Hogyan biztosítsuk az ivóvíz-higiéniát otthonunkban?

Március 22-én ünnepeltük a víz nemzetközi világnapját, bár e különleges járványhelyzetben ez nemigen jutott eszünkbe. Pedig a vízzel nap mint nap találkozunk a hírekben, tanácsadásokban, hiszen a helyes kézmosás alapja a tiszta, higiénikus, elegendő víz! Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos ez az alapvető természeti erőforrásunk, ezért figyeljünk vizeink tisztaságára, felhasználására, legyen az folyóvíz vagy otthonainkban az ivóvíz.

hogyanbiztositsukazivovizhigi 720

A legfontosabb, hogy ne legyünk pazarlók, hiszen a víz korántsem véges természeti erőforrás, és minden élőlény számára fontos. A háztartásunkban, lakókörnyezetünkben a víz több helyen is jelen van, s mint azt számos tanulmány és publikáció taglalta már, a tárolt, pangó víz veszélyforrást is jelenthet, ha nem a megfelelő módon kezeljük. A legionella baktérium, amely az ivóvízhálózatban található meg, felelős Európa-szerte több ezer ember súlyos tüdőfertőzéséért. Úgy is nevezik, hogy „legionárius – légiós betegség” (halálozási aránya 10-15% European Center for Disease prevention and Control).

hogyanbiztositsukazivovizhigi 1
Az Uponor számos terméke a víz témája köré csoportosítható. Például az Uponor S-Press PLUS fitting család, a korábbi idomrendszer megújítása immár a fém és PPSU műanyag változatban is 16-32 mm tartományban, amely a vízvezeték-szerelésnél nyújt jelentős segítséget. Nem kell kalibrálni és sorjázni, biztos a nyomáspróba. A Combi Port előszerelt hőközponti egységekről se feledkezzünk meg, hiszen ezek segítségével használati meleg vizet tudunk biztosítani bármikor, amikor igény van rá, nagy tárolók nélkül, ez pedig egyértelműen segít a legionellaveszély csökkentésében.

hogyanbiztositsukazivovizhigi 2
Az Uponor tanácsai a legionella megelőzéséhez
Legyünk figyelmesek, mert az ivóvízhigiénia tekintetében a legfontosabb a megelőzés! Ahhoz, hogy a legionella fertőzésnek esélye sem legyen, három alapvető szabályt kell figyelembe venni:
1.  A víznek folyamatosan áramlásban kell lennie (ne legyen „pangó” víz)!
2.  Legyen meg folyamatosan a megfelelő vízhőmérséklet!
3.  Ne tároljuk a meleg vizet!

hogyanbiztositsukazivovizhigi 3
Az Uponor higiéniakoncepcióját követve azonban könnyű az elővigyázatosság a legionella megelőzésére: az Uponor könnyen beszerelhető rendszereket és higiénikus termékeket kínál bármilyen épülettípushoz.

  • Az Uponor körvezetékes vízellátás és az automatikus öblítő egységek segítenek a víz folyamatos mozgásban tartásában, és megakadályozzák az álló/pangó víz kialakulását.
  • Az Uponor csőtechnológia és kivitel segít a víz hőmérsékletének 25°C alatt tartásában, és így elkerülhető a víz felmelegedése a hidegvíz-ellátási rendszerben.
  • Nincs szükség melegvíztároló rendszerre: az Uponor hőközponti egységei révén az ivóvíz szükség szerint melegíthető.

 

uponor logo

Uponor Épületgépészeti Kft.
1043 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna utca 15/B
T. +36 1 203 3611
E-mail: info.hungary@uponor.com
www.uponor.hu

 

 

 

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop