Fűszerek, fűszerolajok

Fűszerek, fűszerolajok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A tudományos kutatások szerint egészségünk megőrzéséhez a fehérjéken, szénhidrátokon túl szükségünk van járulékos táp-, íz- és illatanyagokra is, mint például illóolajok, vitaminok, ásványi anyagok, szerves savak, keserű anyagok, glikozidok. Ezek legnagyobb részt a fűszernövényekben találhatók meg. Sajnos a - modern - konyha leginkább csak a káros hatású feketeborsot, csípős paprikát és konyhasót használja nagyobb mennyiségben, érdemes tehát megismerkednünk más fűszernövényekkel is, velük még az unásig ismert ételeinket is újjávarázsolhatjuk.

 

 

A fűszerekről sok mindent le lehet írni, mit-mivel ízesíthetünk, milyen fűszerkeverékeket használjunk, de e kérdésben oly sokat számít az egyéni ízlés, hogy gyakorlatilag megjósolhatatlan a fogadtatása.Írásunkat ötletadónak szánjuk, buzdítva mindenkit a folyamatos kísérletezésre, hogy maga találja meg azokat az ízharmóniákat, amelyek neki és családjának a legjobbak.A variációk száma gyakorlatilag végtelen. A fűszernövények legtöbbje egyben gyógynövény is, tehát a diétás étkezésben is bátran felhasználhatjuk. Az ázsiai országok konyháiban elterjedt szokás, hogy majd - minden fűszert úgy tesznek az ételbe, hogy előtte megpirítják. Létezik száraz pörkölés és olajon pirítás, azaz nem akkor teszik az ételbe, amikor már a víz is benne van, hanem például a hagymapirítás közben. Érdemes kipróbálni, így az ízanyagok sokkal intenzívebbek.

 

Fűszerkeverékek

 

A fűszereket vagy a növény gyökeréből, virágából, terméséből, kéreg- és termésfalából, hagymájából nyerjük, vagy magát a növény szárát, levélzetét használjuk zöldfűszerként. A piacokon sajnos nagyon kevés friss zöldfűszer kapható, de a kiskertekben és a balkonládákban tudunk termeszteni. A nemzeti konyhák jellegzetes ízeit elsősorban nem az egyes fűszerek adják, hanem a fűszerkeverékek.

 

Indiai ízesítők

 

A legismertebb fűszerkeverék a currypor, amiről sokan azt hiszik, egyetlen növényből készül. Hihetetlenül sokféle létezik belőle, gyakorlatilag mindig más, érdemes tehát kipróbálni többfélét is. Alapvető összetevői: chili, koriander, köménymag, görögszénamag, mustármag, bors, kurkuma, gyömbér, curry, fahéj, szegfűszeg, ánizs, kardamon.

 

Az indiai ételek jellegzetes ízeit a curry mellett a masala nevű keverékek adják. Ebből is sokféle létezik, tájegységek szerint és felhasználás szerint. Alapvető összetevői: koriander, görögszénamag, kardamon, fokhagyma, szegfűszeg, kurkuma, gyömbér, menta, só, olaj, chili, mustármag, alma- vagy borecet. Kaphatóak por alakban és paszta formájában. Jellemzőjük, hogy általában csípősek.
Arab ízesítők
A mi ízvilágunkhoz talán közelebb állnak az arab ízek. Leghíresebb fűszerkeverékük a ras el hanout. Szinte minden magára valamit is adó boltnak saját receptje van, néha húsz vagy még annál is több összetevőből áll. Alapvető összetevői: bors, koriander, kömény, szegfűszeg, kardamon, kurkuma, fahéj, gyömbér, só, szerecsendió, chili, rózsaszirom.
Barbecue keverék
Nagyon népszerűek az Észak-Amerikából ismert barbecue keverékek. Sült húsok kiváló fűszere, főleg ha a sütés előtt 1?2 nappal már bekenjük vele a húst, és lefedve hűtőszekrényben érleljük.
Az alábbi keverékekben biztosan nem csalódunk: zellermag, pirospaprika, szerecsendió, chilipor, fokhagyma, só, majoranna, barnacukor, bors,kiegészíthetjük még borókával is.
Egy philadelphiai fűszerpor fasírtokhoz: szegfűszeg, chilipor, szerecsendió, babér, bazsalikom, kakukkfű, só. A híres cajun fűszerkeverék, főleg halhoz és szárnyasokhoz kiváló: vöröshagyma, fokhagyma, oregano, mustármag, só, bors, chili, fűszerpaprika, köménymag, kakukkfű.
Francia és olasz ízek
Milyen ízeket kedvelnek a franciák, ami olyan különlegessé teszi konyhaművészetüket: fokhagyma, mustár, ánizs, bors, vanília, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, szerecsendió, petrezselyem, hagyma.
Talán még a francia konyhát is megelőzi népszerűségben az olasz konyha. Egyből észrevesszük a pizzériában, ha autentikus szakács készítette el az ételt. Ennek oka elsősorban a különleges, főleg zöldfűszereket felhasználó ízesítés, amit minimális sóval egészítenek csak ki: kapri, babér, bors, olajbogyó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zsálya, oregano.
Fűszerolajok
Az üzletekben találkozhatunk gyönyörű üvegekbe csomagolt fűszerolajokkal. Elkészítésük nem olyan nagy ördöngösség, mint ahogy elsőre látszik. Egy alapvető szabálya van csak: amikor a fűszernövényeket az olajba tesszük, mindegyik legyen teljesen száraz, vízmentes, egyébként megpenészedik. A fűszerolajok kiváló salátaízesítők, de húsos vagy zöldséges ételek készítésénél is felhasználhatjuk a fűszerolajokat.
Fokhagymás, gyömbéres olaj: ½ l nemes olaj, 5?6 gerezd fokhagyma (nem kell a legalsó hártyáját lehámozni, kb. 5 cm-es hámozott, friss gyömbér gyökér. A szorosan lezárt üveget legalább 2 hétig állni hagyjuk, sötét, hűvös helyen.
Pikáns fűszeres olaj: 1/2 l nemes olaj, 2 gerezd fokhagyma, 5?6 db kicsi száraz chilipaprika, 5?6 szem borókabogyó, 1 kiskanál koriandermag, 2?3 babérlevél, 5 szem szegfubors, 1/2 kiskanál bors. A jól lezárt üveget 2 hétig hagyjuk állni, sötét helyen.
Zöldfűszeres olaj: 1/2 l nemes olaj, 1 kiskanál rozmaring, 1 kiskanál bazsalikom, 1 kiskanál kakukkfű, 1 kiskanál mustármag vagy koriander. Szintén a 2 hetes érési idő után fogyaszthatjuk.
Kínai ízesítők
Bizonyára mindenki járt már legalább egyszer életében kínai étteremben, ahol azonnal feltűnnek az érdekes illatok és ízek. Legalapvetőbb ízesítőjük a szójaszósz és a szezámolaj. Népszerűségükkel már csak az ötfűszerpor vetekedhet. Összetevői: szecsáni bors, kasszia, szegfűszeg, ánizs, csillagánizs. Talán furcsa nekünk, de ezt az ételízesítőt jellegzetesen sós húsételekhez használják.
Fűszeres ecetek, balzsamecetek
Fűszeres ecetek új távlatokat nyithatnak a konyhánkban. Ezek elkészítéséhez használjunk alma- vagy borecetet.
A brit konyha nem olyan népszerű mint az olasz, de egy kiváló savanyúságízesítő keverékük a következő: 4-5 dl ecet, 1 kiskanál szegfűbors, 1/2 kiskanál fehérbors, 1/2 kiskanál koriandermag, 1/2 kiskanál chili, 2-3 db szegfűszeg, 1 kiskanál mustármag, 1/2 kiskanál fahéj, 2 db babér, 1/2 kiskanál gyömbér. Külön érdekessége, hogy a keveréket felfőzik, és leszűrve használják. Egyszerűbbek az olajoknál leírt, körülbelül kéthetes érési idővel készített fűszerecetek. Alapvető a fokhagymás: 5-6 gerezd fokhagyma, 3 dl alma vagy borecet.
Különleges enyhén csípos citromos aromájú ecet a gyömbérből és rizsecetből készített gyömbérecet, ami az édes-savanyú ételek alapízesítője.
Ha a csípős ízeket kedveljük, készítsünk chilis ecetet: 2-3 dkg kicsi chilipaprikákat egy-két percig felfőzzük 5 dl borecetben, majd az egészet kihűtjük, és üvegben lezárva két hétig érleljük.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}