Hogyan válasszunk tervezőt -

Hogyan válasszunk tervezőt -

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Aki átalakítani, bővíteni, netán felépíteni szeretné otthonát, annak mindenekelőtt tervezőt kell keresnie. Választás előtt érdemes alaposan tájékozódni. Erre ma már szerencsére számtalan lehetőség van, így csupán kitartás kérdése, hogy ki-ki megtalálja a számára legmegfelelőbb szakembereket, akik formába öntik álmai otthonát.

 

 

A legfontosabb, hogy a több hétig, hónapig tartó felfordulás után egy kényelmesen használható lakásba vagy házba költözhessünk be. Több mint bosszantó, ha utólag derül ki, hogy kicsi a konyha a családi ebédhez, nem elég világos a nappali, amelynek hatalmas légtere ráadásul télen kifűthetetlen, vagy túl sok az ajtó a lakótérben.

 

A hasonló kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében mindenekelőtt gondoljuk végig a család létszámát, igényeit, hétköznapi életét, azt, hogy a lakás egyes helyiségei milyen szerepet töltenek be mindennapi életünkben, mi az, ami eddig bevált, és mi az, amin mindenképpen változtatni szeretnénk.

Szakemberek sora

Elképzeléseink megvalósításához szükségünk lesz építészmérnökre, aki megtervezi házunkat. Õ az, aki jó néhány héten keresztül újabb meg újabb tervrajzokat fog mutatni nekünk. Rajta kívül kell egy gépészmérnök, aki működőképessé varázsolja otthonunkat. Az ő feladata a fűtés, a víz- és szennyvízhálózat, a gáz- és a villanyvezeték tervezése. A környezet rendezését, a növények ültetését a kerttervező álmodja meg. Végül, ha pénztárcánk engedi, érdemes belsőépítészre is áldozni, ő a csupasz falak határolta lakóteret tölti meg élettel.
A burkolatok, lakberendezési tárgyak, színek és anyagok összhangjának megteremtése azonban kényes feladat, csak akkor fogjuk jól érezni magunkat új otthonunkban, ha a tervezővel mindent alaposan megbeszélünk, s végül eltalálta ízlésünket.

A szomszéd háza?

Ha új házat építünk, vagy a meglévőt akarjuk átalakítani, bővíteni, járjunk nyitott szemmel. Lépten-nyomon szembe találhatjuk magunkat tetszetős vagy riasztó példákkal.
Egy jól sikerült ház hamar felkelti az építkezni vágyó szomszédok érdeklődését, nem véletlen, hogy egyes környékeken kézről-kézre adják egymásnak a megrendelők a tervezőket. Ez jó a szakembernek és a megbízónak is. Ezért, ha olyan házat látunk, amelyik megtetszik, ne szégyelljük megkérdezni az ott lakóktól, ki tervezte.
Ha már szóba elegyedtünk, további fontos részleteket is megtudhatunk a mérnökről; például kiderülhet, hogy jól ismeri a helyi előírásokat, tudja, mi az, amit biztosan nem engedélyeznek az önkormányzatnál, esetleg az építésügyi előadókkal is jóba van, ami gördülékenyebbé teheti az ügyintézést, meggyorsíthatja az építkezés menetét. Ha tetszik az építmény, már telefonálhatunk is, hogy személyesen megismerkedjünk a szakemberrel.
Ez persze még nem jelenti azt, hogy meg is találtuk a tervezőt, mert ekkor még mindig kiderülhet, mégsem vagyunk egy hullámhosszon. Márpedig házépítéskor fontos, hogy a megrendelő és a tervező megértsék egymást, ha nem tudnak dűlőre jutni, abból semmi jó nem sül ki.
További szempont lehet az ár, amit a szakemberek kérnek munkájukért. Ne felejtsük el, a tervezés nem olcsó, de egy jó építész munkadíja kivitelezéskor megtérül. Az építkezés költségvetésébe mindenképpen bele kell kalkulálni ezt a tételt. Persze előfordulhat, hogy a kiszemelt mérnököt mégsem tudjuk megfizetni, ilyenkor tovább kell keresni.
Írjuk be valamelyik keresőprogramba az építész címszót, a kiadott weboldalak között jó néhány hasznosat találhatunk. Ha ezek közül valamelyik gyűjtőoldalra kattintunk, többféle információ között böngészhetünk. A www.col.hu címen például alfabetikus szakmai névsort olvashatunk, elérhetőséggel, végzettséggel, tervezői jogosultsággal.

Például az interneten

A nevek között tallózva kiderül, vannak mérnökök, akiknek saját site-juk van, ahol a szakemberről, munkamódszeréről tájékozódhatunk, illetve referenciákat tekinthetünk meg.
Ha a www.homegarden.hu oldalra lépünk, ugyancsak tájékozódhatunk több tervezőirodáról, illetve szakemberről, de az építkezéssel kapcsolatos további tudnivalókat is olvashatunk. Ha nincs internet-lehetőségünk, marad a nyomtatott sajtó, a szaklapok, a szaknévsor, az építkezésben már korábban gyakorlatot szerzett ismerősök vagy a kamara, ahol segítséget kérhetünk. Bármelyik lehetőséget választjuk, továbbra is fontos a referencia.
Nagyon hasznos, ha építészünk ajánl gépészmérnököt, belsőépítészt, kerttervezőt és - építőt is, netán már összeszokott csapatot alkotnak a szakemberek. A tervezőirodáknál ez természetes.
Végül, mielőtt megállapodnánk a megbízásról, tisztázzuk, hogy építészmérnökünk vállalja-e a tervezői művezetést. Ez nem azonos a kivitelezői művezetéssel, az építész csupán alkalmanként ellenőrzi a munka menetét, jóváhagyja az esetleges változtatásokat, és átveszi az egyes munkafázisokat. Ezzel sok bosszúságot megelőzhetünk.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}