Hagyományok szellemében

Ha november-december, akkor háziasszonyként első gondolatunk a sütőtök és a liba. E kettő nélkül nehezen képzelhetők el az ünnepeket megelőző hónapok, éppen ezért néha érdemes átalakítani a szokásos menüt, és új ízekkel is kipróbálni e remek alapanyagokat.

hagyomanyokszellemeben 720

Vörösboros libacomb sütőtökös rizzsel, gránátalmával

Hozzávalók 4 személy részére: 2 nagy fej vöröshagyma, 10 szem mag nélküli datolya, 4 libacomb, 3 dl vörösbor, 2 db csillagánizs, 1 barna kardamom, 5-6 szem borókabogyó, 1 teáskanál szecsuáni bors, só, fokhagyma, 20 dkg sütőtök, 15 dkg basmati rizs, 2 gránátalma, korianderlevél

A libacombokat megsózzuk, a hagymát felszeleteljük, a datolyát feldaraboljuk. Egy kevés olajon a hagymát és a datolyát 4-5 percig sütjük, majd hozzáadjuk a combokat. Felöntjük a borral, hozzáadjuk a fűszereket, és lefedve 2 órán keresztül pároljuk a húst. Ezután kivesszük a húst a léből, kihalásszuk a nagyobb fűszerdarabokat, és az egész pecsenyelevet egy turmixban krémesre turmixoljuk. A libacomb sütése közben elkészítjük a rizst: a sütőtököt lereszeljük, sós forrásban lévő vízben 2-3 perc alatt megfőzzük. A rizst szintén enyhén sós forrásban lévő vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A két alapanyagot összekeverjük, adunk hozzá egy kevés összeturmixolt mártást, és a libacombbal tálaljuk, végül a gránátalmák magjaival megszórjuk.

koktejeschilissutotokleves

 

Kókusztejes, chilis sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személy részére: 1 fél sütőtök, 400 ml kókusztej, 200 ml zöldség alaplé vagy ennek hiányában víz, fél teáskanál őrölt római kömény, chilipor ízlés szerint, frissen őrölt bors, só, tökmagolaj

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A fél sütőtököt megtisztítjuk a magtól, a héját rajta hagyjuk, és az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt krémesen puhára sütjük. Kikaparjuk a tök húsát, és egy erős turmixba helyezzük. Hozzáadjuk az alaplevet, a kókusztejet, a római köményt és a chilit, majd pár perc alatt a legerősebb fokozaton összeturmixoljuk. A folyékony levest egy lábasba öntjük, sót adunk hozzá, és felforraljuk. Fogyasztáskor tökmagolajjal és frissen őrölt borssal tálaljuk.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop