Hogyan válunk áldozattá –

Áldozataivá válhatunk-e a lakásmaffiának – Jó lenne, ha erre a kérdésre határozott nemmel válaszolhatnánk, de a számtalan otthontalanná vált, egyedülálló család példája óvatosságra int. Nyári dupla számunkban az elkövetés módszereit vettük számba, most a sértetté válásról és a megelőzés lehetőségeiről szólunk.

 

 

Napjainkban az ingatlanárak szüntelen és tartós emelkedése miatt sokan szeretnének kedvező áron lakáshoz jutni. Az ingatlanok eladói néha igen kedvezőnek tűnő ajánlatokat kínálnak. Sok, lakását eladásra kínáló személy pedig kecsegtető vételi ajánlatot kap. Hasonló a helyzet a lakások cseréjével kapcsolatban is.

 

n Ha van
pénzünk, ha nincs
A felgyorsult, és nagy jövedelmet ígérő ügyletek a bűnözőket is arra inspirálták, hogy az ingatlankereskedelemből húzzanak hasznot, a lakás eladóját, vevőjét megtévesszék, az ingatlanból származó, vagy arra szánt vagyonától megfosszák.
A társadalom perifériájára szorult emberek gyakran jelennek meg sértettként. Például idős, beteg emberek, akik többnyire egyedülállók, és önkormányzati lakásban élnek, vagy csekély jövedelemből élők, akik bankkölcsön felvételéhez nem rendelkeznek elegendő jövedelemmel. Az elkövetők a bűncselekmény valamennyi részletét kidolgozzák, a bevont személyeket gondosan megválogatják, a szereplőknek feladatuk van, amely önálló cselekmény, de szerves része az egésznek. Minden jogügyletnél odafigyelnek arra, hogy – szabályos” legyen. Az elkövetők célja a pénzszerzés.
A másik csoportba a módosabb sértettek tartoznak, illetve azok, akik rendelkeznek spórolt pénzzel. Az a fajta elkövetés, amely a nagy értékű, főleg budai telekingatlanokat veszi célba, feltehetően nem pénzszerzésre, hanem pénzmosásra irányul. A végrehajtók magas pénzösszeg fejében hajtják végre a bűncselekményeket, és mivel ők azok, akik arcukat és adataikat adják az üzlethez, megbízóik vigyáznak arra, hogy előttük is ismeretlenek maradjanak. Jellemző, hogy az elkövetők legális vállalkozást hoznak létre, mégpedig valamely finanszírozási vagy befektetési üzletágat, magas színvonalú infrastruktúrát teremtenek, reklámoznak, legálisan munkavállalókat alkalmaznak. A sértetteknek – befektetéseik fejében – magas kamatokat, építési vagy lakásvásárlási finanszírozási programot hirdetnek, majd a kifizetések előtt a pénzzel együtt eltűnnek.

n Jogismeret, elővigyázatosság
Kevésbé válnak becsapottá azok, akik valamilyen szinten ismerik a jogot, a hivatali működési rendet, akik tudják, problémájukkal mely szervhez fordulhatnak.
Az adatvédelmi törvény szűkíti ugyan azokat a lehetőségeket, amelyek alapján az állampolgárok védtelenné válnak, de az emberi tényezőt soha nem lehet kiszűrni a gépezetből. Amíg a hivatalokban ülők közül némelyek megvesztegethetők, addig van esély arra, hogy bizonyos információk illetéktelen kezekbe kerülnek. Itt lenne jelentősége a jog alapvető ismeretének, mert az állampolgár élne a gyanúperrel, s felvetődne benne a kérdés, hogy mi alapján is keresték fel őt különböző ajánlatokkal.
A megelőzés tekintetében sokat segíthetne az oktatás, a tanácsadás, a különböző tájékoztató anyagok kiadása, és az egyéb védekezési lehetőségek megismertetése.
Természetesen érdekeinket saját magunk védhetjük meg leghatékonyabban. Ingatlan vásárlásánál és eladásánál számtalan dologra érdemes oda figyelni. Nagyon fontos az ingatlan adatainak az ellenőrzése a földhivatalnál. Közös tulajdonú lakás esetén például csak a társtulajdonos beleegyezésével idegeníthető el az ingatlan, ezért ellenőrizni kell, hogy a nyilatkozat valóban a társtulajdonostól származik-e, illetve az ő szándékát tükrözi-e.
Kétség esetén ajánlatos megkeresni az Ügyvédi Kamarát, a jogi ügyletet rendező ügyvéd rendelkezik-e praktizálási joggal. Jó, ha az adásvétellel kapcsolatban az általunk ismert ügyvéd véleményét is kikérjük.
Megfelelő figyelmet kell fordítani az ingatlanközvetítő irodák részére adott vételi megbízásra, a részükre kifizetett foglalókra, illetve megbízási díjra. Érdemes megkérdezni a szomszédokat, hogy az ingatlant a jelenlegi tulajdonos mióta lakja, árulta- e már korábban stb. Ajánlott az ingatlan állapotáról, irányáráról szakember, szaktanácsadó véleményét kikérni. Fontos a szerződésben a vételár, illetve a tulajdonjog átruházási feltételeinek pontos feltüntetése, a vételár kifizetéskori ellenőrzése. Körültekintést igényel a vételi szándékkal jelentkezők fogadása, részükre az ingatlan megmutatása. Jó, ha ilyenkor az eladón kívül más személy is jelen van. Ezáltal megelőzhető, hogy a – vevők” az eladók megfenyegetésével próbálják létrehozni az eladó akaratával nem egyező szerződést.
Lakáscserekor fokozott körültekintést igényel a cserealapként felajánlott ingatlan megtekintése, állapotának, tulajdonviszonyának ellenőrzése. A megadott címet szintén ajánlatos ismerős társaságában felkeresni.
Alapszabályok
– a szerződést aláírás előtt célszerű alaposan áttanulmányozni;
– a szerződésbe csak az legyen belefoglalva, ami a valós akaratukat tükrözi (pl. kölcsönszerződés esetén ne írjanak alá adásvételi szerződést);
– a szerződés tárgyának ellenértéke mindig a valós piaci árat tükrözze;
– a szerződést csak akkor írják alá, ha a teljes vételárat átvették, vagy ha ennek valamilyen akadálya van, akkor azt foglalják szerződésbe, és a birtokba adást is ennek megfelelően tegyék lehetővé;
– ne sajnálják idejüket arra, hogy a másik személyt ellenőrizzék, kérjenek igazolványt, és ellenőrizzék a megvásárolt ingatlant.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop