 területet védenek le, azon belül 3-4 zónát tudnak kezelni, 1 vagy 2 nagyáramú kimenettel rendelkeznek a sziréna meghajtására. A következő lépcsőkön már jóval több zónabemenetet, típustól függően több partíciót, beépített kommunikátort, telefonhívó áramkört is tartalmazó központok állnak. A riasztóközpont nem más, mint egy dobozban elhelyezett nyomtatott áramköri kártya, melyen a következő modulok találhatók: tápegység, logikai kiértékelő áramkör, zónaáramkör, nagyáramú kimeneti kör. A nagyobb központokon akár kommunikációs (RS232) és telefonvonalra köthető port (csatlakozás) is található.
A tápegység feladata az elektronika és a rákapcsolt érzékelők stabil tápfeszültség-biztosítása. A szünetmentes táplálást áramszünet esetén a dobozban elhelyezett akkumulátor biztosítja. A hálózati táplálásról egy kis méretű transzformátor gondoskodik.
A logikai kört a modern központoknál processzor helyettesíti, ez felel a központ irányításáért, adatok mentéséért.
A zónaáramkör illeszti a zónabemeneteket a logikai egységre, és szűri az érzékelőktől jövő kábel által összeszedett elektromágneses zajokat.
A nagyáramú kimeneti kör hajtja meg a szirénát, rövidzárlat vagy túláram-védelemmel is rendelkezik. Típustól függően több kimenet is lehet egy központon.
A kommunikációs port feladata riasztáskor a telefonhívás, egyes típusokat programozni is lehet telefonon keresztül. Nagyobb központok esetén egyszerűbb a programozás számítógép segítségével.

Az elhelyezés fontossága

Az egyszerű központokat kezelőről lehet programozni. A kezelőegységet ne szereljük fel kültérre, mert legtöbbjük csak a beltéri klímát képes elviselni, másrészt nem kell senkinek sem tudnia, hogy hol lehet kikapcsolni a rendszert. Lényeg, hogy számunkra könnyen hozzáférhető legyen, ha véletlenül megsértjük az élesített zónát. Általában több kezelőt is fel lehet szerelni, így az élesítés, hatástalanítás kényelmesebben megoldható. Ekkor célszerű a kezelőket a bejárat közelébe elhelyezni.
A különböző érzékelők kimenetei szabad relékontaktusok, melyek teljesen le vannak választva, úgy működnek, mint egy kapcsoló. Minden érzékelőhöz külön vezeték szükséges, ha egy zónabemenetre több érzékelőt szeretnénk felfűzni. A riasztók zónabemeneteit úgy alakítják ki, hogy egy bizonyos hurokellenállás-érték esetén jelez csak nyugalmi állapotot. Így a központ képes megkülönböztetni a szakadást és a rövidzárlatot is (ha valaki elvágja vagy rövidre zárja a vonalat, akkor mindkét eset zónasértést jelent). A zónalezáró ellenállást a központ gyártója szabja meg, melyet a központ csomagolásának tartalmaznia kell.
A központot biztonságos, nehezen észrevehető, lehetőleg létrával megközelíthető helyre szereltessük fel. Rejtett kábelezést alkalmazzunk, ha ez nem lehetséges, akkor kábelcsatornát használjunk. Az érzékelők és a kezelők bekötésére mindig árnyékolt kábelt kell használni, az árnyékolást a központ dobozára kell helyezni, és le kell földelni. Az érzékelőkbe az árnyékolást nem szabad bekötni! Ha a központ rendelkezik telefonos kommunikátorral, akkor a bejövő vonal a központot érintse először, és azon áthaladva menjen a telefonhoz. Riasztáskor a központ leválasztja a beltéri készüléket, és saját maga kezdeményezi a hívást.

Fejleszthetőség

Ha az ingatlanon több épület is található (ház, garázs, présház, pince stb.), akkor célszerű ún. többpartíciós rendszert kialakítani. Több partíciót egy központtal is létre lehet hozni – természetesen központja válogatja – , ebben az esetben a zónákat a meglévő partíciókhoz lehet rendelni. Külön felhasználói kóddal lehet az elkülönített partíciót élesíteni, hatástalanítani. Tartózkodhatunk tehát a lakásban anélkül, hogy mozgásunk riasztást váltana ki. Viszont azonnal riasztást okoz, ha valaki az élesített területre lép.
A legjobb védelem a sziréna. Minél magasabbra szereltessük fel ezt is, és rejtetten kábelezzük. Vannak villogóval egybeépített hang-fény jelzők is, ha tehetjük, külön akkumulátorosat alkalmazzunk. A legtöbb modern sziréna hang- és fényjelzéssel is figyelmeztethet a különböző hibajelekre, pl. nincs belső töltés, kiégett a villogóban az izzó, akkuhiba stb.
Sajnos a rendszer akkumulátorai általában három év után cserére szorulnak. Ajánlatos jó minőségűeket választani, hiszen nagy értékeket védünk velük. Telepítéskor figyelembe kell venni, hogy mennyi a külső terhelés, ezt akár meg is lehet mérni, és annak megfelelően kiválasztani az akkumulátor órakapacitását. A központok vásárlásánál gondoljunk a bővítési lehetőségekre is, egy központ szinte egy életre szól, nem érdemes takarékoskodni rajta. Ha újítani szeretnénk, akkor csak egy panelt és a hozzá tartozó kezelőt kell cserélni. Ha pedig bővíteni szeretnénk, akkor a meglévő tápellátást kell megvizsgálni, hogy elbírja-e még az új érzékelőket. Ajánlatos hetente egyszer tesztelni is a rendszert a megfelelő védelem érdekében. Ha jól működik a rendszer, nem kell tartanunk a betörőktől.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop