Bár nincs csatorna, van megoldás

Nem közműves területen családi, hétvégi házba költözőknek gondot jelenthet, mit kezdjenek a normális életvitel során keletkező szennyvízzel. Nagyméretű tárolóba gyűjtsék, és rendszeresen elszállíttassák, vagy inkább házi tisztítóművel kezelve hasznosítsák a megtisztult vizet?

 

 

Zárt szennyvíztároló építése akkor indokolt, ha nincs szennyvízcsatorna-hálózat, ugyanakkor tisztításra a helyi adottságok miatt nem kerülhet sor (például nincs akkora kert, hogy szikkasztót építsenek, vagy a megtisztított, ám nem steril vizet gyökértéri öntözésre hasznosítsák, esetleg olyan ritkán használják az épületet, hogy a tisztítás gazdaságtalan, netán az állandóan magas talajvíz miatt nem engedélyezik a tisztítómű létesítését). A tároló épülhet tömör téglából, betonból, belülről vízzáró réteggel úgy, hogy a végleges szerkezet tökéletesen vízzáró legyen, véletlenül se szivárogjon a nitrátos, baktériumos, fertőző szennyvíz a talajba.

 

Korszerűbb megoldást nyújtanak, biztos zártságot garantálnak az előregyártott vasbetonból, illetve különböző típusú műanyagból készített nagyméretű tartályok, amelyek csupán apróbb szerkezeti módosítással különböznek a csapadékvíz összegyűjtésére, tárolására szolgáló tartályoktól. A műanyag tartályok az épített betonműtárgyakhoz képest egyszerűen, gyorsan telepíthetők, gépi földmunkával akár öt órán belül üzembe helyezhetők

Zárt szennyvíztárolók

Napjainkban tucatnyi cég kínál szennyvíz-, illetve esővíztároló tartályokat. A németországi Rikutec gyár magyarországi importőre, a Kontakt-Rain Kft. például minőségi tartályait saját fejlesztésű és építésű gépeiken gyártja. A hegesztés, ragasztás nélküli monolitikus sorozatgyártás biztosítja az állandó, magas minőséget. A POLYDUCT ZRT. rotációs műanyagöntési technológiai eljárással formagazdag berendezéseket gyárt. Nagy választékban kínál álló- és fekvőhengeres zárt PE tartályokat, amelyek ivóvíz, esővíz, szennyvíz, illetve különböző kémhatású, összetételű folyadékok átmeneti vagy tartós tárolására alkalmasak. Szintén kiváló gyártók, forgalmazók az Asio Hungária Kft., a Rehau, a SzeBeton Zrt., Sotralentz, a Rit-Poly, a Türk, a Kemfort, a Purator, a Vidraolast.
Anyagukat tekintve leggyakrabban polietilénből, PVC-ből és polipropilénből készülnek a tartályok, de legmegbízhatóbbak az üvegszállal erősített poliésztergyantából gyártott tartályok. Az üvegszál a nagy mechanikai ellenálló képességet, a poliésztergyanta pedig a vegyszerállóságot garantálja. Az így kialakított tartály sokkal jobban ellenáll a vegyi, biológiai és természeti hatásoknak, mint a vas, a beton, és a hőre lágyuló műanyagok. Az üvegszálas műanyag nem pattogzik, nem repedezik, nem szivárog, és hőmérsékletváltozásra sem változtatja meg alakját.
Összefoglalva: zárt szennyvíztárolókból nincs hiány, a 3-4 m3 űrtartalmú tartályoktól a 20 m3-es óriásokig terjed a kínálat, ám ez utóbbiak a magyar háztartások számára csaknem megfizethetetlenek milliós áruk miatt.

Szennyvíztisztítás – házilag

Egy négytagú családnál körülbelül 700 liter szennyvíz keletkezik naponta, következésképpen még az óriás tartályt is havonta üríteni kell, tehát gazdaságosabb a házilagos szennyvíztisztítás.
Ma már félmillió forintból megúszható egy kisebb lakóház saját szennyvíztisztítóval való ellátása. Az általában készen szállított berendezések fő alkotórésze a biológiai reaktornak is nevezett biztosan záró tartály vagy tartályrendszer, amelyben lezajlik a biológiai tisztítási folyamat.
A kistisztítók modulokból összeállított részei hasonlóak a nagy biológiai tisztítókhoz. Első elemük az előülepítő, ahol a durva szennyeződéseket, a szerves és ásványi anyagokat leválasztják a vízből. Levegőtől elzártan itt mennek végbe az anaerob bomlási, rothadási folyamatok.
A második lépcső általában a további biológiai folyamatok lezajlásának teret adó tartály, amelyben sűrített levegőt oszlatnak szét valamilyen műanyag, kerámia vagy rozsdamentes acél buborékoltató fejen keresztül. Levegő adagolása mellett különböző speciális baktériumtenyészetek tömege bontja le a szennyvíz szerves anyagait. Egyes gyártók a reakciófelület növelésére csepegtető, oldótestnek nevezett kokszot, puzzolánt (egyfajta vulkanikus ásványi anyag), vagy vesszőkosárba helyezett faforgácsot alkalmaznak.
A rendszer utolsó része általában valamilyen ülepítő, ahol a fölös iszapot választják le, illetve az iszap visszakeringetését végzik különleges szivattyúval a fő tisztító biológiai reaktortestbe. A szennyvíziszap elszállításáról csupán évente, kétévente kell gondoskodni, a nitrátoktól, foszfátoktól mentes víz felhasználható gyökértéri, szivárogtató öntözéshez, vagy elszikkasztható. A tisztított, de nem fertőtlenített szennyvizet a kert felületi öntözésére az ANTSZ a fertőzés veszélye miatt nem engedélyezi. A kiemelt, néhány százalék szárazanyag-tartalmú szagtalan, stabilizált iszap komposztálás után felhasználható trágyázásra a keletkezés helyén.

Szeptikus tartályok

A legegyszerűbb oldó rendszerű tisztítók nem igényelnek keringető szivattyút, kompresszoros légbefúvást, keverést, ezért nincs energiafogyasztásuk. Ezek a szeptikus tartályoknak is nevezett eszközök két kamrából állnak. Az első kamrába beömlő szennyvíz leülepszik, és a szilárd anyagtól mentes víz átfolyik a másik kamrába, ám ezt a tárolást, az előkezelést további beavatkozásnak kell követnie, különben a megfelelő fedés nélkül elfolyó víz kellemetlen szagú. Ez a víz a pontosan méretezett aerob utótisztító homok, kavics, dréncső, geotextília, termőföld szikkasztómezőre kerül.
A nagy helyigényű szikkasztó puzzolánnal töltött baktériumszűrő műanyagtartállyal helyettesíthető. S ezzel már vissza is kanyarodtunk a korábban tárgyalt komplett tisztítóművekhez, amelyekről még annyit érdemes még tudni, hogy háromféle anyagból készülnek. Legelterjedtebbek a vastag falú műanyagból, többnyire polietilénből készült, összekapcsolható, bővíthető blokkok.
A műanyag mellett szól a könnyűség (egy négytagú családnak elegendő kis tisztítómű a bele való tartozékok nélkül 90-250 kg), valamint a hosszú élettartam, a gyártók szerint a sav-, kénhidrogénálló műanyagtankok több nemzedéket is kiszolgálnak.
Ugyancsak könnyűek és hosszú életűek a saválló acéllemezből gyártott szennyvízfeldolgozó berendezések. A Stainless Cleaner nevű tisztítót például két ember képes a helyére beemelni.
Ahol elegendő hely van, és darus kocsi is dolgozhat, telepíthetők az előregyártott, csepegtetőtestes vasbeton oldó medencék, tisztítóművek, ilyeneket gyárt Mall márkanéven a magyar SzeBeton cég.
Mielőtt beruháznánk valamelyik tisztítóműbe, érdemes tájékozódni a karbantartásigényről (szűrők tisztításának gyakorisága).


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop