Nagy erő a böjt, és nagy sikerekre vezet

Nagy erő a böjt, és nagy sikerekre vezet

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Márciusban ugyan még fújnak a hideg böjti szelek, de a nappalok hosszabbodásából érezzük, vége a télnek. Ez az idő az éledő természet, a rügyfakadás, a megújulás, a feltámadás, a fagy szorításából való szabadulás hónapja. A háziasszonyok tudják, ilyenkor kell a házban, a lakásban rendet rakni, kitakarítani. Ugyanez áll saját szervezetünkre is. A tavasz a legkedvezőbb időszak az általános regenerálódáshoz, a betegségmegelőzéshez, az energia-háztartás rendbetételéhez, azaz a böjthöz.

 

 

A természet körforgásától rég elszakadtunk, a - modern" életvitel felépítésével elkényelmesedtünk, a hagyományoktól elidegenedtünk, sok haszontalanságra cseréltünk fel hasznos dolgokat. Elég csak körbenéznünk: a légszennyezés tönkretette magunk és gyermekeink egészségét, az eldobható műanyag tárgyak tízezer év múlva is szennyezik környezetünket, a minden foltot eltüntető csoda-mosóporok a vizekbe jutva elpusztítják az élővilágot, a drága tablettáktól hasztalan reméljük a megváltást betegségeinkre, a túltápláltság megrövidíti életünket. Meddig folytathatnánk még a sort -

 

Néhányan kilátástalannak látják a küzdelmet. Létezik mégis valami, mondhatjuk a szabadulás gyógymódja, a test és a lélek teljes megtisztulásának rítusa, a belső energiák felélesztése: a böjt. A böjt lehet részleges, egyes tápanyagoktól való tartózkodás, mint például a hús és állati eredetű anyagok elhagyása, lehet kúraszerű, kizárólag zöldség-gyümölcs levek és gyógyteák fogyasztása, és a legvégső, a szárazböjt, amikor minden étel- és italféle (még a víz is!) kerülendő.

 

A böjtöt, mint a legősibb gyógymódot, az állatvilágban is megfigyelték. Az állatok ösztönösen tartózkodnak a táplálékfelvételtől, amikor betegnek érzik magukat. Az élő szervezet ugyanis gyorsabban regenerálódik, ha nem jutnak be feldolgozandó anyagok, így több belső energia koncentrálódik a gyógyulási folyamatra.

 

Az első írásos feljegyzéseket a böjtről az egyiptomi hieroglifák között találták. A későbbi kultúrák, mind a görög, mind a római korok gyógyítói ismerték és használták a böjtöt. A nagy vallások: a hindu, az iszlám, a judaizmus, a buddhizmus és a kereszténység különböző módon építette be előírásai közé. A legrövidebb az egynapos, leghosszabb a buddhisták és a hinduk egyes kasztjainak kötelező, életük végéig tartó vegetariánussága, ami szintén a böjtnek egy formája.

 

Hogyan kezdjünk hozzá -
Érdekes megfigyelni, hogy az emberek többsége még a legrövidebb időre is nagyon fél abbahagyni az evést, hiánybetegségektől tartva. A pontosan átgondolt és betartott böjtnek, a gyógyszerekkel ellentétben, nincs mellékhatása, viszont testi, lelki, szellemi szinten csak akkor működik tökéletesen, ha mindhárom helyen teszünk érte valamit.
Testi szinten fontos: a kiválasztott - leginkább szakember által javasolt - kúra pontos és következetes betartása, azaz
- a böjt ne legyen rövidebb, de hosszabb se annál az időnél, amit előre elhatároztunk;
- fontos az izzadás, hogy a bőrön keresztül is távozhassanak a méreganyagok. Szauna helyett, ami megzavarhatja a vérnyomást, sok mozgás javasolt;
- tartsuk fenn a bélrendszer természetes egyirányú mozgását, ezt néha csak hashajtókkal (teákkal) lehet megoldani;
- naponta minimum 2-3 liter folyadék fogyasztása célszerű, kivéve ha szárazböjtöt folytatunk, de ez úgyis csak tapasztaltaknak és lelkileg nagyon felkészülteknek javasolt;
- a böjt megtörése legalább olyan fontos, mint maga a böjt. Csak fokozatosan, 3-5 nap alatt térjünk vissza a normál étkezéshez, mindig nagyon alaposan megrágva a falatokat.
Lelki szinten fontos:
- célszerű az elvonulás a hétköznapoktól. A városban, munka mellett nehéz és sokszor eredménytelen a böjt. A szokásos helyek és főleg a reklámok nagyon megnehezítik elhatározásaink betartását. A természeti környezet, a tiszta levegő sokat segíthet;
- együtt könnyebb, tehát érdemes összefogni másokkal és együtt tartani a böjtöt;
- a megbékélés és elfogadás magunkkal és másokkal szemben fontos része a tisztulási folyamatnak, gondolkodjunk el, beszéljük meg emberi kapcsolataink problémáit;
- legtöbben talán az óvodában érezték utoljára a művészi alkotás örömét, ami a legtisztább emberi érzést, a lelkesedést éleszti fel. Hasznos lehet ebben az időszakban megkísérelni bármilyen szép tárgy alkotását, senki ne féljen tőle;
Szellemi szinten fontos:
- a megújító impulzusok felvétele: olvassunk, beszélgessünk sokat olyan témákról, amelyek számunkra érdekesek, de a hétköznapokban nem tudtunk rá időt szakítani, vagy szégyelltük mások előtt;
- kerüljük a lelket mérgező, manipulatív szándékú, erőszakos témákat, filmeket, és főleg a televízió egyes adásait.
Böjti étkek otthon
Mit tehetnek azok, akiknek nincs lehetőségük az elvonulásra - A hagyományos magyar konyhát vezetők már azzal is nagy eredményt érhetnek el, ha 2-3 hétre kipróbálják a kevesebb kalóriát, zsírt, több rostot és ásványi anyagot tartalmazó növényi étrendet.
A legalapvetőbb, hogy fehér kenyér helyett vásároljunk rozsos, korpás vagy teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret. Ha ügyesek vagyunk, magunk is készíthetünk otthon (lásd A Mi Otthonunk, 2001. október, 72-73. oldal). Az édességet, süteményt, csokoládét teljesen hagyjuk el, legfeljebb kompótot főzzünk mézzel.
Legegyszerűbb almából, körtéből, de lehet narancs vagy mandarin is. A szirup: 1 l vízhez adunk 3-4 db szegfűszeget, 1 kiskanál fahéjat és 3-4 evőkanál mézet, ebben 5-10 perc alatt megfőzzük a megtisztított kimagozott gyümölcsöt. Hagyjuk kihűlni, közben vegyük ki a szegfűszeget.
Fogyasztó hatásuk van a zöldségleveseknek, elsősorban a káposztalevesnek. Sárga- és fehérrépával, zellerrel, karalábéval főzzük meg a káposztát, amikor megéhezünk, mindig ezt fogyasszuk. Más zöldséglevesnek is igen kedvező az élettani hatása.
A húsételek helyett együnk sok főzeléket és gabonafélét. Õsi ázsiai böjti módszer a gabonadiéta, ami azt jelenti, hogy 8-10 napig kizárólag főtt barnarizst, (gyógy)teát és vizet fogyasztanak. A barna rizs magas ásványianyag-tartalmú, rostos gabonaféle. A hántolt fehér rizs nem azonos értékű vele, már szinte csak keményítő van benne. Böjtben minél kevesebb hőkezelt élelmiszert fogyasszunk, inkább a nyers, eredeti állapotában megmaradt ételeket részesítsük előnyben. Igen egyszerűen készíthetünk könnyű vacsorát magunknak néhány szál sárgarépából, uborkából vagy cukkiniből. A zöldséget burgonyahámozóval hosszúkás csíkokra vágjuk, kevés olajból, citromléből, mézből és finomra vágott zöldfűszerekből öntetet készítünk hozzá, és fokhagymával bedörzsölt pirítóssal tálaljuk.
Csírák, gyógyteák
Szintén nagyon jó hatásúak a különböző csírák, sokféle kapható belőlük a szójacsírától a lucernacsíráig. Nagyon sok vitamin és ásványi anyag, értékes növényi fehérjék találhatók bennük, amik ilyenkor tavasszal különösen fontosak lehetnek az immunrendszer karbantartásához. Szervezetünk regenerálására kiválóak a gyógynövényekből készített, egyszerűen beszerezhető gyógyteák. A legtöbb filteres változatban is kapható, tehát még a munkahelyünkön is könnyedén elkészíthetjük. Egészségesek számára ajánlhatók a
gyermekláncfű-, körömvirág-, menta-, orvosi zsálya-, galagonya-, édeskömény-, csipkebogyó-, bodzavirág- vagy citromfűteák, illetve különböző keverékek. Amikor gyors energiapótlásra van szükségünk, vagy éhségérzet lépne fel, igyunk egy-két csésze mézzel ízesített teát. A méz nagyon gyorsan felszívódik és szinte azonnal érezhetjük hatását.
Böjtkrízisben, ami mindenkinél jelentkezik, tanácsos a hideg zuhany, ami normalizálja a szervezet működését. Jó, ha tudjuk, az éhség legtöbbször nem a gyomorban, hanem a fejünkben, a képzeletünkben, a vágyainkban jelentkezik. Ez ellen nincs orvosság, ez okozza a túltápláltságot is, és kizárólag tudatunk erejével védekezhetünk ellene. Fontos tudni, hogy terhes és szoptató kismamáknak, illetve még fejlődésben lévő fiataloknak nem tanácsos böjtölniük. Ha végigcsinálunk egy böjtöt, március végére érkezve felkészülten várhatjuk a húsvéti ünnepeket, a feltámadás ünnepén mi is újjászületve érezhetjük magunkat. Így ír erről Athanasziosz, alexandriai püspök, egyike a korai keresztény egyház négy nagy szentjének: - Nézd csak, hogyan hat a böjt: meggyógyítja a betegségeket, kiszárítja a testből a felesleges nedveket, kiűzi a gonosz szellemeket, elhessegeti a helytelen gondolatokat, nagyobb világosságot ajándékoz a szellemnek, megtisztítja a szívet, megszenteli a testet, végül pedig elvezeti az embert Isten trónja elé. Nagy erő a böjt, és nagy sikerekre vezet."

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}